Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Terrina z łososia

Terrina z łososia

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Łosoś różowy
150  ml
Śmietana 36%
2  płaskich łyżek
Masło
1 
Jajko
1  Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz biały
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28.01 g
Węglowodany
0.93 g
Tłuszcze
27.49 g
Wartość energetyczna
366.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Terrina z łososia to pieczona rolada z rybą i warzywami, chociaż częściej przyrządzana w wersji z mięsem – np. wieprzowym. Terrina z łososiem, masłem i jajkami ma świetny rybno-jajeczny smak z maślaną nutą. Ważne jest, aby składniki zostały zmiksowane we właściwej kolejności – terrina z łososia musi wyjść perfekcyjnie. Możesz ją podawać jako przystawkę do większego dania lub jeść na kanapkach z dodatkiem warzyw, np. pomidora, papryki, cebuli czy ogórka kiszonego.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki i zmiel na „drobnym oczku”.
  • Krok 2

    5 min
    Zmielone mięso przełóż do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietanką. Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Folię aluminiową posmaruj olejem, ułóż na niej „wałek” z musu z łososia i szczelnie zawiń.
  • Krok 4

    60 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 90°C na 35 – 40 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C z „kąpielą wodną” na 45 – 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości teriny.
Terrina z łososia

Krok 1 z 4

Filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki i zmiel na „drobnym oczku”.

Terrina z łososia

Krok 2 z 4

Zmielone mięso przełóż do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietanką. Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.

Terrina z łososia

Krok 3 z 4

Folię aluminiową posmaruj olejem, ułóż na niej „wałek” z musu z łososia i szczelnie zawiń.

Terrina z łososia

Krok 4 z 4

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 90°C na 35 – 40 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C z „kąpielą wodną” na 45 – 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości teriny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Impreza
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Z jajkami
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajka po benedyktyńsku

    Jajka po benedyktyńsku

    35 min Łatwy
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    4 godz 25 min Średni
  • Sałatka z łososiem wędzonym i serkiem wiejskim

    Sałatka z łososiem wędzonym i serkiem wiejskim

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu