Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placuszki z makrelą

(0)
56min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest paulinapj
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Makrela wędzona
3 
Ziemniaki
0.5  pęczek
Natka pietruszki
1 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.94 g
Węglowodany
5.48 g
Tłuszcze
5.87 g
Wartość energetyczna
397.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie.
Krok 2
10 min
Ugotowane ziemianki wystudzić i obrać. Przepuścić ziemniaki przez maszynkę, dodać do nich posiekaną natkę.
Krok 3
10 min
Makrelę oddzielić od ości i porwać drobno w palcach, dodać do ziemniaków. Dodać jajko oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić masę ręką.
Krok 4
15 min
Formować nieduże kotlety i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Krok 5
1 min
Można podawać na ciepło lub zimno.
Placuszki z makrelą

Krok 1 z 5

Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie.

Placuszki z makrelą

Krok 2 z 5

Ugotowane ziemianki wystudzić i obrać. Przepuścić ziemniaki przez maszynkę, dodać do nich posiekaną natkę.

Placuszki z makrelą

Krok 3 z 5

Makrelę oddzielić od ości i porwać drobno w palcach, dodać do ziemniaków. Dodać jajko oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić masę ręką.

Placuszki z makrelą

Krok 4 z 5

Formować nieduże kotlety i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Placuszki z makrelą

Krok 5 z 5

Można podawać na ciepło lub zimno.

Placuszki z wędzoną makrelą to genialna przegryzka, która od tej pory na stałe zagości w Waszym menu. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Ugotowane i zmielone ziemniaki mieszamy z drobno startą makrelą i przyprawami – całość smażymy na złocisty kolor i gotowe! Możemy się cieszyć nowym ulubionym daniem!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
13.9g / 42%
Węglowodany
5.5g / 17%
Tłuszcze
5.9g / 40%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha