
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Lekki tort jagodowo malinowy
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
10 minKrok 3
1 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
10 minKrok 7
10 minKrok 8
5 minKrok 9
5 minKrok 10
5 minKrok 11
5 minKrok 1 z 11
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier puder. Ubijaj do momentu, gdy na pianie zaczną zostawać wyraźne ślady. Wówczas dodaj żółtka i ucieraj chwilę na wolnych obrotach.
Krok 2 z 11
Wsyp przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na końcu wlej sklarowane masło i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 3 z 11
Przelej ciasto do tortownicy o śr. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15 minut. Wystudź w tortownicy.
Krok 4 z 11
Zimny biszkopt wyjmij z tortownicy, przełóż na deskę, zdejmij papier i przytnij do średnicy ok. 23 cm.
Krok 5 z 11
Przygotuj jagodowe kwadraty z galaretki. Zawartość opakowania wsyp do dużego kubka i zalej 1 szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszaj. Silikonową foremkę z kwadratowymi gniazdami o boku około 4cm posmaruj cieniutko olejem i zalej galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.
Krok 6 z 11
Przygotuj masę śmietanowo jogurtową. Galaretki zalej 1 szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszaj i zostaw do wystudzenia. Opłucz owoce na sicie i zostaw do odsączenia.
Krok 7 z 11
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Jogurt grecki utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając najpierw dodawaj porcjami bitą śmietanę, a następnie wlewaj cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Dodaj osączone owoce i delikatnie wymieszaj.
Krok 8 z 11
Przygotuj dekorację. Rozpuść galaretkę w 375 ml przegotowanej, gorącej wody. Zostaw do wystudzenia. Umyj i odsącz na sicie owoce.
Krok 9 z 11
Wokół biszkoptu zapnij obręcz tortownicy. Bok tortownicy posmaruj od wewnątrz delikatnie masłem i przyklej paski folii aluminiowej.
Krok 10 z 11
Wyjmij z silikonowej foremki jagodowe kwadraty i przyklej do folii aluminiowej w równych odstępach. Zalej masą śmietanowo jogurtową. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki, aby masa stężała. Do tężejącej galaretki dodaj umyte owoce i wylej na wierzch tortu. Ponownie wstaw do lodówki.
Krok 11 z 11
Gdy tort dobrze stężeje zdejmij obręcz tortownicy i delikatnie odklej paski folii aluminiowej. Przełóż na talerz. Do czasu podania trzymaj w lodówce.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0