Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dorsz pieczony w porach

0
175 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Dorsz atlantycki
1 
Por (biała część)
2 łyżek
Sok z cytryny
1 łyżeczka
Sól
2 szczypt
Pieprz czarny
2 ząbków
Czosnek
1 łyżeczka
Bazylia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
42.33 g
Wartość energetyczna
228.66 kcal
Węglowodany
9.17 g
Tłuszcze
1.77 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

175 min
Krok 1
5 min
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2
10 min
Każdego dorsza myjemy, osuszamy, przekrawamy na dwa kawałki i filetujemy.
Krok 3
120 min
Wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 4
7 min
Pora oczyszczamy. Przekrawamy wzdłuż na pół tak, by po rozdzieleniu liście powstały długie paski. Następnie sparzamy i osączamy.
Krok 5
8 min
Kawałki ryby owijamy liśćmi pora, polewamy marynatą i każdy osobno owijamy w folię aluminiową.
Krok 6
25 min
Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Dorsz pieczony w porach

Krok 1 z 6

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dorsz pieczony w porach

Krok 2 z 6

Każdego dorsza myjemy, osuszamy, przekrawamy na dwa kawałki i filetujemy.

Dorsz pieczony w porach

Krok 3 z 6

Wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Dorsz pieczony w porach

Krok 4 z 6

Pora oczyszczamy. Przekrawamy wzdłuż na pół tak, by po rozdzieleniu liście powstały długie paski. Następnie sparzamy i osączamy.

Dorsz pieczony w porach

Krok 5 z 6

Kawałki ryby owijamy liśćmi pora, polewamy marynatą i każdy osobno owijamy w folię aluminiową.

Dorsz pieczony w porach

Krok 6 z 6

Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Zupełnie inny wymiar smaku. Przygotuj dorsza pieczonego w porach. Niezwykle łatwe i smaczne danie. Z przedstawionych w składnikach aromatycznych przypraw oraz czosnku przygotuj marynatę. Filet z dorsza oczyść i wysusz, a następnie zanurz w marynacie i odstaw na kilka chwil, aby ryba przeszła świeżym zapachem ziół. Dorsza wyjmij na folię, połóż na niego pokrojonego w paski pora i piecz w piekarniku.
Pomysł na pyszny obiad możesz serwować z dodatkiem ziemniaczków z koperkiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika