Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jesiotr z piekarnika
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
9.1g / 18%
Węglowodany
1.8g / 3%
Tłuszcze
18.6g / 79%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Jesiotr z piekarnika

+

Jesiotr z piekarnika

Wróć

Jesiotr z piekarnika

(2)
3 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Wafelek2601

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
220  g
Jesiotr
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
50  mg
Sok z cytryny
1 
Cebula
5  porcji
Masło
50  ml
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.15 g
Węglowodany
1.8 g
Tłuszcze
18.57 g
Wartość energetyczna
209.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jesiotr kojarzy się głównie z zabawnymi wierszykami z dzieciństwa czy z dziwną rybą o śmiesznym długim "nosku". Tymczasem jest to wyborna w smaku ryba, łącząca w sobie tradycję z ekskluzywnością. Niegdyś jesiotr był bardzo popularny w polskich wodach, dziś jest to ryba coraz rzadziej spotykana. Ze względu na niewielką populację, w Polsce jesiotr jest objęty ścisłą ochroną. Jesiotr na polskim stole pochodzi więc jedynie z komercyjnych hodowli. Właśnie dlatego mięso jesiotra uznawane jest w naszym kraju za drogi delikates. Przed zakupem ryby sprawdź, czy na pewno pochodzi z licencjonowanej hodowli.

Mimo że mięso jesiotra jest dość tłuste, to smakuje wyjątkowo delikatnie. Zawiera też mnóstwo aminokwasów, zbawiennych dla ludzkiego organizmu. Są one łatwo przyswajalne, dlatego jesiotr uchodzi za bardzo zdrową rybę. Mięso jesiotra jest w większym stopniu pozbawione ości, co jest jej ogromną zaletą. To świetna ryba dla dzieci, które unikają ryb z powodu ości. Być może dzięki jesiotrom na stole będą częściej sięgać po rybie mięso, które jest bardzo zdrowe i poprawia odporność organizmu. Wskazuje też pewne działania przeciwnowotworowe.

Jak przyrządzić jesiotra, aby nie zdławić jego wyjątkowego, delikatnego smaku a tym samym cieszyć się pyszną, esencjonalną potrawą? Dobrym wyjściem jest upiec rybę — dzięki stosunkowo niewielkiej ilości dodatków jesiotr pieczony zachowuje swoje walory smakowe. Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku, jak przygotować tę rybę w piecu. Jesiotr z piekarnika nie wymaga wielu przygotowań. Po dokładnym umyciu i oprawieniu ryby należy natrzeć mięso solą, pieprzem i oliwą. Po wtarciu w mięso tych podstawowych przypraw warto skropić mięso sokiem z cytryny. Tak przygotowanego jesiotra chłodzimy w lodówce, w towarzystwie pokrojonej cebuli, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Po dwóch godzinach ryba jest gotowa do pieczenia. Przed włożeniem ryby do pieca obłóż ją kawałkami masła, aby potrawa była esencjonalna i nie przesuszyła się w trakcie pieczenia. Pamiętaj, aby piec jesiotra w odpowiednim naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu tłuszcz nie spłynie na blachę, tylko nasyci mięso tłuszczem i aromatem.

Jesiotra najlepiej podawać z lekkimi sałatkami i surówkami, które nie przytłoczą jego smaku, np. surówką z selera. Sprawdź nasz przepis na surówkę z selera i gruszki, która idealnie skomponuje się z maślanym, pieczonym jesiotrem. Pomysł na inne świeże surówki do ryb znajdziesz na stronie WINIARY. Ryba dobrze komponuje się z ziemniakami — pieczonymi lub w formie purée.

Przygotowanie

190 min
  • Krok 1

    20 min
    Jesiotra wypatroszyć, pokroić na kawałki, oczyścić. Dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokroić w niewielką kostkę, obłożyć nią kawałki ryby. Przełożyć do miski, odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Krok 3

    5 min
    Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć obok siebie kawałki ryby. Masło pokroić na niewielkie kawałki, ułożyć na rybach.
  • Krok 4

    0 min
    Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Podawać z ziemniakami i surówką.
Jesiotr z piekarnika

Krok 1 z 5

Jesiotra wypatroszyć, pokroić na kawałki, oczyścić. Dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.

Jesiotr z piekarnika

Krok 2 z 5

Cebulę pokroić w niewielką kostkę, obłożyć nią kawałki ryby. Przełożyć do miski, odstawić do lodówki na 2 godziny.

Jesiotr z piekarnika

Krok 3 z 5

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć obok siebie kawałki ryby. Masło pokroić na niewielkie kawałki, ułożyć na rybach.

Jesiotr z piekarnika

Krok 4 z 5

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.

Jesiotr z piekarnika

Krok 5 z 5

Podawać z ziemniakami i surówką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Udka z kurczaka pieczone w musztardzie

    Udka z kurczaka pieczone w musztardzie

    2 godz 47 min Łatwy
  • Dorsz w warzywach pieczony w folii

    Dorsz w warzywach pieczony w folii

    1 godz 41 min Łatwy
  • Udziec z indyka pieczony w ziołach

    Udziec z indyka pieczony w ziołach

    13 godz 45 min Łatwy
  • Królik na ostro w paprykowej posypce

    Królik na ostro w paprykowej posypce

    2 godz 31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu