Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryba

Anchois

Anchois to małe, tłuste rybki – sardele europejskie – które można kupić pod postacią filetów, koreczków lub pasty. Przekonaj się, jakie wspaniałe dania z nimi w roli głównej możesz wyczarować!

Przepisy 8

Marynowane filety z kurczaka z sałatką

Marynowane filety z kurczaka z sałatką

60 ze 100
4 godz 20 min Łatwy
Sos z anchois

Sos z anchois

15 min Łatwy
Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem

Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem

45 min Łatwy
Filety z kurczaka w boczku

Filety z kurczaka w boczku

65 ze 100
43 min Łatwy
Tatar z anchois i wasabi

Tatar z anchois i wasabi

40 min Łatwy
Sałatka z sosem z anchois

Sałatka z sosem z anchois

40 min Łatwy
Grillowana sałata cesar

Grillowana sałata cesar

47 min Łatwy
Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

45 min Łatwy

Anchois – słony akcent różnych potraw 

Anchois to małe, tłuste rybki – sardele europejskie (choć w ten sam sposób konserwować można także inne gatunki ryb śledziowatych) – które można kupić pod postacią filetów, koreczków lub pasty. Są słone i pikantne, mają bardzo wyrazisty smak, dlatego sprzedaje się je zwykle w małych opakowaniach i używa w niewielkich ilościach. Samodzielnie praktycznie się ich nie podaje, rzadko też stanowią podstawę jakiegoś dania. Najczęściej pojawiają się jako dodatek albo nawet traktowane są w charakterze przyprawy. 

Przepisy z anchois  

Choć sama nazwa pochodzi z języka francuskiego, te niewielkie filety częściej pojawiają się w kuchni włoskiej i skandynawskiej. Możemy je znaleźć na przykład na pizzy albo w sosach podawanych ze spaghetti. Można je dodawać także do zapiekanek – zarówno tych z pieczywa, jak i makaronowych. Sprawdzą się w kanapkach, choć lepiej używać ich jako dodatek, pośród innych składników, zwłaszcza z dużą ilością świeżych warzyw, jak sałata, ogórek i pomidor, które zneutralizują nieco bardzo intensywny smak tych drobnych filetów. Oprócz tego z sardelami znajdziemy różnego rodzaju przystawki, sałatki oraz smakowite dania główne: na przykład słynne vitello tonnato, królik w sosie śmietanowym czy oryginalne schabowe z szałwią. Przepisy z anchois uwzględniają także farsze mięsne i rybne, czasem stosuje się je również do nadziewania warzyw, nawet tych niewielkich, jak oliwki. Kolejnym ich zastosowaniem są pasty kanapkowe. Jak widać, pomysłów na anchois nie brakuje, można nimi wzbogacać wiele potraw, zmienią smak tradycyjnych dań i warto eksperymentować z nimi również na własną rękę. Należy tylko mieć na uwadze, by dodawać je stopniowo, zaczynając od niewielkich ilości. Drobny rozmiar rybek może być bowiem mylący, natomiast ich wpływ na smak potrawy jest naprawdę intensywny. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu