Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dorsz w galarecie sprawdzi się na Twoim stole nie tylko w święta wielkanocne. Delikatny filet z dorsza w połączeniu z włoszczyzną, przyprawami i Żelatyną WINIARY dostarczą Ci niezapomnianych wrażeń smakowych. Zobacz, jak w łatwy sposób wykonać to tradycyjne danie!
Przygotowanie
168 min
Krok 1
5 min
Dorsza filetujemy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 2
60 min
Ogon, głowę i części, które zostały po filetowaniu wkładamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną, liściem, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu około 1h.
Krok 3
3 min
Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i wkładamy filety ryby.
Krok 4
30 min
W takim przecedzonym wywarze rybę gotujemy ok. 30 min.
Krok 5
2 min
Następnie wyjmujemy kawałki ryby, a do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy (podana ilość żelatyny jest na ok. 3/4 l wywaru).
Krok 6
3 min
Przy pomocy rozbitych białek klarujemy ją pozbywając się wszelkich niepożądanych składników.
Krok 7
5 min
Na spód głębokiego talerza układamy ulubione warzywa (może to być np. kosteczka ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa). Na to kładziemy kawałek ryby i zalewamy sklarowaną galaretą.
Krok 8
60 min
Odstawiamy w chłodne miejsce, aby zastygło.
Krok 1
z
8
Dorsza filetujemy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 2
z
8
Ogon, głowę i części, które zostały po filetowaniu wkładamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną, liściem, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu około 1h.
Krok 3
z
8
Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i wkładamy filety ryby.
Krok 4
z
8
W takim przecedzonym wywarze rybę gotujemy ok. 30 min.
Krok 5
z
8
Następnie wyjmujemy kawałki ryby, a do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy (podana ilość żelatyny jest na ok. 3/4 l wywaru).
Krok 6
z
8
Przy pomocy rozbitych białek klarujemy ją pozbywając się wszelkich niepożądanych składników.
Krok 7
z
8
Na spód głębokiego talerza układamy ulubione warzywa (może to być np. kosteczka ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa). Na to kładziemy kawałek ryby i zalewamy sklarowaną galaretą.
Krok 8
z
8
Odstawiamy w chłodne miejsce, aby zastygło.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0