75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
30.3g / 48%
Węglowodany
24.2g / 39%
Tłuszcze
3.6g / 12%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

(2)
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest JoannaJoannaJoanna

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Panga
200  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Olej
1  szczypta
Sól
1 
Sok z cytryny
1  szczypta
Pieprz biały
1  szklanka
Ocet
3  szklanek
Woda
6  łyżek
Cukier
2  łyżeczek
Sól morska
3 
Liść laurowy
5  kulek
Ziele angielskie całe
3 
Cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.27 g
Węglowodany
24.24 g
Tłuszcze
3.57 g
Wartość energetyczna
270.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ryba sama w sobie jest pyszna, a przygotowana w zalewie słodko-kwaśnej będzie smakować jeszcze bardziej. Cała rodzina będzie zachwycona nietypowym sposobem podania tej potrawy i z pewnością będzie prosić o dokładkę. To delikatne danie przypadnie do gustu również najmłodszym, a to dzięki wyrazistemu smakowi i łatwości jedzenia. Pycha!
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Rybę rozmroziłam, odcedziłam z wody, posoliłam, popieprzyłam, polałam sokiem z cytryny.
Krok 2
10 min
Obtoczyłam w mące i smażyłam na oleju z obu stron na rumiany kolor.
Krok 3
5 min
Do szklanego naczynia włożyłam ziele angielskie, listki laurowe i pieprz mielony biały. Na to dodałam pokrojoną cebulę w talarki. Wyłożyłam usmażoną rybę.
Krok 4
5 min
Zagotowałam wodę, wlałam do miski. Dodałam do niej ocet, sól i cukier. Całość mieszałam do rozpuszczenia. Połową zalewy zalałam rybę, a następnie znowu położyłam pokrojoną cebulę i rybę. Zalałam pozostałą zalewą.
Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

Krok 1 z 4

Rybę rozmroziłam, odcedziłam z wody, posoliłam, popieprzyłam, polałam sokiem z cytryny.

Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

Krok 2 z 4

Obtoczyłam w mące i smażyłam na oleju z obu stron na rumiany kolor.

Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

Krok 3 z 4

Do szklanego naczynia włożyłam ziele angielskie, listki laurowe i pieprz mielony biały. Na to dodałam pokrojoną cebulę w talarki. Wyłożyłam usmażoną rybę.

Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

Krok 4 z 4

Zagotowałam wodę, wlałam do miski. Dodałam do niej ocet, sól i cukier. Całość mieszałam do rozpuszczenia. Połową zalewy zalałam rybę, a następnie znowu położyłam pokrojoną cebulę i rybę. Zalałam pozostałą zalewą.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Katarzyna
.

Ryba w tej zalewie to coś wspaniałego jestem smakoszem ryb pod każdym względem ale ten przepis powalił rodzinę na kolana Polecam serdecznie....

Winiary
.
Expert

Cieszymy się, że trafiliśmy w Wasz gust! :)

Pokaż więcej komentarzy