Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dorsz pieczony w porach
Dodaj do CookBook

Dorsz pieczony w porach

(1)
2 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest natalina4
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Dorsz atlantycki
1 
Por (biała część)
2  łyżek
Sok z cytryny
trochę
Sól
2  szczypt
Pieprz czarny
2  ząbków
Czosnek
1  łyżeczka
Bazylia
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.2 g
Wartość energetyczna
137 kcal
Tłuszcze
2.7 g
Białko
18.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupełnie inny wymiar smaku. Przygotuj dorsza pieczonego w porach. Niezwykle łatwe i smaczne danie. Z przedstawionych w składnikach aromatycznych przypraw oraz czosnku przygotuj marynatę. Filet z dorsza oczyść i wysusz, a następnie zanurz w marynacie i odstaw na kilka chwil, aby ryba przeszła świeżym zapachem ziół. Dorsza wyjmij na folię, połóż na niego pokrojonego w paski pora i piecz w piekarniku.
Pomysł na pyszny obiad możesz serwować z dodatkiem ziemniaczków z koperkiem.

Przygotowanie

175 min
  • Krok 1

    5 min
    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 2

    10 min
    Każdego dorsza myjemy, osuszamy, przekrawamy na dwa kawałki i filetujemy.
  • Krok 3

    120 min
    Wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • Krok 4

    7 min
    Pora oczyszczamy. Przekrawamy wzdłuż na pół tak, by po rozdzieleniu liście powstały długie paski. Następnie sparzamy i osączamy.
  • Krok 5

    8 min
    Kawałki ryby owijamy liśćmi pora, polewamy marynatą i każdy osobno owijamy w folię aluminiową.
  • Krok 6

    25 min
    Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Dorsz pieczony w porach

Krok 1 z 6

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dorsz pieczony w porach

Krok 2 z 6

Każdego dorsza myjemy, osuszamy, przekrawamy na dwa kawałki i filetujemy.

Dorsz pieczony w porach

Krok 3 z 6

Wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Dorsz pieczony w porach

Krok 4 z 6

Pora oczyszczamy. Przekrawamy wzdłuż na pół tak, by po rozdzieleniu liście powstały długie paski. Następnie sparzamy i osączamy.

Dorsz pieczony w porach

Krok 5 z 6

Kawałki ryby owijamy liśćmi pora, polewamy marynatą i każdy osobno owijamy w folię aluminiową.

Dorsz pieczony w porach

Krok 6 z 6

Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

3.0 z 5
3
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
00
11
00
00

Opinie

3

Brak w składnikach oliwy

Brak w składnikach - dlatego robiąc "marynatę" mówię, nie za bardzo to się trzyma ze sobą. Dopiero w opisie, po zrobieniu i wstawieniu do lodówki zobaczyłam oliwę... Nawet chciałam dodać, ale patrzę, ze nie ma w składnikach, to może jakiś to inny przepis.
Ada194 (niezweryfikowany) 01/22/2025-02:21 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2025-06:12 CET
Ada, masz rację! Dziękujemy za komentarz, już poprawiliśmy przepis. Teraz wszystko jest jasne :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz duszony w warzywnym sosie

    Dorsz duszony w warzywnym sosie

    55 min Łatwy
  • Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    24 min Łatwy
  • Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

    Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

    30 min Łatwy
  • Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

    Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu