Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rybne galaretki
Dodaj do CookBook

Rybne galaretki

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżeczek
Żelatyna
2  kostek
Bulion warzywny WINIARY
400  g
Szczupak
1 
Marchewka
1 
Por
1 
Jajko
4  łyżek
Kukurydza Konserwowa
4  łyżek
Zielony groszek
8 
Czarne oliwki
1 
Papryka czerwona
3  kulek
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.6 g
Wartość energetyczna
201.7 kcal
Tłuszcze
4.4 g
Białko
28.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rybne galaretki – lekko, zdrowo, kolorowo! Kawałki szczupaka gotowanego w bulionie warzywnym z marchewką i porem, w galarecie z barwnymi dodatkami: kukurydzą, groszkiem i jajkiem zachwycą swoim smakiem każdego. Wypróbuj nasz przepis na galaretę z ryby, z pewnością poradzisz sobie z jego realizacją.

By przygotować galaretę z ryby, namocz żelatynę w 100 ml zimnej wody.

400 gramów fileta ze szczupaka (lub innej ryby) pokrój na małe kawałki. Oczyść marchewkę i pora, pokrój w plasterki. Zagotuj litr wody, rozpuść w niej 2 kostki bulionu warzywnego WINIARY, wrzuć marchew i pora, dopraw zielem angielskim i liściem laurowym. Po 5 minutach gotowania dodaj rybę i gotuj kolejne 20 minut.

Po tym czasie wyjmij rybę i warzywa z bulionu i przecedź wywar. Rozpuść w nim żelatynę, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj resztę warzyw: pokrój paprykę i oliwki, odcedź groszek i kukurydzę. Ugotuj na twardo jajka i pokrój je w plastry.

Do małych miseczek dodaj po trochu każdego ze składników: ryby, warzyw, jajka, a także listków natki pietruszki. Zalej składniki galaretką. Wstaw do lodówki i podawaj dopiero, gdy rybne galaretki stężeją. Wyciągnij je z lodówki na chwilę przed zaserwowaniem, ale nie za długo, bo galareta zacznie topnieć.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    5 min
    Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.
  • Krok 2

    5 min
    Filet pokrój na małe kawałki a marchew i por pokrój w plasterki.
  • Krok 3

    5 min
    Zagotuj 5 szklanek wody.
  • Krok 4

    5 min
    Do wody dodaj marchew, pora, kostki bulionowe, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Krok 5

    25 min
    Gotuj 5 minut, dodaj kawałki ryby i gotuj około 20 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Wyjmij z wywaru rybę i warzywa. Wywar dokładnie przecedź i rozpuść w nim żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 7

    5 min
    Paprykę pokrój w paski.
  • Krok 8

    10 min
    Jajko ugotuj na twardo.
  • Krok 9

    10 min
    W małych miseczkach układaj dekoracyjnie plasterki jajka, groszek, kukurydzę, marchewki, paski papryki, plasterki oliwek, listki natki pietruszki oraz kawałki ryby.
  • Krok 10

    30 min
    Zalej delikatnie galaretką. Pozostaw do ostygnięcia w lodówce.
Rybne galaretki

Krok 1 z 10

Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.

Rybne galaretki

Krok 2 z 10

Filet pokrój na małe kawałki a marchew i por pokrój w plasterki.

Rybne galaretki

Krok 3 z 10

Zagotuj 5 szklanek wody.

Rybne galaretki

Krok 4 z 10

Do wody dodaj marchew, pora, kostki bulionowe, ziele angielskie i liść laurowy.

Rybne galaretki

Krok 5 z 10

Gotuj 5 minut, dodaj kawałki ryby i gotuj około 20 minut.

Rybne galaretki

Krok 6 z 10

Wyjmij z wywaru rybę i warzywa. Wywar dokładnie przecedź i rozpuść w nim żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.

Rybne galaretki

Krok 7 z 10

Paprykę pokrój w paski.

Rybne galaretki

Krok 8 z 10

Jajko ugotuj na twardo.

Rybne galaretki

Krok 9 z 10

W małych miseczkach układaj dekoracyjnie plasterki jajka, groszek, kukurydzę, marchewki, paski papryki, plasterki oliwek, listki natki pietruszki oraz kawałki ryby.

Rybne galaretki

Krok 10 z 10

Zalej delikatnie galaretką. Pozostaw do ostygnięcia w lodówce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąski
  • środek do polerowania kuchni
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Źródło białka
  • Z rybą
  • Zupy

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

    Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

    30 min Łatwy
  • Tymbaliki rybne

    Tymbaliki rybne

    3 godz 35 min Łatwy
  • Filety rybne w płatkach kukurydzianych

    Filety rybne w płatkach kukurydzianych

    30 min Łatwy
  • Klopsiki rybne w galarecie

    Klopsiki rybne w galarecie

    1 godz 46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu