70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
45g / 71%
Węglowodany
10.9g / 17%
Tłuszcze
3.2g / 12%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Dorsz w warzywach pieczony w folii

(1)
1 godz 41 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Dorsz atlantycki
2  łyżek
Sok z cytryny
1  pęczek
Szpinak świeży
200  g
Pomidorki koktajlowe
2 
Cebula
1  kubek
Fenkuł
2  ząbków
45  g
Czarne oliwki
0.33  ml
Białe wino
1  szczypta
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
45.03 g
Węglowodany
10.88 g
Tłuszcze
3.19 g
Wartość energetyczna
253.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli masz ochotę na danie rybne, sięgnij po ukochaną rybę Portugalczyków – dorsza! Filety skrop cytryną i posyp Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, a następnie odstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj warzywa, a na kawałkach folii aluminiowej rozłóż liście szpinaku. Dorsza układaj na foliach, obłóż warzywami i skrop aromatyczną, wykwintną mieszanką oliwy i wina. Gotowego dorsza w warzywach pieczonego w folii podawaj z ryżem lub świeżym pieczywem. Smak rodem ze słonecznego Południa gwarantowany!
Gotujmy

Przygotowanie

101 min
Krok 1
15 min
Ryby należy dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć z nich ości, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą.
Krok 2
30 min
Odstawić do lodówki na pół godziny.
Krok 3
10 min
Przygotować warzywa: należy je dokładnie umyć i oczyścić. Cebulę i koper pokroić w krążki, pomidorki i oliwki przekroić na pół, czosnek posiekać.
Krok 4
15 min
Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Na każdą folię na stronę błyszczącą wlać odrobinę oliwy, rozsmarować. Ułożyć liście szpinaku, na nim położyć filet.
Krok 5
5 min
Rybę obłożyć dowolnie przygotowanymi warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dwie łyżki oliwy zmieszać z winem i skropić przygotowaną rybę.
Krok 6
25 min
Folię złożyć tworząc pakiecik, wszystkie boki zgiąć i zamknąć na wierzchu, widelcem zrobić kilka dziurek. Ułożyć na blaszce i umieścić w gorącym piekarniku. Piec ok. 25 min w temp. 190 st. C
Krok 7
1 min
Wystarczy dodatek pieczywa lub ryżu i można zasiąść do stołu, by delektować się pysznym daniem.
Dorsz w warzywach pieczony w folii

Krok 1 z 7

Ryby należy dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć z nich ości, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą.

Dorsz w warzywach pieczony w folii

Krok 2 z 7

Odstawić do lodówki na pół godziny.

Dorsz w warzywach pieczony w folii

Krok 3 z 7

Przygotować warzywa: należy je dokładnie umyć i oczyścić. Cebulę i koper pokroić w krążki, pomidorki i oliwki przekroić na pół, czosnek posiekać.

Dorsz w warzywach pieczony w folii

Krok 4 z 7

Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Na każdą folię na stronę błyszczącą wlać odrobinę oliwy, rozsmarować. Ułożyć liście szpinaku, na nim położyć filet.

Dorsz w warzywach pieczony w folii

Krok 5 z 7

Rybę obłożyć dowolnie przygotowanymi warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dwie łyżki oliwy zmieszać z winem i skropić przygotowaną rybę.

Dorsz w warzywach pieczony w folii

Krok 6 z 7

Folię złożyć tworząc pakiecik, wszystkie boki zgiąć i zamknąć na wierzchu, widelcem zrobić kilka dziurek. Ułożyć na blaszce i umieścić w gorącym piekarniku. Piec ok. 25 min w temp. 190 st. C

Dorsz w warzywach pieczony w folii

Krok 7 z 7

Wystarczy dodatek pieczywa lub ryżu i można zasiąść do stołu, by delektować się pysznym daniem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika