Terrina z łososia
1 godz 20 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
28.01 g
Węglowodany
0.93 g
Tłuszcze
27.49 g
Wartość energetyczna
366.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
10 min
Filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki i zmiel na „drobnym oczku”.
Krok 2
5 min
Zmielone mięso przełóż do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietanką. Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 3
5 min
Folię aluminiową posmaruj olejem, ułóż na niej „wałek” z musu z łososia i szczelnie zawiń.
Krok 4
60 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 90°C na 35 – 40 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C z „kąpielą wodną” na 45 – 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości teriny.
Terrina z łososia to pieczona rolada z rybą i warzywami, chociaż częściej przyrządzana w wersji z mięsem – np. wieprzowym. Terrina z łososiem, masłem i jajkami ma świetny rybno-jajeczny smak z maślaną nutą. Ważne jest, aby składniki zostały zmiksowane we właściwej kolejności – terrina z łososia musi wyjść perfekcyjnie. Możesz ją podawać jako przystawkę do większego dania lub jeść na kanapkach z dodatkiem warzyw, np. pomidora, papryki, cebuli czy ogórka kiszonego.
Komentarze 0