Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rybne galaretki

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6  łyżeczek
Żelatyna
400  g
Szczupak
1 
Marchewka
1 
Por
1 
Jajko
4  łyżek
Kukurydza Konserwowa
4  łyżek
Zielony groszek
8 
Czarne oliwki
1 
Papryka czerwona
3  kulek
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.3 g
Węglowodany
11.59 g
Tłuszcze
4.43 g
Wartość energetyczna
201.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
5 min
Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.
Krok 2
5 min
Filet pokrój na małe kawałki a marchew i por pokrój w plasterki.
Krok 3
5 min
Zagotuj 5 szklanek wody.
Krok 4
5 min
Do wody dodaj marchew, pora, kostki bulionowe, ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 5
25 min
Gotuj 5 minut, dodaj kawałki ryby i gotuj około 20 minut.
Krok 6
5 min
Wyjmij z wywaru rybę i warzywa. Wywar dokładnie przecedź i rozpuść w nim żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
5 min
Paprykę pokrój w paski.
Krok 8
10 min
Jajko ugotuj na twardo.
Krok 9
10 min
W małych miseczkach układaj dekoracyjnie plasterki jajka, groszek, kukurydzę, marchewki, paski papryki, plasterki oliwek, listki natki pietruszki oraz kawałki ryby.
Krok 10
30 min
Zalej delikatnie galaretką. Pozostaw do ostygnięcia w lodówce.
Rybne galaretki

Krok 1 z 10

Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.

Rybne galaretki

Krok 2 z 10

Filet pokrój na małe kawałki a marchew i por pokrój w plasterki.

Rybne galaretki

Krok 3 z 10

Zagotuj 5 szklanek wody.

Rybne galaretki

Krok 4 z 10

Do wody dodaj marchew, pora, kostki bulionowe, ziele angielskie i liść laurowy.

Rybne galaretki

Krok 5 z 10

Gotuj 5 minut, dodaj kawałki ryby i gotuj około 20 minut.

Rybne galaretki

Krok 6 z 10

Wyjmij z wywaru rybę i warzywa. Wywar dokładnie przecedź i rozpuść w nim żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.

Rybne galaretki

Krok 7 z 10

Paprykę pokrój w paski.

Rybne galaretki

Krok 8 z 10

Jajko ugotuj na twardo.

Rybne galaretki

Krok 9 z 10

W małych miseczkach układaj dekoracyjnie plasterki jajka, groszek, kukurydzę, marchewki, paski papryki, plasterki oliwek, listki natki pietruszki oraz kawałki ryby.

Rybne galaretki

Krok 10 z 10

Zalej delikatnie galaretką. Pozostaw do ostygnięcia w lodówce.

Rybne galaretki – lekko, zdrowo, kolorowo! Kawałki szczupaka gotowanego w bulionie warzywnym z marchewką i porem, w galarecie z barwnymi dodatkami: kukurydzą, groszkiem i jajkiem zachwycą swoim smakiem każdego. Wypróbuj nasz przepis na galaretę z ryby, z pewnością poradzisz sobie z jego realizacją.

By przygotować galaretę z ryby, namocz żelatynę w 100 ml zimnej wody.

400 gramów fileta ze szczupaka (lub innej ryby) pokrój na małe kawałki. Oczyść marchewkę i pora, pokrój w plasterki. Zagotuj litr wody, rozpuść w niej 2 kostki bulionu warzywnego WINIARY, wrzuć marchew i pora, dopraw zielem angielskim i liściem laurowym. Po 5 minutach gotowania dodaj rybę i gotuj kolejne 20 minut.

Po tym czasie wyjmij rybę i warzywa z bulionu i przecedź wywar. Rozpuść w nim żelatynę, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj resztę warzyw: pokrój paprykę i oliwki, odcedź groszek i kukurydzę. Ugotuj na twardo jajka i pokrój je w plastry.

Do małych miseczek dodaj po trochu każdego ze składników: ryby, warzyw, jajka, a także listków natki pietruszki. Zalej składniki galaretką. Wstaw do lodówki i podawaj dopiero, gdy rybne galaretki stężeją. Wyciągnij je z lodówki na chwilę przed zaserwowaniem, ale nie za długo, bo galareta zacznie topnieć.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha