Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placuszki z makrelą

0
56 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Makrela wędzona
3 
Ziemniaki
0.5 pęczek
Natka pietruszki
1 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.48 g
Tłuszcze
5.87 g
Wartość energetyczna
397.86 kcal
Białko
13.94 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie.
Krok 2
10 min
Ugotowane ziemianki wystudzić i obrać. Przepuścić ziemniaki przez maszynkę, dodać do nich posiekaną natkę.
Krok 3
10 min
Makrelę oddzielić od ości i porwać drobno w palcach, dodać do ziemniaków. Dodać jajko oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić masę ręką.
Krok 4
15 min
Formować nieduże kotlety i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Krok 5
1 min
Można podawać na ciepło lub zimno.
Placuszki z makrelą

Krok 1 z 5

Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie.

Placuszki z makrelą

Krok 2 z 5

Ugotowane ziemianki wystudzić i obrać. Przepuścić ziemniaki przez maszynkę, dodać do nich posiekaną natkę.

Placuszki z makrelą

Krok 3 z 5

Makrelę oddzielić od ości i porwać drobno w palcach, dodać do ziemniaków. Dodać jajko oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić masę ręką.

Placuszki z makrelą

Krok 4 z 5

Formować nieduże kotlety i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Placuszki z makrelą

Krok 5 z 5

Można podawać na ciepło lub zimno.

Placuszki z wędzoną makrelą to genialna przegryzka, która od tej pory na stałe zagości w Waszym menu. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Ugotowane i zmielone ziemniaki mieszamy z drobno startą makrelą i przyprawami – całość smażymy na złocisty kolor i gotowe! Możemy się cieszyć nowym ulubionym daniem!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika