Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

0
221 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Szpinak Mrożony
4 
Jajko
200 g
Twaróg półtłusty
6 plastrów
Szynka w plasterkach
2 płaskich łyżek
Koperek
2 płaskich łyżek
Masło
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 łyżek
Jogurt naturalny
1 łyżka
Sos chrzanowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.92 g
Węglowodany
11 g
Tłuszcze
22.12 g
Wartość energetyczna
323.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

221 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Krok 2
6 min
Na patelni podsmaż na maśle szpinak. Gdy woda już prawie odparuje, dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż jeszcze kilka minut do odparowania wody. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Krok 3
10 min
Do chłodnego już szpinaku dodaj żółtka jajek, a białka ubij na sztywną pianę mikserem lub ręcznie. Przełóż ją do miski ze szpinakiem i delikatnie wymieszaj.
Krok 4
15 min
Wyłóż równo masę na dużą blachę z papierem do pieczenia i piecz kwadrans w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
Krok 5
5 min
Twaróg wymieszaj z Sosem Chrzanowym WINIARY, koperkiem, solą i pieprzem. Jeżeli jest taka potrzeba, dodaj jogurt. Przestygnięty blat szpinakowy posmaruj masą serową i na to ułóż plastry szynki tak, aby pokryły całość.
Krok 6
180 min
Placek zwiń jak roladę, zawiń ciasno w folię spożywczą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 2 z 6

Na patelni podsmaż na maśle szpinak. Gdy woda już prawie odparuje, dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż jeszcze kilka minut do odparowania wody. Następnie odstaw do wystygnięcia.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 3 z 6

Do chłodnego już szpinaku dodaj żółtka jajek, a białka ubij na sztywną pianę mikserem lub ręcznie. Przełóż ją do miski ze szpinakiem i delikatnie wymieszaj.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 4 z 6

Wyłóż równo masę na dużą blachę z papierem do pieczenia i piecz kwadrans w rozgrzanym piekarniku do 200°C.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 5 z 6

Twaróg wymieszaj z Sosem Chrzanowym WINIARY, koperkiem, solą i pieprzem. Jeżeli jest taka potrzeba, dodaj jogurt. Przestygnięty blat szpinakowy posmaruj masą serową i na to ułóż plastry szynki tak, aby pokryły całość.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 6 z 6

Placek zwiń jak roladę, zawiń ciasno w folię spożywczą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Choć wielu dorosłych wprost uwielbia szpinak, czasem trudno zachęcić dzieci, by go jadły regularnie. Trudno im się dziwić, gdy ten przybiera postać zielonej papki... Co innego, gdy jest podany w znacznie bardziej atrakcyjnej formie roladek szpinakowych z szynką. Zielona otoczka kryje w sobie wyśmienite nadzienie z sosem chrzanowym, twarożkiem i jogurtem naturalnym. Rolada szpinakowa z szynką to zresztą nie tylko pomysł na to, jak przekonać dziecko do szpinaku, ale i świetna, efektowna przystawka na przyjęcia, rodzinne święta i uroczystości. Fakt, że można ją podawać na zimno, czyni z niej idealną przekąskę na świąteczne dni i np. na szwedzki stół. Jej przygotowanie jest łatwe i pozwala wyczarować coś, co będzie cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko. Jeśli chcesz podać roladę tego samego dnia, przygotowania musisz poczynić wcześniej, ponieważ potrzebuje ona kilku godzin na schłodzenie. Po kilku godzinach w lodówce przekąska będzie gotowa!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika