Przepis na domowe paluszki rybne z piekarnika
55min
Łatwy
1
słoik
trochę
Sól
0.5
szklanka
Mąka pszenna
2
Jajko
trochę
Bułka tarta
500
g
Dorsz
trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
27.99 g
Węglowodany
15.25 g
Tłuszcze
43.2 g
Wartość energetyczna
567.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
10 min
Rybę umyj i osusz. Pozbądź się ości i skóry.
Krok 2
5 min
Filet pokrój w grube paski – paluszki. Dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.
Krok 3
5 min
W osobnej misce rozkłóć jajka widelcem. Kawałki ryby obtocz dokładnie w mące. Następnie panieruj je w jajku i bułce tartej.
Krok 4
30 min
Tak przygotowane kawałki ryby ułóż na blaszce do pieczenia – tak aby się nie dotykały. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz ok 25-30 min. aż panierka się zarumieni.
Krok 5
2 min
Paluszki rybne można też smażyć w tłuszczu.
Krok 6
3 min
Paluszki rybne podawaj z remuladą Winiary.
Komentarze 0