Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Terrina z łososia

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Łosoś różowy
150 ml
Śmietana 36%
2 płaskich łyżek
Masło
1 
Jajko
1 Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz biały

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
28.01 g
Węglowodany
0.93 g
Tłuszcze
27.49 g
Wartość energetyczna
366.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
10 min
Filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki i zmiel na „drobnym oczku”.
Krok 2
5 min
Zmielone mięso przełóż do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietanką. Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 3
5 min
Folię aluminiową posmaruj olejem, ułóż na niej „wałek” z musu z łososia i szczelnie zawiń.
Krok 4
60 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 90°C na 35 – 40 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C z „kąpielą wodną” na 45 – 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości teriny.
Terrina z łososia

Krok 1 z 4

Filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki i zmiel na „drobnym oczku”.

Terrina z łososia

Krok 2 z 4

Zmielone mięso przełóż do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietanką. Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.

Terrina z łososia

Krok 3 z 4

Folię aluminiową posmaruj olejem, ułóż na niej „wałek” z musu z łososia i szczelnie zawiń.

Terrina z łososia

Krok 4 z 4

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 90°C na 35 – 40 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C z „kąpielą wodną” na 45 – 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości teriny.

Terrina z łososia to pieczona rolada z rybą i warzywami, chociaż częściej przyrządzana w wersji z mięsem – np. wieprzowym. Terrina z łososiem, masłem i jajkami ma świetny rybno-jajeczny smak z maślaną nutą. Ważne jest, aby składniki zostały zmiksowane we właściwej kolejności – terrina z łososia musi wyjść perfekcyjnie. Możesz ją podawać jako przystawkę do większego dania lub jeść na kanapkach z dodatkiem warzyw, np. pomidora, papryki, cebuli czy ogórka kiszonego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika