Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć wielu dorosłych wprost uwielbia szpinak, czasem trudno zachęcić dzieci, by go jadły regularnie. Trudno im się dziwić, gdy ten przybiera postać zielonej papki... Co innego, gdy jest podany w znacznie bardziej atrakcyjnej formie roladek szpinakowych z szynką. Zielona otoczka kryje w sobie wyśmienite nadzienie z Sosem chrzanowym WINIARY, twarożkiem i jogurtem naturalnym. Rolada szpinakowa z szynką to zresztą nie tylko pomysł na to, jak przekonać dziecko do szpinaku, ale i świetna, efektowna przystawka na przyjęcia, rodzinne święta i uroczystości. Fakt, że można ją podawać na zimno, czyni z niej idealną przekąskę na świąteczne dni i np. na szwedzki stół. Jej przygotowanie jest łatwe i pozwala wyczarować coś, co będzie cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko. Jeśli chcesz podać roladę szpinakową tego samego dnia, przygotowania musisz poczynić wcześniej, ponieważ potrzebuje ona kilku godzin na schłodzenie. Po kilku godzinach w lodówce przekąska będzie gotowa!
Przygotowanie
221 min
Krok 1
10 min
Szpinak podgrzej na patelni z masłem. Kiedy większość wody odparuje, dodaj do niego drobno pokrojony czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż do czasu odparowania wody, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
5 min
Oddziel żółtka jajek od białek. Żółtka wymieszaj z chłodnym szpinakiem. Białka ubij na sztywną pianę i również połącz ze szpinakiem, delikatnie mieszając.
Krok 3
20 min
Masę szpinakową rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temperaturze 200°C.
Krok 4
5 min
Twaróg wymieszaj z jogurtem i Sosem chrzanowym WINIARY. Dodaj koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę rozsmaruj na wystudzonym, szpinakowym spodzie, a na niej ułóż plastry szynki.
Krok 5
5 min
Zwiń roladę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
Krok 6
2 min
Schłodzoną roladę pokrój w grube plastry i podaj z dodatkową porcją Sosu chrzanowego WINIARY.
Krok 1
z
6
Szpinak podgrzej na patelni z masłem. Kiedy większość wody odparuje, dodaj do niego drobno pokrojony czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż do czasu odparowania wody, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
z
6
Oddziel żółtka jajek od białek. Żółtka wymieszaj z chłodnym szpinakiem. Białka ubij na sztywną pianę i również połącz ze szpinakiem, delikatnie mieszając.
Krok 3
z
6
Masę szpinakową rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temperaturze 200°C.
Krok 4
z
6
Twaróg wymieszaj z jogurtem i Sosem chrzanowym WINIARY. Dodaj koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę rozsmaruj na wystudzonym, szpinakowym spodzie, a na niej ułóż plastry szynki.
Krok 5
z
6
Zwiń roladę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
Krok 6
z
6
Schłodzoną roladę pokrój w grube plastry i podaj z dodatkową porcją Sosu chrzanowego WINIARY.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
A
Alicja
Mój synek uwielbia szpinak
Winiary
Expert
Niech rośnie zdrowo, jak marynarz Popeye :) Pozdrawiamy!
Komentarze 1