Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
obiad ryba, obiad z rybą, danie ryba, danie rybne, danie z rybą

Ryba pieczona

Łosoś, pstrąg, halibut, a może flądra? Sprawdź nasze przepisy na pyszną rybę pieczoną! 

Przepisy 16

Łosoś z piekarnika

Łosoś z piekarnika

70 ze 100
20 min Łatwy
Ryba w sosie koperkowym z soczewicą

Ryba w sosie koperkowym z soczewicą

100 ze 100
45 min Łatwy
Ryba po grecku - przepis

Ryba po grecku - przepis

40 min Łatwy
Postna ryba faszerowana rodzynkami

Postna ryba faszerowana rodzynkami

85 ze 100
56 min Łatwy
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

25 ze 100
45 min Łatwy
Gjuwecz

Gjuwecz

75 ze 100
45 min Łatwy
Złociste frytki z pieczonego karpia

Złociste frytki z pieczonego karpia

90 ze 100
25 min Łatwy
Zapiekanka z łososia i szpinaku

Zapiekanka z łososia i szpinaku

60 ze 100
35 min Łatwy
Zraziki rybne

Zraziki rybne

45 ze 100
25 min Łatwy
Łosoś z piekarnika w sosie musztardowym

Łosoś z piekarnika w sosie musztardowym

35 ze 100
46 min Łatwy
Ryba pod serową pierzynką

Ryba pod serową pierzynką

40 ze 100
1 godz Łatwy
Ryba zapiekana z pomidorami

Ryba zapiekana z pomidorami

55 ze 100
1 godz Łatwy
Pstrąg z brokułami

Pstrąg z brokułami

55 min Łatwy
Sandacz z ryżem

Sandacz z ryżem

60 ze 100
40 min Łatwy
Pieczone roladki z morszczuka

Pieczone roladki z morszczuka

65 ze 100
40 min Średni
Pstrągi z porem

Pstrągi z porem

50 ze 100
56 min Łatwy

Ryba pieczona w ziołach 

Świeże zioła są świetnym dodatkiem do delikatnego mięsa ryb. Nadają im niezwykłego aromatu i doskonale podkreślają smak. Warto nimi nafaszerować niewielkie ryby, np. pstrąga, pamiętając o tym, żeby nie przesadzić z różnorodnością przypraw, które szybko zdominują całą potrawę. Pęczek świeżej pietruszki z dodatkiem masła i kilku kropel cytryny w zupełności wystarczy, by z surowego pstrąga w kilkadziesiąt minut przygotować wyśmienity obiad. Przed pieczeniem należy zawinąć rybę w folię aluminiową, dzięki której mięso będzie równomiernie miękkie. Do przygotowania filetów rybnych np. z dorsza doskonale sprawdzą się zioła prowansalskie oraz drobno posiekany koperek. Zwolennicy bardziej wyrazistych smaków chętnie posmakują ryby upieczonej z dodatkiem szczypty majeranku, tymianku, oregano i pietruszki. 

Pyszne zapiekanki rybne 

Ryba po grecku to chyba najpopularniejsza zapiekanka z dodatkiem drobno pokrojonych lub startych warzyw, koncentratu pomidorowego i aromatycznych przypraw. Do jej przygotowania najlepiej użyć filetów z białych ryb (dorsz, morszczuk, mintaj), a przed włożeniem do naczynia żaroodpornego warto pozbyć się ewentualnych ości. Ryba po grecku nabiera smaku dopiero na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki zdążą się ze sobą przegryźć. Potrawa znakomicie smakuje zarówno po podgrzaniu, jak i serwowana na zimno w formie przystawki. Filety rybne tworzą doskonałe i pełnowartościowe danie także i z innymi jarzynami takimi jak ziemniaki, szpinak, pomidory czy brokuły. Aby potrawa była bardziej sycąca, można dodać przed pieczeniem makaron lub ugotowany na półtwardo ryż. 

Ryby pieczone w sosie 

Zapiekane w sosie ryby to danie wykwintne, lekkostrawne i bardzo proste w przygotowaniu. Delikatny smak mięsa podkreśla gęsty i aromatyczny sos, który można przyrządzić na wiele sposobów. Łosoś, dorsz lub halibut doskonale smakują po zapieczeniu w kremowym sosie śmietanowo-koperkowym, wyróżniającym się subtelnym smakiem. Zwolennicy bardziej wyrazistych dań na pewno polubią rybę w sosie musztardowym, nadającym jej nieco pikanterii. Jeśli zaś chcemy zaskoczyć domowników lub gości nietuzinkową potrawą, zaserwujmy łososia zapiekanego z warzywami w sosie cytrynowo szczypiorkowym, który doskonale komponuje się z delikatnym smakiem mięsa i tartych jarzyn. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu