Smażony dorsz bałtycki
27min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
22.21 g
Węglowodany
13.38 g
Tłuszcze
6.32 g
Wartość energetyczna
203.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
27 min
Krok 1
10 min
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy pieprzem i jarzynką z każdej strony.
Krok 2
1 min
Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny
Krok 3
2 min
Rybę obtaczamy w roztrzepanym jaju, a następnie w bułce tartej.
Krok 4
14 min
Smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
Dorsz to główny składnik angielskiego dania fish&chips, a w Portugalii - gwiazda wigilijnego stołu. Dziś rybę tę przyrządzamy prosto, bo jak twierdzą niektórzy, tak właśnie smakuje najlepiej. Osuszone kawałki dorsza bałtyckiego posypujemy pieprzem i Przyprawą JARZYNKA WINIARY, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, który dodatkowo podkreśli smak ryby. Po zamoczeniu dorsza w jajku i bułce tartej, rybę smażymy na rozgrzanej patelni. Smażony dorsz bałtycki świetnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.
Komentarze 0