Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryby zapiekane w sosie 

Ryby to niezastąpione źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto spożywać je możliwie często i to niezależnie w jakiej formie – wędzone, gotowane, pieczone, grillowane czy konserwowe. Mięso ryb słynie z delikatności, a przygotowanie wyśmienitych potraw z halibuta, dorsza czy karpia zajmuje dosłownie kilka minut. Oprócz klasycznej smażonej ryby w panierce popularne są dania z piekarnika, gdzie mięso nabiera smaku warzyw lub sosu, w którym się znajduje. Absolutną klasyką w tego rodzaju w przepisach jest ryba w sosie śmietanowo-koperkowym, cudownie pachnąca świeżymi ziołami i przyprawami. Do przygotowania tego dania można użyć zarówno świeżych filetów, jak i mrożonych (po odmrożeniu i wysuszeniu). 

Doskonałym pomysłem na smaczny obiad jest lekki i pożywny halibut z warzywami i dodatkiem delikatnego sosu śmietankowego. Ziemniaczki, czerwona papryka oraz fenkuł włoski doskonale komponują się z delikatnym mięsem pieczonej ryby oraz idealnie dobranym, pomysłowym sosem. Gotową potrawę wystarczy udekorować gałązkami świeżego kopru i półplasterkami cytryny. A może na dzisiejszy obiad najlepiej będzie smakował łosoś z piekarnika w sosie musztardowym, który dzięki dużej ilości gorczycy nada rybie nieco pikanterii? Z kolei wielbicieli pomidorów na pewno mile zaskoczy wyśmienita ryba po grecku, którą można podawać zarówno na gorąco, jak i w formie przystawki – po schłodzeniu. 

Chrupiące rybki z piekarnika 

Pstrąg z pietruszką z piekarnika jest potrawą popularną zwłaszcza w południowej części naszego kraju. Przygotowanie jej jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Oczyszczoną rybę nacieramy solą i masłem, a do środka wkładamy świeży pęczek pietruszki. Zawiniętego w folię pstrąga wystarczy piec niespełna pół godziny i podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika z dodatkiem plasterków cytryny. W bardzo podobny sposób przygotowywany jest wyśmienity pstrąg z kurkami, lecz w tym przypadku rybę nadziewamy grzybami uduszonymi na maśle wraz z drobno posiekaną cebulką. 

Najmłodsi amatorzy ryb chętnie wybiorą sprawdzony przepis na domowe paluszki rybne z piekarnika, w którym pokrojone na grube paski i opanierowane filety zapiekane są, aż panierka z bułki tartej równomiernie się przyrumieni. Dzieci pokochają to danie, zwłaszcza jeśli w towarzystwie soczystych paluszków znajdzie się mizeria i chrupiące frytki domowej roboty.