Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryba

Przepisy na pysznego dorsza

Delikatne, smaczne mięso z dorsza możemy gotować, piec oraz smażyć (w panierce lub w naleśnikowym cieście).

Przepisy 33

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

35 ze 100
1 godz 50 min Łatwy
Smażony dorsz bałtycki

Smażony dorsz bałtycki

65 ze 100
27 min Łatwy
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej

65 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Ryba w sosie szpinakowym

Ryba w sosie szpinakowym

35 ze 100
17 min Łatwy
Ryba w sosie porowym

Ryba w sosie porowym

50 ze 100
36 min Łatwy
Ryba w sosie pomidorowym (w zalewie pomidorowo-octowej)

Ryba w sosie pomidorowym (w zalewie pomidorowo-octowej)

80 ze 100
55 min Łatwy
Postna ryba faszerowana rodzynkami

Postna ryba faszerowana rodzynkami

85 ze 100
56 min Łatwy
Ryba po grecku - przepis

Ryba po grecku - przepis

100 ze 100
1 godz 13 min Łatwy
Gjuwecz

Gjuwecz

75 ze 100
45 min Łatwy
Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

95 ze 100
30 min Łatwy
Dorsz zapiekany z puree z zielonego groszku

Dorsz zapiekany z puree z zielonego groszku

75 ze 100
41 min Łatwy
Ryba smażona w mące

Ryba smażona w mące

85 ze 100
23 min Łatwy
Roladki z dorsza nadziewane pomidorami koktajlowymi i serem feta zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem nasion goji

Roladki z dorsza nadziewane pomidorami koktajlowymi i serem feta zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem nasion goji

85 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Mini kotleciki rybne ze szpinakiem

Mini kotleciki rybne ze szpinakiem

1 godz 31 min Łatwy
Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

2 godz 6 min Łatwy
Zupa rybna

Zupa rybna

35 min Łatwy
Dorsz z patelni

Dorsz z patelni

65 ze 100
40 min Łatwy
Aromatyczna francuska zupa rybna

Aromatyczna francuska zupa rybna

22 min Łatwy
Sałatka z dorsza wędzonego z ogórkiem kiszonym

Sałatka z dorsza wędzonego z ogórkiem kiszonym

20 min Łatwy
Dorsz w cieście francuskim

Dorsz w cieście francuskim

65 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Dorsz pieczony w porach

Dorsz pieczony w porach

85 ze 100
2 godz 55 min Łatwy
Kawałki dorsza w chrupiącej panierce

Kawałki dorsza w chrupiącej panierce

60 ze 100
30 min Łatwy
Dorsz pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi

Dorsz pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi

55 ze 100
56 min Łatwy
Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

80 ze 100
1 godz 1 min Łatwy
Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

90 ze 100
1 godz 23 min Łatwy
Dorsz w warzywach pieczony w folii

Dorsz w warzywach pieczony w folii

70 ze 100
1 godz 41 min Łatwy
Przepis na domowe paluszki rybne  z piekarnika

Przepis na domowe paluszki rybne z piekarnika

55 min Łatwy
Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

2 godz 48 min Łatwy
Fish burger

Fish burger

95 ze 100
1 godz 14 min Łatwy
Biały barszcz kokosowy

Biały barszcz kokosowy

21 min Łatwy
Dorsz duszony w warzywnym sosie

Dorsz duszony w warzywnym sosie

75 ze 100
55 min Łatwy
Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

60 ze 100
1 godz 7 min Łatwy
Kotleciki z dorsza

Kotleciki z dorsza

75 ze 100
15 min Łatwy

Dorsz – morska ryba o delikatnym smaku

Delikatne, smaczne mięso z dorsza nadaje się do przygotowania na wiele sposobów. Rybę tę można zarówno smażyć, jak i piec czy gotować. Dorsz będzie wybornie smakowała w minimalistycznej wersji, przyrządzona z niewielką ilością dodatków, wystarczy trochę soli, pieprzu, masła, gałązka koperku i odrobina soku z cytryny. Możesz jednak pokusić się o bardziej wyraziste dodatki i podać dorsza w sosie curry albo z meksykańską salsą. To wdzięczna kulinarnie ryba, której białe mięso daje bardzo dużo możliwości, dlatego wybierz najlepszy przepis na dorsza i zachwyć się czym prędzej jego smakiem.

Dorsz, choć jest rybą morską, ma bardzo delikatny smak, dlatego często przypada do gustu dzieciom. Co więcej, ma mało ości, więc można serwować go w całości bez obaw o zadławienie czy dyskomfort w czasie jedzenia. To idealny wybór dla naszych małych smakoszy, ale i dorośli docenią zalety dorsza. Często wybiera się go jako alternatywę dla karpia na wigilię, ponieważ łatwo go przygotować, a w smaku jest delikatniejszy.

Jak przyrządzić dorsza

Dorsza możemy przyrządzić na wiele sposobów, jednak ponieważ jego mięso jest bardzo delikatne, lepiej go piec niż smażyć, lepiej też gotować na parze niż w wodzie. Nadaje się dobrze także do grillowania, bo nie wymaga zbyt długiej obróbki, szybko będzie gotowy. Podczas pieczenia dorsza najlepiej użyć folii aluminiowej, w którą należy go zawinąć – dzięki temu mięso się nie wysuszy. Jeśli mimo wszystko zdecydowaliśmy się na smażenie dorsza, dobrą metodą będzie oblanie go ciastem. Znajdziesz wiele przepisów na dorsza w cieście, które może mieć charakter naleśnikowego lub… piwnego! Sprawdź koniecznie.

Dorsz nadaje się także do wykorzystania w przepisach na rybę po grecku. Można także przygotować z niego pulpety rybne, burgery czy zupę rybną. Mnogość zastosowań i delikatny smak sprawiają, że dorsz to ryba coraz częściej wybierana na polskie stoły.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu