
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Rybne galaretki
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
By przygotować galaretę z ryby, namocz żelatynę w 100 ml zimnej wody.
400 gramów fileta ze szczupaka (lub innej ryby) pokrój na małe kawałki. Oczyść marchewkę i pora, pokrój w plasterki. Zagotuj litr wody, rozpuść w niej 2 kostki bulionu warzywnego WINIARY, wrzuć marchew i pora, dopraw zielem angielskim i liściem laurowym. Po 5 minutach gotowania dodaj rybę i gotuj kolejne 20 minut.
Po tym czasie wyjmij rybę i warzywa z bulionu i przecedź wywar. Rozpuść w nim żelatynę, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj resztę warzyw: pokrój paprykę i oliwki, odcedź groszek i kukurydzę. Ugotuj na twardo jajka i pokrój je w plastry.
Do małych miseczek dodaj po trochu każdego ze składników: ryby, warzyw, jajka, a także listków natki pietruszki. Zalej składniki galaretką. Wstaw do lodówki i podawaj dopiero, gdy rybne galaretki stężeją. Wyciągnij je z lodówki na chwilę przed zaserwowaniem, ale nie za długo, bo galareta zacznie topnieć.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
25 minKrok 6
5 minKrok 7
5 minKrok 8
10 minKrok 9
10 minKrok 10
30 minKrok 1 z 10
Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.
Krok 2 z 10
Filet pokrój na małe kawałki a marchew i por pokrój w plasterki.
Krok 3 z 10
Zagotuj 5 szklanek wody.
Krok 4 z 10
Do wody dodaj marchew, pora, kostki bulionowe, ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 5 z 10
Gotuj 5 minut, dodaj kawałki ryby i gotuj około 20 minut.
Krok 6 z 10
Wyjmij z wywaru rybę i warzywa. Wywar dokładnie przecedź i rozpuść w nim żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 7 z 10
Paprykę pokrój w paski.
Krok 8 z 10
Jajko ugotuj na twardo.
Krok 9 z 10
W małych miseczkach układaj dekoracyjnie plasterki jajka, groszek, kukurydzę, marchewki, paski papryki, plasterki oliwek, listki natki pietruszki oraz kawałki ryby.
Krok 10 z 10
Zalej delikatnie galaretką. Pozostaw do ostygnięcia w lodówce.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0