Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rolada ze szpinakiem i łososiem
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
31.3g / 31%
Węglowodany
6.5g / 7%
Tłuszcze
27.8g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Rolada ze szpinakiem i łososiem

+

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Wróć

Rolada ze szpinakiem i łososiem

(0)
1 godz 48 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Przyprawa Jarzynka WINIARY
400  g
Filet z łososia bez skóry
0.75  szklanka
Śmietana 30%
2  łyżek
Masło
2 
Jajko
10  plastrów
Boczek wędzony
200  g
Szpinak Mrożony
1 
Szalotka
1  ząbek
Czosnek
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
2  łyżek
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz biały świeżo zmielony
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
31.35 g
Węglowodany
6.49 g
Tłuszcze
27.84 g
Wartość energetyczna
402.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przyrządzenie wykwintnej rolady ze szpinakiem i łososiem wymaga nieco uwagi i umiejętności, ale wystarczy postępować dokładnie według przepisu, żeby wszystko pysznie się udało! Zaczynamy od wyjęcia szpinaku z zamrażarki :) Dalej (uwaga na kolejność!) miksujemy mus z mielonej ryby, jaj, masła i śmietanki oraz przyrządzamy szpinak z czosnkiem i cebulką. Układamy na plastrach boczku, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Roladę podajemy na gorąco, pokrojoną w ukośne plastry. Wyśmienita z porcją białego ryżu oraz delikatnym sosem na białym winie. Kto lubi pochrupać do posiłku coś zielonego, może podać do łososiowo-szpinakowej rolady klasyczną sałatę – z winegretem lub ze śmietaną.

Przygotowanie

108 min
  • Krok 1

    10 min
    Filety z łososia zmiel na „drobnym oczku”. Zmielone mięso przełóż do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną (dokładnie w tej kolejności). Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.
  • Krok 2

    5 min
    Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulkę obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę, następnie zeszklij ją delikatnie na oleju.
  • Krok 4

    10 min
    Do przeszklonej cebulki dodaj odciśnięty szpinak, chwilę podsmaż.
  • Krok 5

    2 min
    Czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, wrzuć do szpinaku i podsmaż jeszcze 2 minuty.
  • Krok 6

    15 min
    Dopraw przyprawą JARZYNKA i gałką muszkatołową, zestaw z ognia i ostudź.
  • Krok 7

    5 min
    Na folii aluminiowej skropionej delikatnie olejem układaj plastry boczku, następnie mus z łososia, a na środek przesmażony szpinak.
  • Krok 8

    5 min
    Całość zwiń w tzw. „cukierek” dociskając z obu stron.
  • Krok 9

    45 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.
  • Krok 10

    5 min
    Wyjmij z piekarnika i ostrożnie odwiń z folii.
  • Krok 11

    1 min
    Roladę podawaj na ciepło z delikatnym sosem na białym winie i ryżem.
Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 1 z 11

Filety z łososia zmiel na „drobnym oczku”. Zmielone mięso przełóż do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną (dokładnie w tej kolejności). Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 2 z 11

Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 3 z 11

Cebulkę obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę, następnie zeszklij ją delikatnie na oleju.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 4 z 11

Do przeszklonej cebulki dodaj odciśnięty szpinak, chwilę podsmaż.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 5 z 11

Czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, wrzuć do szpinaku i podsmaż jeszcze 2 minuty.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 6 z 11

Dopraw przyprawą JARZYNKA i gałką muszkatołową, zestaw z ognia i ostudź.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 7 z 11

Na folii aluminiowej skropionej delikatnie olejem układaj plastry boczku, następnie mus z łososia, a na środek przesmażony szpinak.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 8 z 11

Całość zwiń w tzw. „cukierek” dociskając z obu stron.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 9 z 11

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 10 z 11

Wyjmij z piekarnika i ostrożnie odwiń z folii.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 11 z 11

Roladę podawaj na ciepło z delikatnym sosem na białym winie i ryżem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Jajka
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Jajka po benedyktyńsku

    Jajka po benedyktyńsku

    35 min Łatwy
  • Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    4 godz 25 min Średni
  • Terrina z łososia

    Terrina z łososia

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu