Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Lekki tort jagodowo malinowy
Dodaj do CookBook

Lekki tort jagodowo malinowy

(0)
2 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Niki22
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY Galaretka o smaku jagodowym
2  opakowań
Galaretka o smaku malinowym WINIARY
1  opakowanie
WINIARY Galaretka o smaku jagodowym
2 
Jajko
50  g
Cukier puder
60  g
Mąka pszenna
50  g
Masło
1  szklanka
Woda
400  ml
Śmietana 20%
250  ml
Woda
350  g
Jogurt grecki
1  Płaska łyżka
Cukier puder
100  g
Maliny
1.5  szklanek
Woda
125  g
Jagody
50  g
Maliny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.8 g
Wartość energetyczna
240.3 kcal
Tłuszcze
9.8 g
Białko
8.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lekki tort jagodowo-malinowy to owocowe szaleństwo, które przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom słodkości i owoców sezonowych. Tort jest niezwykle prosty w przygotowaniu – poradzi sobie z nim nawet mało wprawiony kucharz. Możesz go przygotować niemal na każdą okazję – sprawdzi się idealnie zarówno przy świętowaniu urodzin, jak i dodatek do kawy przy zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Sprawdź nasz przepis na lekki tort jagodowo-malinowy!

Przygotowanie

145 min
  • Krok 1

    10 min
    Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier puder.  Ubijaj do momentu, gdy na pianie zaczną zostawać wyraźne ślady. Wówczas dodaj żółtka i ucieraj chwilę na wolnych obrotach.
  • Krok 2

    10 min
    Wsyp przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na końcu wlej sklarowane masło i jeszcze raz wymieszaj.
  • Krok 3

    1 min
    Przelej ciasto do tortownicy o śr. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15 minut. Wystudź w tortownicy.
  • Krok 4

    5 min
    Zimny biszkopt wyjmij z tortownicy, przełóż na deskę, zdejmij papier i przytnij do średnicy ok. 23 cm.
  • Krok 5

    5 min
    Przygotuj jagodowe kwadraty z galaretki. Zawartość opakowania wsyp do dużego kubka i zalej 1 szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszaj. Silikonową foremkę z kwadratowymi gniazdami o boku około 4cm posmaruj cieniutko olejem i zalej galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.
  • Krok 6

    10 min
    Przygotuj masę śmietanowo jogurtową. Galaretki zalej 1 szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszaj i zostaw do wystudzenia. Opłucz owoce na sicie i zostaw do odsączenia.
  • Krok 7

    10 min
    Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Jogurt grecki utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając najpierw dodawaj porcjami bitą śmietanę, a następnie wlewaj cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Dodaj osączone owoce i delikatnie wymieszaj.
  • Krok 8

    5 min
    Przygotuj dekorację. Rozpuść galaretkę w 375 ml przegotowanej, gorącej wody. Zostaw do wystudzenia. Umyj i odsącz na sicie owoce.
  • Krok 9

    5 min
    Wokół biszkoptu zapnij obręcz tortownicy. Bok tortownicy posmaruj od wewnątrz delikatnie masłem i przyklej paski folii aluminiowej.
  • Krok 10

    5 min
    Wyjmij z silikonowej foremki jagodowe kwadraty i przyklej do folii aluminiowej w równych odstępach. Zalej masą śmietanowo jogurtową. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki, aby masa stężała. Do tężejącej galaretki dodaj umyte owoce i wylej na wierzch tortu. Ponownie wstaw do lodówki.
  • Krok 11

    5 min
    Gdy tort dobrze stężeje zdejmij obręcz tortownicy i delikatnie odklej paski folii aluminiowej. Przełóż na talerz. Do czasu podania trzymaj w lodówce.
Lekki tort jagodowo malinowy

Krok 1 z 11

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier puder.  Ubijaj do momentu, gdy na pianie zaczną zostawać wyraźne ślady. Wówczas dodaj żółtka i ucieraj chwilę na wolnych obrotach.

Lekki tort jagodowo malinowy

Krok 2 z 11

Wsyp przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na końcu wlej sklarowane masło i jeszcze raz wymieszaj.

Lekki tort jagodowo malinowy

Krok 3 z 11

Przelej ciasto do tortownicy o śr. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15 minut. Wystudź w tortownicy.

Lekki tort jagodowo malinowy

Krok 4 z 11

Zimny biszkopt wyjmij z tortownicy, przełóż na deskę, zdejmij papier i przytnij do średnicy ok. 23 cm.

Lekki tort jagodowo malinowy

Krok 5 z 11

Przygotuj jagodowe kwadraty z galaretki. Zawartość opakowania wsyp do dużego kubka i zalej 1 szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszaj. Silikonową foremkę z kwadratowymi gniazdami o boku około 4cm posmaruj cieniutko olejem i zalej galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.

Lekki tort jagodowo malinowy

Krok 6 z 11

Przygotuj masę śmietanowo jogurtową. Galaretki zalej 1 szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszaj i zostaw do wystudzenia. Opłucz owoce na sicie i zostaw do odsączenia.

Lekki tort jagodowo malinowy

Krok 7 z 11

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Jogurt grecki utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając najpierw dodawaj porcjami bitą śmietanę, a następnie wlewaj cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Dodaj osączone owoce i delikatnie wymieszaj.

Lekki tort jagodowo malinowy

Krok 8 z 11

Przygotuj dekorację. Rozpuść galaretkę w 375 ml przegotowanej, gorącej wody. Zostaw do wystudzenia. Umyj i odsącz na sicie owoce.

Lekki tort jagodowo malinowy

Krok 9 z 11

Wokół biszkoptu zapnij obręcz tortownicy. Bok tortownicy posmaruj od wewnątrz delikatnie masłem i przyklej paski folii aluminiowej.

Lekki tort jagodowo malinowy

Krok 10 z 11

Wyjmij z silikonowej foremki jagodowe kwadraty i przyklej do folii aluminiowej w równych odstępach. Zalej masą śmietanowo jogurtową. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki, aby masa stężała. Do tężejącej galaretki dodaj umyte owoce i wylej na wierzch tortu. Ponownie wstaw do lodówki.

Lekki tort jagodowo malinowy

Krok 11 z 11

Gdy tort dobrze stężeje zdejmij obręcz tortownicy i delikatnie odklej paski folii aluminiowej. Przełóż na talerz. Do czasu podania trzymaj w lodówce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Z jajkami
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem

    Lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem

    1 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu