Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym
3 godz 41 min
Łatwy
500
g
Szpinak Mrożony
4
Jajko
200
g
Twaróg półtłusty
6
plastrów
Szynka w plasterkach
2
płaskich łyżek
Koperek
2
płaskich łyżek
Masło
2
ząbków
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
2
łyżek
Jogurt naturalny
trochę
.
Wartości odżywcze
Białko
22.85 g
Węglowodany
10.75 g
Tłuszcze
19.14 g
Wartość energetyczna
296.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
221 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Krok 2
6 min
Na patelni podsmaż na maśle szpinak. Gdy woda już prawie odparuje, dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż jeszcze kilka minut do odparowania wody. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Krok 3
10 min
Do chłodnego już szpinaku dodaj żółtka jajek, a białka ubij na sztywną pianę mikserem lub ręcznie. Przełóż ją do miski ze szpinakiem i delikatnie wymieszaj.
Krok 4
15 min
Wyłóż równo masę na dużą blachę z papierem do pieczenia i piecz kwadrans w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
Krok 5
5 min
Twaróg wymieszaj z Sosem Chrzanowym WINIARY, koperkiem, solą i pieprzem. Jeżeli jest taka potrzeba, dodaj jogurt. Przestygnięty blat szpinakowy posmaruj masą serową i na to ułóż plastry szynki tak, aby pokryły całość.
Krok 6
180 min
Placek zwiń jak roladę, zawiń ciasno w folię spożywczą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Choć wielu dorosłych wprost uwielbia szpinak, czasem trudno zachęcić dzieci, by go jadły regularnie. Trudno im się dziwić, gdy ten przybiera postać zielonej papki... Co innego, gdy jest podany w znacznie bardziej atrakcyjnej formie roladek szpinakowych z szynką. Zielona otoczka kryje w sobie wyśmienite nadzienie z sosem chrzanowym, twarożkiem i jogurtem naturalnym. Rolada szpinakowa z szynką to zresztą nie tylko pomysł na to, jak przekonać dziecko do szpinaku, ale i świetna, efektowna przystawka na przyjęcia, rodzinne święta i uroczystości. Fakt, że można ją podawać na zimno, czyni z niej idealną przekąskę na świąteczne dni i np. na szwedzki stół. Jej przygotowanie jest łatwe i pozwala wyczarować coś, co będzie cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko. Jeśli chcesz podać roladę tego samego dnia, przygotowania musisz poczynić wcześniej, ponieważ potrzebuje ona kilku godzin na schłodzenie. Po kilku godzinach w lodówce przekąska będzie gotowa!
Komentarze 1