Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Dorsz w galarecie

(0)
2 godz 48 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  g
Żelatyna Winiary
1  kg
Dorsz atlantycki
1  pęczek
Włoszczyzna
2 
Marchewka
1 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie całe
0.5  łyżeczka
Pieprz ziarnisty
trochę
Sól
trochę
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
34.92 g
Węglowodany
6.38 g
Tłuszcze
1.59 g
Wartość energetyczna
186.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dorsz w galarecie sprawdzi się na Twoim stole nie tylko w święta wielkanocne. Delikatny filet z dorsza w połączeniu z włoszczyzną, przyprawami i Żelatyną WINIARY dostarczą Ci niezapomnianych wrażeń smakowych. Zobacz, jak w łatwy sposób wykonać to tradycyjne danie!

Przygotowanie

168 min
  • Krok 1

    5 min
    Dorsza filetujemy i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Krok 2

    60 min
    Ogon, głowę i części, które zostały po filetowaniu wkładamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną, liściem, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu około 1h.
  • Krok 3

    3 min
    Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i wkładamy filety ryby.
  • Krok 4

    30 min
    W takim przecedzonym wywarze rybę gotujemy ok. 30 min.
  • Krok 5

    2 min
    Następnie wyjmujemy kawałki ryby, a do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy (podana ilość żelatyny jest na ok. 3/4 l wywaru).
  • Krok 6

    3 min
    Przy pomocy rozbitych białek klarujemy ją pozbywając się wszelkich niepożądanych składników.
  • Krok 7

    5 min
    Na spód głębokiego talerza układamy ulubione warzywa (może to być np. kosteczka ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa). Na to kładziemy kawałek ryby i zalewamy sklarowaną galaretą.
  • Krok 8

    60 min
    Odstawiamy w chłodne miejsce, aby zastygło.
Dorsz w galarecie

Krok 1 z 8

Dorsza filetujemy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Dorsz w galarecie

Krok 2 z 8

Ogon, głowę i części, które zostały po filetowaniu wkładamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną, liściem, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu około 1h.

Dorsz w galarecie

Krok 3 z 8

Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i wkładamy filety ryby.

Dorsz w galarecie

Krok 4 z 8

W takim przecedzonym wywarze rybę gotujemy ok. 30 min.

Dorsz w galarecie

Krok 5 z 8

Następnie wyjmujemy kawałki ryby, a do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy (podana ilość żelatyny jest na ok. 3/4 l wywaru).

Dorsz w galarecie

Krok 6 z 8

Przy pomocy rozbitych białek klarujemy ją pozbywając się wszelkich niepożądanych składników.

Dorsz w galarecie

Krok 7 z 8

Na spód głębokiego talerza układamy ulubione warzywa (może to być np. kosteczka ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa). Na to kładziemy kawałek ryby i zalewamy sklarowaną galaretą.

Dorsz w galarecie

Krok 8 z 8

Odstawiamy w chłodne miejsce, aby zastygło.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez skorupiaków
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaszubska zupa rybna

    1 godz 16 min Łatwy
  • Szczupak faszerowany

    1 godz 35 min Łatwy
  • Rosół rybny z dorszem i koperkiem

    50 min Średni
  • Sandacz w galarecie

    2 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu