Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryba w sosie porowym

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 dag
Filet z dorsza
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżeczka
Przyprawa do ryb
2 łyżek
Olej
10 dag
Por
1 łyżka
Masło
15 dag
Śmietana 18%
200 ml
Woda
25 dag
Ryż ugotowany z kurkumą i curry

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
546.17 kcal
Węglowodany
59.1 g
Białko
29.01 g
Tłuszcze
18.64 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
45 min
Smażona ryba: Filety z ryby rozmrażam, pozostawiam na sitku do osączenia, osuszam papierowym ręcznikiem. Kawałki ryby oprószam z obydwu stron przyprawą i odkładam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie obtaczam rybę dokładnie w mące, strzepuję jej nadmiar i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron. Osączam na papierowym ręczniku.
Krok 2
20 min
Sos porowo-śmietanowy: Białą część pora siekam w cienkie plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam posiekany por i smażę kilka minut. Kiedy zmięknie wlewam do niego pół szklanki wody i przykrywam pokrywką, duszę aż całkowicie zmięknie. Wtedy wlewam śmietanę wymieszaną z zawartością opakowania Pomysł na... kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym i resztę wody, doprowadzam do zagotowania. Na koniec doprawiam do smaku pieprzem.
Krok 3
5 min
Na talerz wykładam risotto ugotowane z dodatkiem curry i kurkumy, porcję sosu porowo-śmietanowego, na którym kładę kawałek usmażonej ryby.
Ryba w sosie porowym

Krok 1 z 3

Smażona ryba: Filety z ryby rozmrażam, pozostawiam na sitku do osączenia, osuszam papierowym ręcznikiem. Kawałki ryby oprószam z obydwu stron przyprawą i odkładam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie obtaczam rybę dokładnie w mące, strzepuję jej nadmiar i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron. Osączam na papierowym ręczniku.

Ryba w sosie porowym

Krok 2 z 3

Sos porowo-śmietanowy: Białą część pora siekam w cienkie plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam posiekany por i smażę kilka minut. Kiedy zmięknie wlewam do niego pół szklanki wody i przykrywam pokrywką, duszę aż całkowicie zmięknie. Wtedy wlewam śmietanę wymieszaną z zawartością opakowania Pomysł na... kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym i resztę wody, doprowadzam do zagotowania. Na koniec doprawiam do smaku pieprzem.

Ryba w sosie porowym

Krok 3 z 3

Na talerz wykładam risotto ugotowane z dodatkiem curry i kurkumy, porcję sosu porowo-śmietanowego, na którym kładę kawałek usmażonej ryby.

Ryba podana ze znakomitym sosem porowo-śmietanowym wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje! Przekonaj się już dziś! Wykonaj szybkie i proste danie: rybę w sosie porowym i serwuj jako obiad dla całej rodziny! :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika