80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
50.5g / 35%
Węglowodany
65g / 46%
Tłuszcze
11.8g / 18%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ryba w sosie pomidorowym (w zalewie pomidorowo-octowej)

(0)
55min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Dorsz
60  dag
Cebula
2  łyżek
Olej
2 
Liść laurowy
4 
Ziele angielskie
trochę
Pieprz i sól
2  puszek
Przecier pomidorowy
2  szklanek
Woda
0.5  szklanka
Ocet
4  łyżek
Cukier
0.5  szklanka
Mąka pszenna
2 
Jajka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
50.51 g
Węglowodany
65.04 g
Tłuszcze
11.79 g
Wartość energetyczna
557.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ryba w sosie pomidorowym to smażone w panierce kawałki dorsza pod pierzynką z pomidorowej zalewy. Jak przyrządzamy zalewę? Do podsmażonej cebuli dodajemy cukier, bulion WINIARY, przecier pomidorowy oraz pozostałe składniki. Całość zagotowujemy, a następnie zalewamy nią usmażone kawałki dorsza. Przed podaniem rybę w sosie pomidorowym odstaw na jeden dzień, tak żeby mięso nasiąknęło aromatyczną zalewą. Wypróbuj nasz przepis na rybę w zalewie pomidorowo octowej i odkryj dorsza w nowym wydaniu.
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
10 min
Rybę umyj i osusz. Obtocz w mące i jajku i usmaż na patelni, aż będzie złocista. Ostaw do na później.
Krok 2
10 min
ZALEWA: Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach oleju. Następnie dodaj 4 łyżki cukru, bulion WINIARY oraz przecier pomidorowy. Dodaj wodę, ocet, ziele angielskie oraz listek laurowy i całość zagotuj.
Krok 3
5 min
Kawałki usmażonej ryby przełóż do dużych słoików. Uzupełnij gorącą zalewą i dokładnie zakręć.
Krok 4
30 min
Możesz słoiki dodatkowo zapasteryzować, podgrzewając ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 120°C. Jeśli chcesz rybę zjeść szybko wystudź słoiki i przełóż najlepiej na noc do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Ryba w sosie pomidorowym (w zalewie pomidorowo-octowej)

Krok 1 z 4

Rybę umyj i osusz. Obtocz w mące i jajku i usmaż na patelni, aż będzie złocista. Ostaw do na później.

Ryba w sosie pomidorowym (w zalewie pomidorowo-octowej)

Krok 2 z 4

ZALEWA: Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach oleju. Następnie dodaj 4 łyżki cukru, bulion WINIARY oraz przecier pomidorowy. Dodaj wodę, ocet, ziele angielskie oraz listek laurowy i całość zagotuj.

Ryba w sosie pomidorowym (w zalewie pomidorowo-octowej)

Krok 3 z 4

Kawałki usmażonej ryby przełóż do dużych słoików. Uzupełnij gorącą zalewą i dokładnie zakręć.

Ryba w sosie pomidorowym (w zalewie pomidorowo-octowej)

Krok 4 z 4

Możesz słoiki dodatkowo zapasteryzować, podgrzewając ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 120°C. Jeśli chcesz rybę zjeść szybko wystudź słoiki i przełóż najlepiej na noc do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika