Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

(0)
2 godz 48 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  g
Żelatyna Winiary
1  kg
Dorsz atlantycki
1  pęczek
Włoszczyzna
2 
Marchewka
1 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie całe
0.5  łyżeczka
Pieprz ziarnisty
trochę
Sól
trochę
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
34.92 g
Węglowodany
6.38 g
Tłuszcze
1.59 g
Wartość energetyczna
186.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dorsz w galarecie sprawdzi się na Twoim stole nie tylko w święta wielkanocne. Delikatny filet z dorsza w połączeniu z włoszczyzną, przyprawami i Żelatyną WINIARY dostarczą Ci niezapomnianych wrażeń smakowych. Zobacz, jak w łatwy sposób wykonać to tradycyjne danie!

Przygotowanie

168 min
  • Krok 1

    5 min
    Dorsza filetujemy i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Krok 2

    60 min
    Ogon, głowę i części, które zostały po filetowaniu wkładamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną, liściem, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu około 1h.
  • Krok 3

    3 min
    Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i wkładamy filety ryby.
  • Krok 4

    30 min
    W takim przecedzonym wywarze rybę gotujemy ok. 30 min.
  • Krok 5

    2 min
    Następnie wyjmujemy kawałki ryby, a do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy (podana ilość żelatyny jest na ok. 3/4 l wywaru).
  • Krok 6

    3 min
    Przy pomocy rozbitych białek klarujemy ją pozbywając się wszelkich niepożądanych składników.
  • Krok 7

    5 min
    Na spód głębokiego talerza układamy ulubione warzywa (może to być np. kosteczka ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa). Na to kładziemy kawałek ryby i zalewamy sklarowaną galaretą.
  • Krok 8

    60 min
    Odstawiamy w chłodne miejsce, aby zastygło.
Dorsz w galarecie

Krok 1 z 8

Dorsza filetujemy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Dorsz w galarecie

Krok 2 z 8

Ogon, głowę i części, które zostały po filetowaniu wkładamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną, liściem, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu około 1h.

Dorsz w galarecie

Krok 3 z 8

Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i wkładamy filety ryby.

Dorsz w galarecie

Krok 4 z 8

W takim przecedzonym wywarze rybę gotujemy ok. 30 min.

Dorsz w galarecie

Krok 5 z 8

Następnie wyjmujemy kawałki ryby, a do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy (podana ilość żelatyny jest na ok. 3/4 l wywaru).

Dorsz w galarecie

Krok 6 z 8

Przy pomocy rozbitych białek klarujemy ją pozbywając się wszelkich niepożądanych składników.

Dorsz w galarecie

Krok 7 z 8

Na spód głębokiego talerza układamy ulubione warzywa (może to być np. kosteczka ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa). Na to kładziemy kawałek ryby i zalewamy sklarowaną galaretą.

Dorsz w galarecie

Krok 8 z 8

Odstawiamy w chłodne miejsce, aby zastygło.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez skorupiaków
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaszubska zupa rybna

    Kaszubska zupa rybna

    1 godz 16 min Łatwy
  • Szczupak faszerowany

    Szczupak faszerowany

    1 godz 35 min Łatwy
  • Rosół rybny z dorszem i koperkiem

    Rosół rybny z dorszem i koperkiem

    50 min Średni
  • Sandacz w galarecie

    Sandacz w galarecie

    2 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu