Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dorsz w galarecie
Dodaj do CookBook

Dorsz w galarecie

(0)
2 godz 48 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  g
Żelatyna Winiary
1  kg
Dorsz atlantycki
1  pęczek
Włoszczyzna
2 
Marchewka
1 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie całe
0.5  łyżeczka
Pieprz ziarnisty
trochę
Sól
trochę
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.4 g
Wartość energetyczna
186.4 kcal
Tłuszcze
1.6 g
Białko
34.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dorsz w galarecie sprawdzi się na Twoim stole nie tylko w święta wielkanocne. Delikatny filet z dorsza w połączeniu z włoszczyzną, przyprawami i Żelatyną WINIARY dostarczą Ci niezapomnianych wrażeń smakowych. Zobacz, jak w łatwy sposób wykonać to tradycyjne danie!

Przygotowanie

168 min
  • Krok 1

    5 min
    Dorsza filetujemy i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Krok 2

    60 min
    Ogon, głowę i części, które zostały po filetowaniu wkładamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną, liściem, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu około 1h.
  • Krok 3

    3 min
    Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i wkładamy filety ryby.
  • Krok 4

    30 min
    W takim przecedzonym wywarze rybę gotujemy ok. 30 min.
  • Krok 5

    2 min
    Następnie wyjmujemy kawałki ryby, a do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy (podana ilość żelatyny jest na ok. 3/4 l wywaru).
  • Krok 6

    3 min
    Przy pomocy rozbitych białek klarujemy ją pozbywając się wszelkich niepożądanych składników.
  • Krok 7

    5 min
    Na spód głębokiego talerza układamy ulubione warzywa (może to być np. kosteczka ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa). Na to kładziemy kawałek ryby i zalewamy sklarowaną galaretą.
  • Krok 8

    60 min
    Odstawiamy w chłodne miejsce, aby zastygło.
Dorsz w galarecie

Krok 1 z 8

Dorsza filetujemy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Dorsz w galarecie

Krok 2 z 8

Ogon, głowę i części, które zostały po filetowaniu wkładamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną, liściem, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu około 1h.

Dorsz w galarecie

Krok 3 z 8

Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i wkładamy filety ryby.

Dorsz w galarecie

Krok 4 z 8

W takim przecedzonym wywarze rybę gotujemy ok. 30 min.

Dorsz w galarecie

Krok 5 z 8

Następnie wyjmujemy kawałki ryby, a do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy (podana ilość żelatyny jest na ok. 3/4 l wywaru).

Dorsz w galarecie

Krok 6 z 8

Przy pomocy rozbitych białek klarujemy ją pozbywając się wszelkich niepożądanych składników.

Dorsz w galarecie

Krok 7 z 8

Na spód głębokiego talerza układamy ulubione warzywa (może to być np. kosteczka ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa). Na to kładziemy kawałek ryby i zalewamy sklarowaną galaretą.

Dorsz w galarecie

Krok 8 z 8

Odstawiamy w chłodne miejsce, aby zastygło.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Roman

Chyba lepiej sklarować wywar przed dodaniem żelatyny?
Anonim (niezweryfikowany) 12/24/2023-04:48 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz pieczony w porach

    Dorsz pieczony w porach

    2 godz 55 min Łatwy
  • Dorsz duszony w warzywnym sosie

    Dorsz duszony w warzywnym sosie

    55 min Łatwy
  • Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    24 min Łatwy
  • Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

    Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu