Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryba

Amur

Obiad z amurem? Sprawdź przepisy na danie z rybą! Amur gotowany, faszerowany, grillowany, duszony, a może rybny krem z warzywami? Zobacz propozycje!

Przepisy 1

Amur smażony w oregano

Amur smażony w oregano

55 ze 100
57 min Łatwy

Słodkowodny amur to krewny tradycyjnego polskiego karpia i podobnie też smakuje. Jest rybą półtłustą, dlatego świetnie nadaje się do wędzenia, choć jego delikatne, białe mięso jest równie smaczne po upieczeniu czy usmażeniu. Można je także dusić lub gotować i podawać w postaci rybnej potrawki z warzywami czy kremowej zupy rybnej. Z tuszek lub filetów amura dobrze jest usunąć charakterystyczną woń i posmak mułu – najlepiej moczyć rybę przez kilka godzin w mleku z pieprzem i czosnkiem lub zamarynować ją w plastrach cebuli.

Dla inspiracji podsuwamy kilka sprawdzonych przepisów na potrawy z amura i zachęcamy do wypróbowania amura doprawionego np. natką pietruszki lub miętą, albo imbirem, pieprzem i aromatyczną skórką limonki.

Kalorie

67 kcal/100 g

 

Wartości odżywcze i właściwości

Amur biały należy do ryb średniotłustych – po duszeniu, pieczeniu czy smażeniu (a nawet wędzeniu), mięso amura jest soczyste, chude i smaczne, jednak jego minusem może być nieprzyjemny zapach. Aby go zredukować, należy moczyć mięso amura w mleku z pieprzem i czosnkiem lub przykryć plasterkami cebuli i zostawić w lodówce na pół doby.

Ciekawostki

Amur nie rozmnaża się w warunkach naturalnych w Polsce – sztuczne tarła są przeprowadzane w czerwcu oraz lipcu.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu