Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łosoś w galarecie

0
172 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Żelatyna
300 g
Łosoś różowy
80 g
Marchewka
80 g
Papryka czerwona
80 g
Zielony groszek
80 g
Szpinak świeży
50 ml
Białe wino
1 trochę
Sok z cytryny
1 trochę
Sól
1 szczypta
Pieprz biały

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.02 g
Węglowodany
7.68 g
Tłuszcze
3.88 g
Wartość energetyczna
159.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

172 min
Krok 1
5 min
Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.
Krok 2
5 min
Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
Krok 3
5 min
Filety ryb pokrój w długie paski o przekroju kwadratu około jednego centymetra.
Krok 4
2 min
Skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem.
Krok 5
3 min
Równo ułóż na patelni, podlej winem i gotuj około 3-4 minuty pod przykryciem.
Krok 6
5 min
Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę, o bokach nie mniejszych niż 0,5 cm.
Krok 7
5 min
Marchewkę delikatnie wymieszaj razem z papryką, rozmrożonym groszkiem zielonym i pokrojonym drobno szpinakiem.
Krok 8
3 min
Formę do pasztetu wylej cienką warstwą galarety/auszpiku, tak aby dno formy było równo pokryte.
Krok 9
2 min
W tak przygotowanej formie ułóż na przemian mieszankę warzyw z ostudzonym łososiem.
Krok 10
5 min
Za każdym razem podlej auszpikiem i schłódź, aby lekko zastygło.
Krok 11
5 min
Na wierzchu całość zalej pozostałą częścią galaretki/auszpiku.
Krok 12
120 min
Pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.
Krok 13
5 min
Po wyjęciu z foremki pokrój w plastry o grubości 1 cm.
Krok 14
1 min
Podawaj z chrzanem lub sosem tatarskim.
Krok 15
1 min
W ten sposób można przygotowywać różne kompozycje z ryb, owoców morza, drobiu, mięsa i dziczyzny.
Łosoś w galarecie

Krok 1 z 15

Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.

Łosoś w galarecie

Krok 2 z 15

Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.

Łosoś w galarecie

Krok 3 z 15

Filety ryb pokrój w długie paski o przekroju kwadratu około jednego centymetra.

Łosoś w galarecie

Krok 4 z 15

Skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem.

Łosoś w galarecie

Krok 5 z 15

Równo ułóż na patelni, podlej winem i gotuj około 3-4 minuty pod przykryciem.

Łosoś w galarecie

Krok 6 z 15

Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę, o bokach nie mniejszych niż 0,5 cm.

Łosoś w galarecie

Krok 7 z 15

Marchewkę delikatnie wymieszaj razem z papryką, rozmrożonym groszkiem zielonym i pokrojonym drobno szpinakiem.

Łosoś w galarecie

Krok 8 z 15

Formę do pasztetu wylej cienką warstwą galarety/auszpiku, tak aby dno formy było równo pokryte.

Łosoś w galarecie

Krok 9 z 15

W tak przygotowanej formie ułóż na przemian mieszankę warzyw z ostudzonym łososiem.

Łosoś w galarecie

Krok 10 z 15

Za każdym razem podlej auszpikiem i schłódź, aby lekko zastygło.

Łosoś w galarecie

Krok 11 z 15

Na wierzchu całość zalej pozostałą częścią galaretki/auszpiku.

Łosoś w galarecie

Krok 12 z 15

Pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.

Łosoś w galarecie

Krok 13 z 15

Po wyjęciu z foremki pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Łosoś w galarecie

Krok 14 z 15

Podawaj z chrzanem lub sosem tatarskim.

Łosoś w galarecie

Krok 15 z 15

W ten sposób można przygotowywać różne kompozycje z ryb, owoców morza, drobiu, mięsa i dziczyzny.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika