Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Łosoś w galarecie

Łosoś w galarecie

(0)
2 godz 52 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Żelatyna
0.5  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
300  g
Łosoś różowy
80  g
Marchewka
80  g
Papryka czerwona
80  g
Zielony groszek
80  g
Szpinak świeży
50  ml
Białe wino
trochę
Sok z cytryny
trochę
Sól
1  szczypta
Pieprz biały
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.9 g
Węglowodany
7.46 g
Tłuszcze
3.59 g
Wartość energetyczna
155.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ten przepis na łososia w galarecie to właściwie taka kulinarna inspiracja, bo według tej receptury możemy przyrządzić także inne przysmaki w galarecie: ryby, drób czy owoce morza oraz mięsa i dziczyznę. Do przygotowania aromatycznego auszpiku (czyli galaretki) za każdym razem użyjemy Żelatyny WINIARY, ugotowanej w Rosole drobiowym WINIARY, a poza tym - możemy sobie dowolnie modyfikować naszą kompozycję warzyw i inne składniki. Mięso czy też drób do galarety można np. upiec, ugotować albo udusić z dodatkiem białego (ryby, drób, wieprzowina, owoce morza) lub czerwonego (wołowina, dziczyzna) wina. itd., itd. :) Życzymy pysznej zabawy!

Przygotowanie

172 min
  • Krok 1

    5 min
    Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.
  • Krok 2

    5 min
    Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
  • Krok 3

    5 min
    Filety ryb pokrój w długie paski o przekroju kwadratu około jednego centymetra.
  • Krok 4

    2 min
    Skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem.
  • Krok 5

    3 min
    Równo ułóż na patelni, podlej winem i gotuj około 3-4 minuty pod przykryciem.
  • Krok 6

    5 min
    Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę, o bokach nie mniejszych niż 0,5 cm.
  • Krok 7

    5 min
    Marchewkę delikatnie wymieszaj razem z papryką, rozmrożonym groszkiem zielonym i pokrojonym drobno szpinakiem.
  • Krok 8

    3 min
    Formę do pasztetu wylej cienką warstwą galarety/auszpiku, tak aby dno formy było równo pokryte.
  • Krok 9

    2 min
    W tak przygotowanej formie ułóż na przemian mieszankę warzyw z ostudzonym łososiem.
  • Krok 10

    5 min
    Za każdym razem podlej auszpikiem i schłódź, aby lekko zastygło.
  • Krok 11

    5 min
    Na wierzchu całość zalej pozostałą częścią galaretki/auszpiku.
  • Krok 12

    120 min
    Pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.
  • Krok 13

    5 min
    Po wyjęciu z foremki pokrój w plastry o grubości 1 cm.
  • Krok 14

    1 min
    Podawaj z chrzanem lub sosem tatarskim.
  • Krok 15

    1 min
    W ten sposób można przygotowywać różne kompozycje z ryb, owoców morza, drobiu, mięsa i dziczyzny.
Łosoś w galarecie

Krok 1 z 15

Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.

Łosoś w galarecie

Krok 2 z 15

Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.

Łosoś w galarecie

Krok 3 z 15

Filety ryb pokrój w długie paski o przekroju kwadratu około jednego centymetra.

Łosoś w galarecie

Krok 4 z 15

Skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem.

Łosoś w galarecie

Krok 5 z 15

Równo ułóż na patelni, podlej winem i gotuj około 3-4 minuty pod przykryciem.

Łosoś w galarecie

Krok 6 z 15

Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę, o bokach nie mniejszych niż 0,5 cm.

Łosoś w galarecie

Krok 7 z 15

Marchewkę delikatnie wymieszaj razem z papryką, rozmrożonym groszkiem zielonym i pokrojonym drobno szpinakiem.

Łosoś w galarecie

Krok 8 z 15

Formę do pasztetu wylej cienką warstwą galarety/auszpiku, tak aby dno formy było równo pokryte.

Łosoś w galarecie

Krok 9 z 15

W tak przygotowanej formie ułóż na przemian mieszankę warzyw z ostudzonym łososiem.

Łosoś w galarecie

Krok 10 z 15

Za każdym razem podlej auszpikiem i schłódź, aby lekko zastygło.

Łosoś w galarecie

Krok 11 z 15

Na wierzchu całość zalej pozostałą częścią galaretki/auszpiku.

Łosoś w galarecie

Krok 12 z 15

Pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.

Łosoś w galarecie

Krok 13 z 15

Po wyjęciu z foremki pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Łosoś w galarecie

Krok 14 z 15

Podawaj z chrzanem lub sosem tatarskim.

Łosoś w galarecie

Krok 15 z 15

W ten sposób można przygotowywać różne kompozycje z ryb, owoców morza, drobiu, mięsa i dziczyzny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kanapki
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z szynki

    Roladki z szynki

    4 godz 15 min Średni
  • Roladki z szynki w galarecie

    Roladki z szynki w galarecie

    1 godz 20 min Łatwy
  • Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

    Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

    2 godz 9 min Łatwy
  • Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

    Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

    7 godz 54 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu