Choć w polskich sklepach rybnych możemy trafić czasem na świeżą surową makrelę, to w marketach częściej spotkamy ją w puszkach (najczęściej w oleju lub sosie pomidorowym) oraz wędzoną. Wędzona makrela to – prócz śledzia i łososia – jedna z najpopularniejszych ryb na polskich stołach. Jej delikatne, bardzo smaczne, tłuste mięso nadaje się idealnie do wielu zastosowań. Sprawdź nasze przepisy z makrelą, by przygotować pyszne potrawy na każdą porę dnia.
Świeża wędzona makrela powinna pachnieć dymem – jeżeli wyczuwamy kwaśny zapach lub obserwujemy przebarwienia mięsa (plamy, czerwone zabarwienie w okolicach kręgosłupa) – ryba nie nadaje się do spożycia. Zobaczcie, jak różnorodne dania z makreli można przyrządzić w domowej kuchni: twarożkowe lub jajeczne pasty, które świetnie smakują na kanapkach i mogą stać się ulubionym elementem śniadania, kolorowe sałatki, w których wędzony smak makreli zestawiamy ze świeżymi i chrupiącymi warzywami, oraz dekoracyjne, smakowite przekąski w postaci warzyw lub jaj faszerowanych tą pyszną rybą.
Wśród przepisów z makrelą znajdziecie również pomysł na chłodnik, wytrawną tartę z makrelą, kruche babeczki z makrelową pastą, placuszki z makrelą oraz aromatyczne paszteciki z ciasta francuskiego z makrelą i suszonymi pomidorami.