Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ryba

Pomysły na dania ze szczupaka - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na dania ze szczupakiem. Można go podawać na różne sposoby - smażoną, faszerowaną, grillowaną, pieczoną lub zapiekaną. Zainspiruj się!

Przepisy 4
Rybne galaretki

Rybne galaretki

1 godz 45 min Łatwy
Smażony szczupak

Smażony szczupak

65
1 godz 35 min Łatwy
Ryba faszerowana w galarecie

Ryba faszerowana w galarecie

40
3 godz 26 min Łatwy
Szczupak faszerowany

Szczupak faszerowany

80
1 godz 35 min Łatwy

Szczupak – ryba wyjątkowa 

Szczupak jest słodkowodną rybą, ważącą około 10-15 kg. Należy do najbardziej drapieżnych ryb, choć raczej nie jest aktywnym myśliwym. Zazwyczaj czyha w ukryciu miedzy roślinami wodnymi i atakuje przepływającą w pobliżu zdobycz. Dorosłe osobniki potrafią gonić ławice mniejszych ryb, a nawet atakować wodne ptaki lub niewielkie zwierzęta lądowe, które dostały się do wody. Mięso szczupaka jest delikatne, chude, zwarte i przez to bardzo wysoko cenione zwłaszcza w Europie, jednak mało popularne, bo zawiera sporo drobnych ości. 

Ze względu na swój delikatny smak szczupak jest rybą uniwersalną. Śmiało można go piec, smażyć, dusić czy grillować. Idealnie nadaje się do faszerowania, a także jako składnik galarety. Przygotowując dania ze szczupaka, należy pamiętać, by nie przesadzić z przyprawami i intensywnymi dodatkami, bo można zagubić prawdziwy smak mięsa, a przecież powinno być odwrotnie. 

Pyszne potrawy ze szczupaka 

Smażony szczupak to idealny pomysł na niedzielny obiad. Mięso wystarczy posolić, porządnie skropić sokiem z cytryny, a następnie panierować w bułce tartej, tak samo jak tradycyjnego schabowego. Świeży, chrupiący i niezwykle aromatyczny szczupak idealnie smakuje z młodymi ziemniakami oprószonymi świeżym koperkiem oraz surówką z białej kapusty. 

Szczupak faszerowany to popisowa staropolska potrawa kuchni polskiej. Tajemnicą sukcesu tego wyjątkowego dania jest oddzielenie skóry od mięsa ryby w taki sposób, by jej nie uszkodzić. Z mięsa, cebuli, bułki i przypraw przygotowuje się nadzienie, które ciasno owija się najpierw skórą, a następnie gazą. Tak przygotowany szczupak musi być gotowany wraz z dodatkiem włoszczyzny. Przyrządzona w ten sposób ryba smakuje doskonale – jest delikatna, aromatyczna i idealnie soczysta. 

Jeśli jakimś cudem pozostanie nam z obiadu trochę nadziewanego szczupaka, warto zrobić z niego wyśmienitą przekąskę na później. Niezwykle delikatna i aromatyczna ryba faszerowana w galarecie smakuje doskonale z tartym chrzanem, doprawionym śmietaną i majonezem. Z surowych kawałków szczupaka warto również przygotować pyszne i kolorowe rybne galaretki. Z mięsa oraz pokrojonych warzyw wystarczy ugotować bulion, w którym rozpuszcza się żelatynę. Do małych kubków rozdzielamy składniki, np. kukurydzę, marchewki, paprykę, kawałki ryby i jajka na twardo. Wszystkie składniki ostrożnie zalewamy bulionem, a następnie z niecierpliwością czekamy, aż przepyszne galaretki zdążą całkowicie stężeć. Smacznego! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu