Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
400 g
Łosoś różowy
0.75 szklanka
Śmietana 36%
2 płaskich łyżek
Masło
2 
Jajko
10 plastrów
Boczek
200 g
Szpinak Mrożony
1 
Cebula szalotka
1 ząbek
Czosnek
0.5 łyżeczka
Gałka muszkatołowa
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz biały

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
27.21 g
Węglowodany
5.41 g
Tłuszcze
62.46 g
Wartość energetyczna
689.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
10 min
Filety z łososia zmiel na „drobnym oczku”. Zmielone mięso przełóż do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną (dokładnie w tej kolejności). Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 2
5 min
Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij.
Krok 3
5 min
Cebulkę obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę, następnie zeszklij ją delikatnie na oleju.
Krok 4
10 min
Do przeszklonej cebulki dodaj odciśnięty szpinak, chwilę podsmaż.
Krok 5
2 min
Czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, wrzuć do szpinaku i podsmaż jeszcze 2 minuty.
Krok 6
3 min
Dopraw przyprawą JARZYNKA i gałką muszkatołową, zestaw z ognia i ostudź.
Krok 7
5 min
Na folii aluminiowej skropionej delikatnie olejem układaj plastry boczku, następnie mus z łososia, a na środek przesmażony szpinak.
Krok 8
5 min
Całość zwiń w tzw. „cukierek” dociskając z obu stron.
Krok 9
1 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.
Krok 10
5 min
Wyjmij z piekarnika i ostrożnie odwiń z folii.
Krok 11
1 min
Roladę podawaj na ciepło z delikatnym sosem na białym winie i ryżem.
Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 1 z 11

Filety z łososia zmiel na „drobnym oczku”. Zmielone mięso przełóż do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną (dokładnie w tej kolejności). Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 2 z 11

Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 3 z 11

Cebulkę obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę, następnie zeszklij ją delikatnie na oleju.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 4 z 11

Do przeszklonej cebulki dodaj odciśnięty szpinak, chwilę podsmaż.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 5 z 11

Czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, wrzuć do szpinaku i podsmaż jeszcze 2 minuty.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 6 z 11

Dopraw przyprawą JARZYNKA i gałką muszkatołową, zestaw z ognia i ostudź.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 7 z 11

Na folii aluminiowej skropionej delikatnie olejem układaj plastry boczku, następnie mus z łososia, a na środek przesmażony szpinak.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 8 z 11

Całość zwiń w tzw. „cukierek” dociskając z obu stron.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 9 z 11

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 10 z 11

Wyjmij z piekarnika i ostrożnie odwiń z folii.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Krok 11 z 11

Roladę podawaj na ciepło z delikatnym sosem na białym winie i ryżem.

Przyrządzenie wykwintnej rolady ze szpinakiem i łososiem wymaga nieco uwagi i umiejętności, ale wystarczy postępować dokładnie według przepisu, żeby wszystko pysznie się udało! Zaczynamy od wyjęcia szpinaku z zamrażarki :) Dalej (uwaga na kolejność!) miksujemy mus z mielonej ryby, jaj, masła i śmietanki oraz przyrządzamy szpinak z czosnkiem i cebulką. Układamy na plastrach boczku, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Roladę podajemy na gorąco, pokrojoną w ukośne plastry. Wyśmienita z porcją białego ryżu oraz delikatnym sosem na białym winie. Kto lubi pochrupać do posiłku coś zielonego, może podać do łososiowo-szpinakowej rolady klasyczną sałatę – z winegretem lub ze śmietaną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika