Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
obiad ryba, obiad z rybą, danie ryba, danie rybne, danie z rybą

Ryba pieczona

Łosoś, pstrąg, halibut, a może flądra? Sprawdź nasze przepisy na pyszną rybę pieczoną! 

Przepisy 23
Ryba zapiekana pod pierzynką

Ryba zapiekana pod pierzynką

65
1 godz Łatwy
Łosoś pieczony w papilotach

Łosoś pieczony w papilotach

80
3 godz 5 min Łatwy
Łosoś pieczony z koperkiem w glazurze z majonezu

Łosoś pieczony z koperkiem w glazurze z majonezu

75
12 godz 40 min Łatwy
Filet z łososia na ziemniaczanym gratin

Filet z łososia na ziemniaczanym gratin

35
1 godz 28 min Średni
Postna ryba faszerowana rodzynkami

Postna ryba faszerowana rodzynkami

85
56 min Łatwy
Ryba w sosie koperkowym z soczewicą

Ryba w sosie koperkowym z soczewicą

100
45 min Łatwy
Gjuwecz

Gjuwecz

75
45 min Łatwy
Zapiekanka z łososia i szpinaku

Zapiekanka z łososia i szpinaku

60
35 min Łatwy
Złociste frytki z pieczonego karpia

Złociste frytki z pieczonego karpia

90
25 min Łatwy
Pieczone roladki z morszczuka

Pieczone roladki z morszczuka

65
40 min Średni
Filet z pstrąga z sosem musztardowym

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

50
34 min Łatwy
Ryba po grecku - przepis

Ryba po grecku - przepis

40 min Łatwy
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

25
45 min Łatwy
Zapiekany łosoś w piekarniku

Zapiekany łosoś w piekarniku

70
20 min Łatwy
Ryba zapiekana z pomidorami

Ryba zapiekana z pomidorami

55
1 godz Łatwy
Pstrąg z brokułami

Pstrąg z brokułami

60
55 min Łatwy
Jesiotr z piekarnika

Jesiotr z piekarnika

50
48 min Łatwy
Dorsz zapiekany z puree z zielonego groszku

Dorsz zapiekany z puree z zielonego groszku

75
41 min Łatwy
Zraziki rybne

Zraziki rybne

45
25 min Łatwy
Sandacz z ryżem

Sandacz z ryżem

60
40 min Łatwy
Pstrągi z porem

Pstrągi z porem

50
56 min Łatwy
Ryba pod serową pierzynką

Ryba pod serową pierzynką

40
1 godz Łatwy
Łosoś z piekarnika w sosie musztardowym

Łosoś z piekarnika w sosie musztardowym

35
46 min Łatwy

Ryba pieczona w ziołach 

Świeże zioła są świetnym dodatkiem do delikatnego mięsa ryb. Nadają im niezwykłego aromatu i doskonale podkreślają smak. Warto nimi nafaszerować niewielkie ryby, np. pstrąga, pamiętając o tym, żeby nie przesadzić z różnorodnością przypraw, które szybko zdominują całą potrawę. Pęczek świeżej pietruszki z dodatkiem masła i kilku kropel cytryny w zupełności wystarczy, by z surowego pstrąga w kilkadziesiąt minut przygotować wyśmienity obiad. Przed pieczeniem należy zawinąć rybę w folię aluminiową, dzięki której mięso będzie równomiernie miękkie. Do przygotowania filetów rybnych np. z dorsza doskonale sprawdzą się zioła prowansalskie oraz drobno posiekany koperek. Zwolennicy bardziej wyrazistych smaków chętnie posmakują ryby upieczonej z dodatkiem szczypty majeranku, tymianku, oregano i pietruszki. 

Pyszne zapiekanki rybne 

Ryba po grecku to chyba najpopularniejsza zapiekanka z dodatkiem drobno pokrojonych lub startych warzyw, koncentratu pomidorowego i aromatycznych przypraw. Do jej przygotowania najlepiej użyć filetów z białych ryb (dorsz, morszczuk, mintaj), a przed włożeniem do naczynia żaroodpornego warto pozbyć się ewentualnych ości. Ryba po grecku nabiera smaku dopiero na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki zdążą się ze sobą przegryźć. Potrawa znakomicie smakuje zarówno po podgrzaniu, jak i serwowana na zimno w formie przystawki. Filety rybne tworzą doskonałe i pełnowartościowe danie także i z innymi jarzynami takimi jak ziemniaki, szpinak, pomidory czy brokuły. Aby potrawa była bardziej sycąca, można dodać przed pieczeniem makaron lub ugotowany na półtwardo ryż. 

Ryby pieczone w sosie 

Zapiekane w sosie ryby to danie wykwintne, lekkostrawne i bardzo proste w przygotowaniu. Delikatny smak mięsa podkreśla gęsty i aromatyczny sos, który można przyrządzić na wiele sposobów. Łosoś, dorsz lub halibut doskonale smakują po zapieczeniu w kremowym sosie śmietanowo-koperkowym, wyróżniającym się subtelnym smakiem. Zwolennicy bardziej wyrazistych dań na pewno polubią rybę w sosie musztardowym, nadającym jej nieco pikanterii. Jeśli zaś chcemy zaskoczyć domowników lub gości nietuzinkową potrawą, zaserwujmy łososia zapiekanego z warzywami w sosie cytrynowo szczypiorkowym, który doskonale komponuje się z delikatnym smakiem mięsa i tartych jarzyn. 

 

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnej ryby może okazać się Filet Wegański a'la Rybny od Garden Gourmet. Jeżeli chcesz przygotować go w piekarniku, zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C. Następnie wyłóż filety na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na środkową półkę. Filety piecz przez 7-8 minut. Pamiętaj, żeby je obrócić po około 4 minutach. To świetna propozycja dla wegetarian, wegan i wszystkich tych, którzy chcą wyeliminować z diety mięso lub po prostu chcą odkryć nowe smaki.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu