Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

0
108min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
Przyprawa Jarzynka WINIARY
400 g
Filet z łososia bez skóry
0.75 szklanka
Śmietana 30%
2 łyżek
Masło
2 
Jajko
10 plastrów
Boczek wędzony
200 g
Szpinak Mrożony
1 
Szalotka
1 ząbek
Czosnek
0.5 łyżeczka
Gałka muszkatołowa
2 łyżek
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz biały świeżo zmielony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.16 g
Węglowodany
5.4 g
Tłuszcze
60.83 g
Wartość energetyczna
674.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

108 min
Krok 1
10 min
Filety z łososia zmiel na „drobnym oczku”. Zmielone mięso przełóż do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną (dokładnie w tej kolejności). Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 2
5 min
Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij.
Krok 3
5 min
Cebulkę obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę, następnie zeszklij ją delikatnie na oleju.
Krok 4
10 min
Do przeszklonej cebulki dodaj odciśnięty szpinak, chwilę podsmaż.
Krok 5
2 min
Czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, wrzuć do szpinaku i podsmaż jeszcze 2 minuty.
Krok 6
15 min
Dopraw przyprawą JARZYNKA i gałką muszkatołową, zestaw z ognia i ostudź.
Krok 7
5 min
Na folii aluminiowej skropionej delikatnie olejem układaj plastry boczku, następnie mus z łososia, a na środek przesmażony szpinak.
Krok 8
5 min
Całość zwiń w tzw. „cukierek” dociskając z obu stron.
Krok 9
45 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.
Krok 10
5 min
Wyjmij z piekarnika i ostrożnie odwiń z folii.
Krok 11
1 min
Roladę podawaj na ciepło z delikatnym sosem na białym winie i ryżem.
Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 1 z 11

Filety z łososia zmiel na „drobnym oczku”. Zmielone mięso przełóż do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną (dokładnie w tej kolejności). Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 2 z 11

Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 3 z 11

Cebulkę obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę, następnie zeszklij ją delikatnie na oleju.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 4 z 11

Do przeszklonej cebulki dodaj odciśnięty szpinak, chwilę podsmaż.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 5 z 11

Czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, wrzuć do szpinaku i podsmaż jeszcze 2 minuty.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 6 z 11

Dopraw przyprawą JARZYNKA i gałką muszkatołową, zestaw z ognia i ostudź.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 7 z 11

Na folii aluminiowej skropionej delikatnie olejem układaj plastry boczku, następnie mus z łososia, a na środek przesmażony szpinak.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 8 z 11

Całość zwiń w tzw. „cukierek” dociskając z obu stron.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 9 z 11

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 10 z 11

Wyjmij z piekarnika i ostrożnie odwiń z folii.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 11 z 11

Roladę podawaj na ciepło z delikatnym sosem na białym winie i ryżem.

Przyrządzenie wykwintnej rolady ze szpinakiem i łososiem wymaga nieco uwagi i umiejętności, ale wystarczy postępować dokładnie według przepisu, żeby wszystko pysznie się udało! Zaczynamy od wyjęcia szpinaku z zamrażarki :) Dalej (uwaga na kolejność!) miksujemy mus z mielonej ryby, jaj, masła i śmietanki oraz przyrządzamy szpinak z czosnkiem i cebulką. Układamy na plastrach boczku, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Roladę podajemy na gorąco, pokrojoną w ukośne plastry. Wyśmienita z porcją białego ryżu oraz delikatnym sosem na białym winie. Kto lubi pochrupać do posiłku coś zielonego, może podać do łososiowo-szpinakowej rolady klasyczną sałatę – z winegretem lub ze śmietaną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie nie jest właściwie zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
27.2g / 17%
Węglowodany
5.4g / 3%
Tłuszcze
60.8g / 80%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika