Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 68

Łosoś – rybny król polskich stołów 

Łosoś zajmuje specjalne miejsce w sercach wszystkich smakoszy ryb. Jego różowe mięso jest pyszne, przyrządza się go szybko i można podawać na wiele sposobów. Mięso łososia, choć delikatne, jest jednocześnie dość zwarte, dlatego można je porcjować i wykorzystywać w różnych potrawach. Cały łosoś jest dość dużą rybą, więc najczęściej sprzedawany jest w dzwonkach, czasem w płatach. Oprócz świeżego i mrożonego łososia możemy dostać go także wędzonego lub w puszkach. 

W Polsce (i nie tylko) łosoś uważany jest za rybę wykwintną, a zatem dania z łososiem będą odpowiednie nie tylko na rodzinny obiad, ale również eleganckie przyjęcie. 

Różnorodność przepisów z łososiem cię zaskoczy 

To prawda, nie tylko ilość, ale przede wszystkim różnorodność przepisów z łososiem jest bardzo duża. Łosoś pojawia się w kulinarnych kontekstach typowych dla ryb oraz kilku innych charakterystycznych dla niego. Jeśli jednak nie czujesz się zbyt pewnie w kuchni, możesz zacząć od podstaw, czyli smażonego łososia. Wystarczy osuszone dzwonko położyć na patelni z odrobiną tłuszczu, dodać sól i pieprz i… przewrócić po chwili na drugą stronę. To wszystko, czego potrzebujesz, by przyrządzić najprostszą wersję smażonego łososia. Oczywiście możesz pokusić się o panierkę lub ciasto, w którym będziesz go smażyć, ale nie jest to potrzebne – łosoś w minimalistycznym wydaniu będzie smakował świetnie. 

Poza tym łosoś nadaje się świetnie na rybne burgery lub pulpety. Można dodać go do zapiekanki makaronowej, risotto, szaszłyków. Doskonale sprawdza się łosoś pieczony, duszony czy grillowany. W wersji wędzonej płaty łososia można kłaść na kanapki albo przyrządzać z nimi sałatki. Do sałatek nada się także łosoś z puszki, a ponadto przyrządzisz z niego pyszną pastę kanapkową. 

Łosoś świetnie łączy się z warzywami, możesz więc udusić je razem z łososiem lub zapiekać w folii aluminiowej. Tę rybę często łączy się też z pastą powstałą ze zmieszania mrożonego szpinaku oraz sera śmietankowego. Całość będzie prezentowała się jeszcze lepiej, jeśli przed włożeniem do piekarnika zawiniesz ją w ciasto francuskie. Sposobów na łososia jest wiele, a we wszystkich spisuje się znakomicie.