Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Łosoś w galarecie
Dodaj do CookBook

Łosoś w galarecie

(0)
2 godz 52 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Żelatyna
0.5  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
300  g
Łosoś różowy
80  g
Marchewka
80  g
Papryka czerwona
80  g
Zielony groszek
80  g
Szpinak świeży
50  ml
Białe wino
trochę
Sok z cytryny
trochę
Sól
1  szczypta
Pieprz biały
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.5 g
Wartość energetyczna
155.8 kcal
Tłuszcze
3.6 g
Białko
20.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ten przepis na łososia w galarecie to właściwie taka kulinarna inspiracja, bo według tej receptury możemy przyrządzić także inne przysmaki w galarecie: ryby, drób czy owoce morza oraz mięsa i dziczyznę. Do przygotowania aromatycznego auszpiku (czyli galaretki) za każdym razem użyjemy Żelatyny WINIARY, ugotowanej w Rosole drobiowym WINIARY, a poza tym - możemy sobie dowolnie modyfikować naszą kompozycję warzyw i inne składniki. Mięso czy też drób do galarety można np. upiec, ugotować albo udusić z dodatkiem białego (ryby, drób, wieprzowina, owoce morza) lub czerwonego (wołowina, dziczyzna) wina. itd., itd. :) Życzymy pysznej zabawy!

Przygotowanie

172 min
  • Krok 1

    5 min
    Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.
  • Krok 2

    5 min
    Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
  • Krok 3

    5 min
    Filety ryb pokrój w długie paski o przekroju kwadratu około jednego centymetra.
  • Krok 4

    2 min
    Skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem.
  • Krok 5

    3 min
    Równo ułóż na patelni, podlej winem i gotuj około 3-4 minuty pod przykryciem.
  • Krok 6

    5 min
    Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę, o bokach nie mniejszych niż 0,5 cm.
  • Krok 7

    5 min
    Marchewkę delikatnie wymieszaj razem z papryką, rozmrożonym groszkiem zielonym i pokrojonym drobno szpinakiem.
  • Krok 8

    3 min
    Formę do pasztetu wylej cienką warstwą galarety/auszpiku, tak aby dno formy było równo pokryte.
  • Krok 9

    2 min
    W tak przygotowanej formie ułóż na przemian mieszankę warzyw z ostudzonym łososiem.
  • Krok 10

    5 min
    Za każdym razem podlej auszpikiem i schłódź, aby lekko zastygło.
  • Krok 11

    5 min
    Na wierzchu całość zalej pozostałą częścią galaretki/auszpiku.
  • Krok 12

    120 min
    Pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.
  • Krok 13

    5 min
    Po wyjęciu z foremki pokrój w plastry o grubości 1 cm.
  • Krok 14

    1 min
    Podawaj z chrzanem lub sosem tatarskim.
  • Krok 15

    1 min
    W ten sposób można przygotowywać różne kompozycje z ryb, owoców morza, drobiu, mięsa i dziczyzny.
Łosoś w galarecie

Krok 1 z 15

Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.

Łosoś w galarecie

Krok 2 z 15

Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.

Łosoś w galarecie

Krok 3 z 15

Filety ryb pokrój w długie paski o przekroju kwadratu około jednego centymetra.

Łosoś w galarecie

Krok 4 z 15

Skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem.

Łosoś w galarecie

Krok 5 z 15

Równo ułóż na patelni, podlej winem i gotuj około 3-4 minuty pod przykryciem.

Łosoś w galarecie

Krok 6 z 15

Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę, o bokach nie mniejszych niż 0,5 cm.

Łosoś w galarecie

Krok 7 z 15

Marchewkę delikatnie wymieszaj razem z papryką, rozmrożonym groszkiem zielonym i pokrojonym drobno szpinakiem.

Łosoś w galarecie

Krok 8 z 15

Formę do pasztetu wylej cienką warstwą galarety/auszpiku, tak aby dno formy było równo pokryte.

Łosoś w galarecie

Krok 9 z 15

W tak przygotowanej formie ułóż na przemian mieszankę warzyw z ostudzonym łososiem.

Łosoś w galarecie

Krok 10 z 15

Za każdym razem podlej auszpikiem i schłódź, aby lekko zastygło.

Łosoś w galarecie

Krok 11 z 15

Na wierzchu całość zalej pozostałą częścią galaretki/auszpiku.

Łosoś w galarecie

Krok 12 z 15

Pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.

Łosoś w galarecie

Krok 13 z 15

Po wyjęciu z foremki pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Łosoś w galarecie

Krok 14 z 15

Podawaj z chrzanem lub sosem tatarskim.

Łosoś w galarecie

Krok 15 z 15

W ten sposób można przygotowywać różne kompozycje z ryb, owoców morza, drobiu, mięsa i dziczyzny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z łososia

    Zupa rybna z łososia

    40 min Łatwy
  • Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    37 min Łatwy
  • Kartoflanka z łososiem

    Kartoflanka z łososiem

    44 min Łatwy
  • Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

    Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

    1 godz 6 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu