Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

(0)
3 godz 41 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Szpinak rozdrobniony mrożony
4 
Jajko
200  g
Twaróg półtłusty
6  plastrów
Szynka w plasterkach
2  płaskich łyżek
Koperek
2  płaskich łyżek
Masło
2  ząbków
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
2  łyżek
Jogurt naturalny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.23 g
Węglowodany
7.17 g
Tłuszcze
12.76 g
Wartość energetyczna
197.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć wielu dorosłych wprost uwielbia szpinak, czasem trudno zachęcić dzieci, by go jadły regularnie. Trudno im się dziwić, gdy ten przybiera postać zielonej papki... Co innego, gdy jest podany w znacznie bardziej atrakcyjnej formie roladek szpinakowych z szynką. Zielona otoczka kryje w sobie wyśmienite nadzienie z Sosem chrzanowym WINIARY, twarożkiem i jogurtem naturalnym. Rolada szpinakowa z szynką to zresztą nie tylko pomysł na to, jak przekonać dziecko do szpinaku, ale i świetna, efektowna przystawka na przyjęcia, rodzinne święta i uroczystości. Fakt, że można ją podawać na zimno, czyni z niej idealną przekąskę na świąteczne dni i np. na szwedzki stół. Jej przygotowanie jest łatwe i pozwala wyczarować coś, co będzie cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko. Jeśli chcesz podać roladę szpinakową tego samego dnia, przygotowania musisz poczynić wcześniej, ponieważ potrzebuje ona kilku godzin na schłodzenie. Po kilku godzinach w lodówce przekąska będzie gotowa!
Gotujmy

Przygotowanie

221 min
Krok 1
10 min
Szpinak podgrzej na patelni z masłem. Kiedy większość wody odparuje, dodaj do niego drobno pokrojony czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż do czasu odparowania wody, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
5 min
Oddziel żółtka jajek od białek. Żółtka wymieszaj z chłodnym szpinakiem. Białka ubij na sztywną pianę i również połącz ze szpinakiem, delikatnie mieszając.
Krok 3
20 min
Masę szpinakową rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temperaturze 200°C.
Krok 4
5 min
Twaróg wymieszaj z jogurtem i Sosem chrzanowym WINIARY. Dodaj koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę rozsmaruj na wystudzonym, szpinakowym spodzie, a na niej ułóż plastry szynki.
Krok 5
5 min
Zwiń roladę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
Krok 6
2 min
Schłodzoną roladę pokrój w grube plastry i podaj z dodatkową porcją Sosu chrzanowego WINIARY.
Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 1 z 6

Szpinak podgrzej na patelni z masłem. Kiedy większość wody odparuje, dodaj do niego drobno pokrojony czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż do czasu odparowania wody, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 2 z 6

Oddziel żółtka jajek od białek. Żółtka wymieszaj z chłodnym szpinakiem. Białka ubij na sztywną pianę i również połącz ze szpinakiem, delikatnie mieszając.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 3 z 6

Masę szpinakową rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temperaturze 200°C.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 4 z 6

Twaróg wymieszaj z jogurtem i Sosem chrzanowym WINIARY. Dodaj koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę rozsmaruj na wystudzonym, szpinakowym spodzie, a na niej ułóż plastry szynki.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 5 z 6

Zwiń roladę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 6 z 6

Schłodzoną roladę pokrój w grube plastry i podaj z dodatkową porcją Sosu chrzanowego WINIARY.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Alicja
.

Mój synek uwielbia szpinak

Winiary
.
Expert

Niech rośnie zdrowo, jak marynarz Popeye :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy