Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Terrina z jajkiem - nazwa, która z pewnością niewiele nam mówi. Jedni mogą kojarzyć "terrinę" z kuchnią egzotyczną, drudzy zaś mogą utożsamić ją z Bliskim Wschodem. Okazuje się jednak, że historia i miejsce powstania terriny jest bliższe, niż nam się to wydaje! Otóż to fenomenalne i smakowite danie wywodzi się z kuchni francuskiej. Co więcej, jest tam ono utożsamiane z "bochenkiem". Jednak nie jest to bochenek chleba, tylko specjalnie przygotowywanego farszu lub galaretki. Poniekąd terrina przypomina polski pasztet, który gotowany jest w aluminiowej brytfannie. Oczywiście, sposób skomponowania poszczególnych składników do farszu jest w dużej mierze dowolny. Jednak obecnie najpopularniejszą odmianą tego przepisu jest terrina z jajkiem, którą możemy przygotować samodzielnie!
Terrina z jajkiem - przystawka, przekąska i kompletne danie w jednym!
Terrina z jajkiem jest daniem wyjątkowo wszechstronnym. Tak naprawdę, zwyczajowo we Francji, spełnia ona rolę smakowitej przystawki przed daniem głównym. Jednocześnie, jeśli tylko mamy ochotę, możemy przygotować ją z różnymi dodatkami tak, by świetnie sprawdziła się np. jako obiad czy późny podwieczorek! Terrina z jajkiem może się świetnie komponować wraz z żurkiem, który zastąpi tradycyjną galaretę żelatynową. Co więcej, by zaoszczędzić nieco więcej czasu, możemy zdecydować się na wyrób gotowy. Dzięki żurkowi WINIARY, przygotowanie kompletnego obiadu z terriną, jajkiem i żurkiem w roli głównej zajmie nam tylko kilka minut. Warto w tym momencie podkreślić, że danie to wyróżnia się głębokim i wyrazistym smakiem. Może więc ono zagościć na stole świątecznym, urodzinowym czy na każdą, inną okazję!
Terrina z jakiem - przepis gotowy w kilka minut!
Przygotowanie terriny z jajkiem zajmie nam tylko kilka chwil! Nie musimy wykazywać się wyjątkowymi zdolnościami kulinarnymi. Musimy tylko ugotować jajko, rozpuścić żurek, połączyć go ze śmietaną i z żelatyną. Do foremki wystarczy włożyć folię aluminiową, ułożyć na dnie ugotowane na twardo jajka, a następnie zalać przygotowanym żurkiem. Po zastygnięciu można owinąć przygotowany "pasztecik" plastrami szynki lub boczku wędzonego. Taka terrina z jajkiem to danie proste w przygotowaniu, które może posłużyć jako przekąska lub obiad. Możemy je podawać z chlebem lub ze świeżymi kiełkami, które dodatkowo ozdobią całe danie. Ciekawym dodatkiem jest ocet, który z pewnością podkręci smak terriny z jajkiem. Warto więc postawić tu na pełną kreatywność i fantazję!
Jajka gotuję na twardo i obieram. Żurek rozrabiam w zimnej wodzie i wstawiam na gaz aż się zagotuje. Jak zupa przestygnie ale nie całkiem dodaję śmietanę. Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Do żelatyny dodaję trochę żurku i mieszam, następnie wlewam do reszty żurku.
Foremkę aluminiową o wymiarach 8 x 21 cm wykładam folią spożywczą. Następnie układam plastry szynki tak żeby nachodziły na siebie. Wlewam 1/4 zupy, układam jajka i wstawiam na chwilę do lodówki na 10 minut. Potem dodaję pokrojona marchewkę i szynkę w kostkę, natkę pietruszki, i zalewam resztą zupy. Wierzch terriny obkładam plastrami szynki i wstawiam do lodówki na noc do stężenia. Podaję z kiełkami.