Sos z anchois
15min
Łatwy
1
łyżka
4
Szalotki
1
Cebula
30
g
Filety anchois
1
Ogórek konserwowy
150
g
Jogurt naturalny
3
łyżek
Mleko
1
ząbek
trochę
Sól
trochę
Pieprz biały
trochę
Słodka papryka
trochę
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
3.27 g
Węglowodany
6.66 g
Tłuszcze
5.64 g
Wartość energetyczna
88.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
15 min
Krok 1
5 min
Jogurt dokładnie wymieszać z mlekiem i majonezem.
Krok 2
5 min
Czosnek przecisnąć przez praskę, szalotki i cebulę drobno pokroić, anchois pokroić w małą kostkę, ogórka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Krok 3
3 min
Wszystko dodać do sosu, wymieszać.
Krok 4
2 min
Doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i odrobiną soku z cytryny.
Sos z anchois jest bardzo aromatyczny i ma charakterystyczny smak. Pasuje do dań grillowanych – zarówno do mięs, jak i warzyw. Dzięki niemu sprawisz, że makaron przestanie być mdły, a całe danie nabierze zupełnie nowego smaku. Dodatek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY łagodzi mocno słony smak anchois i pozwala cieszyć się zbalansowanym smakiem całości potrawy.
Komentarze 0