Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Smażony dorsz bałtycki

0
27 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Dorsz
1 trochę
Przyprawa Jarzynka Winiary
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Olej
0.5 
Cytryna
1 
Jajko
5 dag
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
203.66 kcal
Węglowodany
13.38 g
Białko
22.21 g
Tłuszcze
6.32 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
10 min
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy pieprzem i jarzynką z każdej strony.
Krok 2
1 min
Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny
Krok 3
2 min
Rybę obtaczamy w roztrzepanym jaju, a następnie w bułce tartej.
Krok 4
14 min
Smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
Smażony dorsz bałtycki

Krok 1 z 4

Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy pieprzem i jarzynką z każdej strony.

Smażony dorsz bałtycki

Krok 2 z 4

Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny

Smażony dorsz bałtycki

Krok 3 z 4

Rybę obtaczamy w roztrzepanym jaju, a następnie w bułce tartej.

Smażony dorsz bałtycki

Krok 4 z 4

Smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.

Dorsz to główny składnik angielskiego dania fish&chips, a w Portugalii - gwiazda wigilijnego stołu. Dziś rybę tę przyrządzamy prosto, bo jak twierdzą niektórzy, tak właśnie smakuje najlepiej. Osuszone kawałki dorsza bałtyckiego posypujemy pieprzem i Przyprawą JARZYNKA WINIARY, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, który dodatkowo podkreśli smak ryby. Po zamoczeniu dorsza w jajku i bułce tartej, rybę smażymy na rozgrzanej patelni. Smażony dorsz bałtycki świetnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika