Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W marcu rozpoczęła się kalendarzowa wiosna, a ja już chciałabym lato, słońce, temperaturę wyższą niż aktualne 10°C, świeże warzywa i sezonowe owoce. Latem lubimy z rodziną godzinami siedzieć na tarasie rozmawiając, ale też jeść wspólne posiłki na świeżym powietrzu. Orzeźwiający chłodnik z czosnkiem zjedzony gdzieś na trawie smakuje wyjątkowo. Mam to szczęście, że nie muszę nigdzie wyjeżdżać , aby zorganizować piknik, bo mieszkam tuż przy lesie. Kiedy otwieram rano okna to słyszę budzącą się przyrodę.
Tęskniąc z latem postanowiłam przygotować lekki i orzeźwiający chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim, świeżym koperkiem i wędzonym łososiem. Do chłodnika z czosnkiem poza jogurtem naturalnym dodałam też serek śmietankowy, który rewelacyjnie smakuje w połączeniu z łososiem. Chłodniki przyrządza się błyskawicznie, a tego typu posiłki są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Świeże warzywa, zioła, jogurt naturalny i do tego ryba to porządna porcja witamin.
Zawartość opakowania zalewamy 300 ml wrzącej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
3 min
Wystudzony chłodnik mieszamy trzepaczką z jogurtem naturalnym i serkiem śmietankowym.
Krok 3
60 min
Ogórka kroimy w kostkę i dodajemy do chłodnika razem z czosnkiem niedźwiedzim i połową koperku. Chłodnik z czosnkiem wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Krok 4
2 min
Łososia kroimy w wąskie paseczki.
Krok 5
2 min
Porcję chłodnika z czosnkiem podajemy z plasterkami łososia i posiekanym koperkiem. Każdą porcję skrapiamy delikatnie sokiem z limonki.
Krok 1
z
5
Zawartość opakowania zalewamy 300 ml wrzącej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
z
5
Wystudzony chłodnik mieszamy trzepaczką z jogurtem naturalnym i serkiem śmietankowym.
Krok 3
z
5
Ogórka kroimy w kostkę i dodajemy do chłodnika razem z czosnkiem niedźwiedzim i połową koperku. Chłodnik z czosnkiem wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Krok 4
z
5
Łososia kroimy w wąskie paseczki.
Krok 5
z
5
Porcję chłodnika z czosnkiem podajemy z plasterkami łososia i posiekanym koperkiem. Każdą porcję skrapiamy delikatnie sokiem z limonki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0