Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

(0)
3 godz 41 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Szpinak rozdrobniony mrożony
4 
Jajko
200  g
Twaróg półtłusty
6  plastrów
Szynka w plasterkach
2  płaskich łyżek
Koperek
2  płaskich łyżek
Masło
2  ząbków
Czosnek
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
2  łyżek
Jogurt naturalny
trochę
Sos chrzanowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.23 g
Węglowodany
7.17 g
Tłuszcze
12.76 g
Wartość energetyczna
197.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć wielu dorosłych wprost uwielbia szpinak, czasem trudno zachęcić dzieci, by go jadły regularnie. Trudno im się dziwić, gdy ten przybiera postać zielonej papki... Co innego, gdy jest podany w znacznie bardziej atrakcyjnej formie roladek szpinakowych z szynką. Zielona otoczka kryje w sobie wyśmienite nadzienie z Sosem chrzanowym WINIARY, twarożkiem i jogurtem naturalnym. Rolada szpinakowa z szynką to zresztą nie tylko pomysł na to, jak przekonać dziecko do szpinaku, ale i świetna, efektowna przystawka na przyjęcia, rodzinne święta i uroczystości. Fakt, że można ją podawać na zimno, czyni z niej idealną przekąskę na świąteczne dni i np. na szwedzki stół. Jej przygotowanie jest łatwe i pozwala wyczarować coś, co będzie cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko. Jeśli chcesz podać roladę szpinakową tego samego dnia, przygotowania musisz poczynić wcześniej, ponieważ potrzebuje ona kilku godzin na schłodzenie. Po kilku godzinach w lodówce przekąska będzie gotowa!

Przygotowanie

221 min
  • Krok 1

    10 min
    Szpinak podgrzej na patelni z masłem. Kiedy większość wody odparuje, dodaj do niego drobno pokrojony czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż do czasu odparowania wody, a następnie odstaw do wystygnięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Oddziel żółtka jajek od białek. Żółtka wymieszaj z chłodnym szpinakiem. Białka ubij na sztywną pianę i również połącz ze szpinakiem, delikatnie mieszając.
  • Krok 3

    20 min
    Masę szpinakową rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temperaturze 200°C.
  • Krok 4

    5 min
    Twaróg wymieszaj z jogurtem i Sosem chrzanowym WINIARY. Dodaj koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę rozsmaruj na wystudzonym, szpinakowym spodzie, a na niej ułóż plastry szynki.
  • Krok 5

    5 min
    Zwiń roladę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
  • Krok 6

    2 min
    Schłodzoną roladę pokrój w grube plastry i podaj z dodatkową porcją Sosu chrzanowego WINIARY.
Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 1 z 6

Szpinak podgrzej na patelni z masłem. Kiedy większość wody odparuje, dodaj do niego drobno pokrojony czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż do czasu odparowania wody, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 2 z 6

Oddziel żółtka jajek od białek. Żółtka wymieszaj z chłodnym szpinakiem. Białka ubij na sztywną pianę i również połącz ze szpinakiem, delikatnie mieszając.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 3 z 6

Masę szpinakową rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temperaturze 200°C.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 4 z 6

Twaróg wymieszaj z jogurtem i Sosem chrzanowym WINIARY. Dodaj koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę rozsmaruj na wystudzonym, szpinakowym spodzie, a na niej ułóż plastry szynki.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 5 z 6

Zwiń roladę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Krok 6 z 6

Schłodzoną roladę pokrój w grube plastry i podaj z dodatkową porcją Sosu chrzanowego WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Alicja

Mój synek uwielbia szpinak

Winiary
Expert

Niech rośnie zdrowo, jak marynarz Popeye :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Tapas
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Z serem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z szynki

    Roladki z szynki

    4 godz 15 min Średni
  • Rolada szpinakowa z łososiem

    Rolada szpinakowa z łososiem

    2 godz 35 min Łatwy
  • Ciasto cytrynowe

    Ciasto cytrynowe

    2 godz Łatwy
  • Pieczeń rzymska z jajkiem

    Pieczeń rzymska z jajkiem

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu