Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szczupak faszerowany

0
95 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 kg
Szczupak
1 
Bułka pszenna
1 szklanka
Mleko
1 
Cebula
1 
Jajko
1 Płaska łyżka
Pietruszka
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Przyprawa do ryb
1 trochę
Przyprawa Jarzynka WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.37 g
Białko
308.71 g
Tłuszcze
31.01 g
Wartość energetyczna
1753.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
10 min
Oddzielić mięso od skóry, nie obcinając głowy i ogona, starając się nie uszkodzić skóry( ja to robię tępym nożem podcinając i podciągając skórę jednocześnie.
Krok 2
10 min
Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Zmielić razem z mięsem w maszynce przez sitko jak do mięsa mielonego.
Krok 3
20 min
Do masy dodać całe jajko, cebulę pokrojoną w kosteczkę, podsmażoną na oleju. Doprawić do smaku solą i przyprawą. Ułożyć masę w skórze, uformować kształt ryby.
Krok 4
5 min
Jeżeli chcemy później umieścić coś w pysku to na tym etapie rozszerzamy pysk ryby i wkładamy np. kawałek marchewki. Nie wkładamy do pyska palców!!
Krok 5
10 min
Całość zawijamy w gazę i wkładamy do gorącej wody. Woda musi być dobrze przyprawiona- ja dodaję włoszczyznę, sól, wegetę, przyprawę do ryb. Jeżeli nie przyprawimy wody ryba będzie bez smaku.
Krok 6
20 min
Parzymy w wodzie ok. 20 minut na wolnym ogniu. Mięso ryby jest delikatne i jeżeli będzie gotowane zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze bedą z tego "trociny".
Krok 7
15 min
Po tym czasie zestawić z ognia. Po ok. 10-15 minutach wyjąć rybę z wody. Przestudzić, delikatnie usunąć gazę odstawić do zastygnięcia.
Krok 8
5 min
Po całkowitym wystygnięciu kroić dowolnie. Wywar z ryby wykorzystuję do zrobienia galaretki.
Szczupak faszerowany

Krok 1 z 8

Oddzielić mięso od skóry, nie obcinając głowy i ogona, starając się nie uszkodzić skóry( ja to robię tępym nożem podcinając i podciągając skórę jednocześnie.

Szczupak faszerowany

Krok 2 z 8

Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Zmielić razem z mięsem w maszynce przez sitko jak do mięsa mielonego.

Szczupak faszerowany

Krok 3 z 8

Do masy dodać całe jajko, cebulę pokrojoną w kosteczkę, podsmażoną na oleju. Doprawić do smaku solą i przyprawą. Ułożyć masę w skórze, uformować kształt ryby.

Szczupak faszerowany

Krok 4 z 8

Jeżeli chcemy później umieścić coś w pysku to na tym etapie rozszerzamy pysk ryby i wkładamy np. kawałek marchewki. Nie wkładamy do pyska palców!!

Szczupak faszerowany

Krok 5 z 8

Całość zawijamy w gazę i wkładamy do gorącej wody. Woda musi być dobrze przyprawiona- ja dodaję włoszczyznę, sól, wegetę, przyprawę do ryb. Jeżeli nie przyprawimy wody ryba będzie bez smaku.

Szczupak faszerowany

Krok 6 z 8

Parzymy w wodzie ok. 20 minut na wolnym ogniu. Mięso ryby jest delikatne i jeżeli będzie gotowane zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze bedą z tego "trociny".

Szczupak faszerowany

Krok 7 z 8

Po tym czasie zestawić z ognia. Po ok. 10-15 minutach wyjąć rybę z wody. Przestudzić, delikatnie usunąć gazę odstawić do zastygnięcia.

Szczupak faszerowany

Krok 8 z 8

Po całkowitym wystygnięciu kroić dowolnie. Wywar z ryby wykorzystuję do zrobienia galaretki.

Szczupak faszerowany to popisowe danie kuchni staropolskiej, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Faszerowany szczupak nie tylko doskonale wygląda, ale też rewelacyjnie smakuje, a to za sprawą aromatycznego farszu z mięsa, bułki, jajka, cebuli i przypraw. Zachwyt gości i świetny smak ryby zrekompensują Ci długi czas spędzony nad jej przyrządzeniem. Sprawdź!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika