Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryba

Makrela

Makrela - czy to wędzona, czy świeża lub z puszki - pasuje do wielu dań. Wykorzystasz ją w potrawie obiadowej, sałatce, zapiekance. Sprawdzi się też jako element przystawki. Zobacz przepisy na dania z makrelą!

Przepisy 13

Pasta z makreli wędzonej i jajek

Pasta z makreli wędzonej i jajek

20 min Łatwy
Sałatka z wędzoną rybą

Sałatka z wędzoną rybą

36 min Łatwy
Sałatka z ryżem i wędzoną makrelą

Sałatka z ryżem i wędzoną makrelą

18 min Łatwy
Krakersy z pastą rybną z wędzonej makreli

Krakersy z pastą rybną z wędzonej makreli

30 min Łatwy
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

20 min Łatwy
Domowy paprykarz

Domowy paprykarz

1 godz 7 min Łatwy
Kruche babeczki z pastą

Kruche babeczki z pastą

2 godz 30 min Łatwy
Wiosenna sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem

Wiosenna sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem

45 min Łatwy
Pasta z makreli i białego sera

Pasta z makreli i białego sera

22 min Łatwy
Pasta z makreli z ryżem

Pasta z makreli z ryżem

1 godz 9 min Średni
Pasta jajeczna z makrelą w sosie pomidorowym

Pasta jajeczna z makrelą w sosie pomidorowym

10 min Łatwy
Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

25 min Łatwy
Placuszki z makrelą

Placuszki z makrelą

56 min Łatwy

Makrela – jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce 

Choć w polskich sklepach rybnych możemy trafić czasem na świeżą surową makrelę, to w marketach częściej spotkamy ją w puszkach (najczęściej w oleju lub sosie pomidorowym) oraz wędzoną. Wędzona makrela to – prócz śledzia i łososia – jedna z najpopularniejszych ryb na polskich stołach. Jej delikatne, bardzo smaczne, tłuste mięso nadaje się idealnie do wielu zastosowań. Sprawdź nasze przepisy z makrelą, by przygotować pyszne potrawy na każdą porę dnia. 

Potrawy z wędzoną makrelą 

Świeża wędzona makrela powinna pachnieć dymem – jeżeli wyczuwamy kwaśny zapach lub obserwujemy przebarwienia mięsa (plamy, czerwone zabarwienie w okolicach kręgosłupa) – ryba nie nadaje się do spożycia. Zobaczcie, jak różnorodne dania z makreli można przyrządzić w domowej kuchni: twarożkowe lub jajeczne pasty, które świetnie smakują na kanapkach i mogą stać się ulubionym elementem śniadania, kolorowe sałatki, w których wędzony smak makreli zestawiamy ze świeżymi i chrupiącymi warzywami, oraz dekoracyjne, smakowite przekąski w postaci warzyw lub jaj faszerowanych tą pyszną rybą. 

Wśród przepisów z makrelą znajdziecie również pomysł na chłodnik, wytrawną tartę z makrelą, kruche babeczki z makrelową pastą, placuszki z makrelą oraz aromatyczne paszteciki z ciasta francuskiego z makrelą i suszonymi pomidorami.  

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu