Lekki tort jagodowo malinowy
145min
Łatwy
1 opakowanie
2 opakowań
1 opakowanie
2
Jajko
50 g
Cukier puder
60 g
Mąka pszenna
50 g
Masło
1 szklanka
Woda
400 ml
Śmietana 20%
250 ml
Woda
350 g
Jogurt grecki
1 Płaska łyżka
Cukier puder
100 g
Maliny
1.5 szklanek
Woda
125 g
Jagody
50 g
Maliny
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
145 min
Krok 1
10 min
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier puder. Ubijaj do momentu, gdy na pianie zaczną zostawać wyraźne ślady. Wówczas dodaj żółtka i ucieraj chwilę na wolnych obrotach.
Krok 2
10 min
Wsyp przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na końcu wlej sklarowane masło i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 3
1 min
Przelej ciasto do tortownicy o śr. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15 minut. Wystudź w tortownicy.
Krok 4
5 min
Zimny biszkopt wyjmij z tortownicy, przełóż na deskę, zdejmij papier i przytnij do średnicy ok. 23 cm.
Krok 5
5 min
Przygotuj jagodowe kwadraty z galaretki. Zawartość opakowania wsyp do dużego kubka i zalej 1 szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszaj. Silikonową foremkę z kwadratowymi gniazdami o boku około 4cm posmaruj cieniutko olejem i zalej galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.
Krok 6
10 min
Przygotuj masę śmietanowo jogurtową. Galaretki zalej 1 szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszaj i zostaw do wystudzenia. Opłucz owoce na sicie i zostaw do odsączenia.
Krok 7
10 min
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Jogurt grecki utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając najpierw dodawaj porcjami bitą śmietanę, a następnie wlewaj cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Dodaj osączone owoce i delikatnie wymieszaj.
Krok 8
5 min
Przygotuj dekorację. Rozpuść galaretkę w 375 ml przegotowanej, gorącej wody. Zostaw do wystudzenia. Umyj i odsącz na sicie owoce.
Krok 9
5 min
Wokół biszkoptu zapnij obręcz tortownicy. Bok tortownicy posmaruj od wewnątrz delikatnie masłem i przyklej paski folii aluminiowej.
Krok 10
5 min
Wyjmij z silikonowej foremki jagodowe kwadraty i przyklej do folii aluminiowej w równych odstępach. Zalej masą śmietanowo jogurtową. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki, aby masa stężała. Do tężejącej galaretki dodaj umyte owoce i wylej na wierzch tortu. Ponownie wstaw do lodówki.
Krok 11
5 min
Gdy tort dobrze stężeje zdejmij obręcz tortownicy i delikatnie odklej paski folii aluminiowej. Przełóż na talerz. Do czasu podania trzymaj w lodówce.
Lekki tort jagodowo-malinowy to owocowe szaleństwo, które przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom słodkości i owoców sezonowych. Tort jest niezwykle prosty w przygotowaniu – poradzi sobie z nim nawet mało wprawiony kucharz. Możesz go przygotować niemal na każdą okazję – sprawdzi się idealnie zarówno przy świętowaniu urodzin, jak i dodatek do kawy przy zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Sprawdź nasz przepis na lekki tort jagodowo-malinowy!
Komentarze 0