Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryba w sosie pomidorowym

0
665min
Łatwy

Składniki

-
7 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Dorsz
60 dag
Cebula
2 łyżek
Olej
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Sól
2 puszek
Przecier pomidorowy
2 szklanek
Woda
0.5 szklanka
Ocet
4 łyżek
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.78 g
Węglowodany
36.17 g
Tłuszcze
5.51 g
Wartość energetyczna
292.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

665 min
Krok 1
15 min
Rybę umyć i osuszyć. Obtoczyć w mące i jajku i usmażyć na patelni.
Krok 2
10 min
ZALEWA: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Następnie dodać 4 łyżki cukru, pokruszoną kostkę bulionową, Ziarenka smaku, sól i pieprz.
Krok 3
5 min
Dołożyć przecier pomidorowy i zalać wszystko dwiema szklankami wody oraz połową szklanki octu. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Krok 4
635 min
Kawałki usmażonej ryby zalać przygotowanym sosem i pozostawić na jeden dzień, by ryba nasiąkła zalewą.
Ryba w sosie pomidorowym

Krok 1 z 4

Rybę umyć i osuszyć. Obtoczyć w mące i jajku i usmażyć na patelni.

Ryba w sosie pomidorowym

Krok 2 z 4

ZALEWA: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Następnie dodać 4 łyżki cukru, pokruszoną kostkę bulionową, Ziarenka smaku, sól i pieprz.

Ryba w sosie pomidorowym

Krok 3 z 4

Dołożyć przecier pomidorowy i zalać wszystko dwiema szklankami wody oraz połową szklanki octu. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.

Ryba w sosie pomidorowym

Krok 4 z 4

Kawałki usmażonej ryby zalać przygotowanym sosem i pozostawić na jeden dzień, by ryba nasiąkła zalewą.

Ryba w sosie pomidorowym to smażone w panierce kawałki dorsza pod pierzynką z pomidorowej zalewy. Jak przyrządzamy zalewę? Do podsmażonej cebuli dodajemy cukier, pokruszoną kostkę Rosół drobiowy WINIARY, przecier pomidorowy, ocet i wodę. Całość zagotowujemy, a następnie zalewamy nią usmażone kawałki dorsza. Przed podaniem rybę w sosie pomidorowym odstaw na jeden dzień, tak żeby mięso nasiąknęło aromatyczną zalewą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
26.8g / 35%
Węglowodany
36.2g / 49%
Tłuszcze
5.5g / 16%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika