85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
18.9g / 63%
Węglowodany
9.2g / 31%
Tłuszcze
0.7g / 5%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Dorsz pieczony w porach

(0)
2 godz 55 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest natalina4

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Dorsz atlantycki
1 
Por (biała część)
2  łyżek
Sok z cytryny
trochę
Sól
2  szczypt
Pieprz czarny
2  ząbków
1  łyżeczka
Bazylia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.9 g
Węglowodany
9.17 g
Tłuszcze
0.7 g
Wartość energetyczna
119.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupełnie inny wymiar smaku. Przygotuj dorsza pieczonego w porach. Niezwykle łatwe i smaczne danie. Z przedstawionych w składnikach aromatycznych przypraw oraz czosnku przygotuj marynatę. Filet z dorsza oczyść i wysusz, a następnie zanurz w marynacie i odstaw na kilka chwil, aby ryba przeszła świeżym zapachem ziół. Dorsza wyjmij na folię, połóż na niego pokrojonego w paski pora i piecz w piekarniku.
Pomysł na pyszny obiad możesz serwować z dodatkiem ziemniaczków z koperkiem.
Gotujmy

Przygotowanie

175 min
Krok 1
5 min
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2
10 min
Każdego dorsza myjemy, osuszamy, przekrawamy na dwa kawałki i filetujemy.
Krok 3
120 min
Wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 4
7 min
Pora oczyszczamy. Przekrawamy wzdłuż na pół tak, by po rozdzieleniu liście powstały długie paski. Następnie sparzamy i osączamy.
Krok 5
8 min
Kawałki ryby owijamy liśćmi pora, polewamy marynatą i każdy osobno owijamy w folię aluminiową.
Krok 6
25 min
Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Dorsz pieczony w porach

Krok 1 z 6

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dorsz pieczony w porach

Krok 2 z 6

Każdego dorsza myjemy, osuszamy, przekrawamy na dwa kawałki i filetujemy.

Dorsz pieczony w porach

Krok 3 z 6

Wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Dorsz pieczony w porach

Krok 4 z 6

Pora oczyszczamy. Przekrawamy wzdłuż na pół tak, by po rozdzieleniu liście powstały długie paski. Następnie sparzamy i osączamy.

Dorsz pieczony w porach

Krok 5 z 6

Kawałki ryby owijamy liśćmi pora, polewamy marynatą i każdy osobno owijamy w folię aluminiową.

Dorsz pieczony w porach

Krok 6 z 6

Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika