Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dorsz w galarecie

0
168 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25 g
Żelatyna Winiary
1 kg
Dorsz atlantycki
1 pęczek
Włoszczyzna
2 
Marchewka
1 
Liść laurowy
3 kulek
Ziele angielskie całe
0.5 łyżeczka
Pieprz ziarnisty
1 trochę
Sól
1 trochę
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
34.92 g
Tłuszcze
1.59 g
Wartość energetyczna
186.43 kcal
Węglowodany
6.38 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

168 min
Krok 1
5 min
Dorsza filetujemy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 2
60 min
Ogon, głowę i części, które zostały po filetowaniu wkładamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną, liściem, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu około 1h.
Krok 3
3 min
Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i wkładamy filety ryby.
Krok 4
30 min
W takim przecedzonym wywarze rybę gotujemy ok. 30 min.
Krok 5
2 min
Następnie wyjmujemy kawałki ryby, a do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy (podana ilość żelatyny jest na ok. 3/4 l wywaru).
Krok 6
3 min
Przy pomocy rozbitych białek klarujemy ją pozbywając się wszelkich niepożądanych składników.
Krok 7
5 min
Na spód głębokiego talerza układamy ulubione warzywa (może to być np. kosteczka ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa). Na to kładziemy kawałek ryby i zalewamy sklarowaną galaretą.
Krok 8
60 min
Odstawiamy w chłodne miejsce, aby zastygło.
Dorsz w galarecie

Krok 1 z 8

Dorsza filetujemy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Dorsz w galarecie

Krok 2 z 8

Ogon, głowę i części, które zostały po filetowaniu wkładamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną, liściem, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu około 1h.

Dorsz w galarecie

Krok 3 z 8

Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i wkładamy filety ryby.

Dorsz w galarecie

Krok 4 z 8

W takim przecedzonym wywarze rybę gotujemy ok. 30 min.

Dorsz w galarecie

Krok 5 z 8

Następnie wyjmujemy kawałki ryby, a do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy (podana ilość żelatyny jest na ok. 3/4 l wywaru).

Dorsz w galarecie

Krok 6 z 8

Przy pomocy rozbitych białek klarujemy ją pozbywając się wszelkich niepożądanych składników.

Dorsz w galarecie

Krok 7 z 8

Na spód głębokiego talerza układamy ulubione warzywa (może to być np. kosteczka ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa). Na to kładziemy kawałek ryby i zalewamy sklarowaną galaretą.

Dorsz w galarecie

Krok 8 z 8

Odstawiamy w chłodne miejsce, aby zastygło.

Dorsz w galarecie sprawdzi się na Twoim stole nie tylko w święta wielkanocne. Delikatny filet z dorsza w połączeniu z włoszczyzną, przyprawami i Żelatyną WINIARY dostarczą Ci niezapomnianych wrażeń smakowych. Zobacz, jak w łatwy sposób wykonać to tradycyjne danie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika