Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

2
30min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kg
Panga
200 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 trochę
Olej
1 szczypta
Sól
1 
Sok z cytryny
1 szczypta
Pieprz biały
1 szklanka
Ocet
3 szklanek
Woda
6 łyżek
Cukier
2 łyżeczek
Sól morska
3 
Liść laurowy
5 kulek
Ziele angielskie całe
3 
Cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.28 g
Węglowodany
24.31 g
Tłuszcze
3.57 g
Wartość energetyczna
270.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Rybę rozmroziłam, odcedziłam z wody, posoliłam, popieprzyłam, polałam sokiem z cytryny.
Krok 2
10 min
Obtoczyłam w mące i smażyłam na oleju z obu stron na rumiany kolor.
Krok 3
5 min
Do szklanego naczynia włożyłam ziele angielskie, listki laurowe i pieprz mielony biały. Na to dodałam pokrojoną cebulę w talarki. Wyłożyłam usmażoną rybę.
Krok 4
5 min
Zagotowałam wodę, wlałam do miski. Dodałam do niej ocet, sól i cukier. Całość mieszałam do rozpuszczenia. Połową zalewy zalałam rybę, a następnie znowu położyłam pokrojoną cebulę i rybę. Zalałam pozostałą zalewą.
Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

Krok 1 z 4

Rybę rozmroziłam, odcedziłam z wody, posoliłam, popieprzyłam, polałam sokiem z cytryny.

Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

Krok 2 z 4

Obtoczyłam w mące i smażyłam na oleju z obu stron na rumiany kolor.

Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

Krok 3 z 4

Do szklanego naczynia włożyłam ziele angielskie, listki laurowe i pieprz mielony biały. Na to dodałam pokrojoną cebulę w talarki. Wyłożyłam usmażoną rybę.

Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

Krok 4 z 4

Zagotowałam wodę, wlałam do miski. Dodałam do niej ocet, sól i cukier. Całość mieszałam do rozpuszczenia. Połową zalewy zalałam rybę, a następnie znowu położyłam pokrojoną cebulę i rybę. Zalałam pozostałą zalewą.

Ryba sama w sobie jest pyszna, a przygotowana w zalewie słodko-kwaśnej będzie smakować jeszcze bardziej. Cała rodzina będzie zachwycona nietypowym sposobem podania tej potrawy i z pewnością będzie prosić o dokładkę. To delikatne danie przypadnie do gustu również najmłodszym, a to dzięki wyrazistemu smakowi i łatwości jedzenia. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
30.3g / 48%
Węglowodany
24.3g / 39%
Tłuszcze
3.6g / 12%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Katarzyna
.

Ryba w tej zalewie to coś wspaniałego jestem smakoszem ryb pod każdym względem ale ten przepis powalił rodzinę na kolana Polecam serdecznie....

Pokaż więcej komentarzy