Dorsz w galarecie
168min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
34.92 g
Węglowodany
6.38 g
Tłuszcze
1.59 g
Wartość energetyczna
186.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
168 min
Krok 1
5 min
Dorsza filetujemy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 2
60 min
Ogon, głowę i części, które zostały po filetowaniu wkładamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną, liściem, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu około 1h.
Krok 3
3 min
Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i wkładamy filety ryby.
Krok 4
30 min
W takim przecedzonym wywarze rybę gotujemy ok. 30 min.
Krok 5
2 min
Następnie wyjmujemy kawałki ryby, a do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy (podana ilość żelatyny jest na ok. 3/4 l wywaru).
Krok 6
3 min
Przy pomocy rozbitych białek klarujemy ją pozbywając się wszelkich niepożądanych składników.
Krok 7
5 min
Na spód głębokiego talerza układamy ulubione warzywa (może to być np. kosteczka ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa). Na to kładziemy kawałek ryby i zalewamy sklarowaną galaretą.
Krok 8
60 min
Odstawiamy w chłodne miejsce, aby zastygło.
Dorsz w galarecie sprawdzi się na Twoim stole nie tylko w święta wielkanocne. Delikatny filet z dorsza w połączeniu z włoszczyzną, przyprawami i Żelatyną WINIARY dostarczą Ci niezapomnianych wrażeń smakowych. Zobacz, jak w łatwy sposób wykonać to tradycyjne danie!
Komentarze 0