Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem
45min
Łatwy
4 łyżek
1 łyżka
Kapary w zalewie
4
Anchois
2 płaskich łyżek
Sok z cytryny
1
Cebula czerwona
0.5 paczka
Jarmuż
5
Śledź
1 kg
Ziemniaki
1 pęczek
Szczypiorek
1 pęczek
Koperek
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
16.91 g
Węglowodany
12.35 g
Tłuszcze
13.93 g
Wartość energetyczna
242.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź i pokrój w ósemki.
Krok 2
5 min
Majonez zmiksuj z kaparami, anchois i sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem.
Krok 3
7 min
Jarmuż dokładnie umyj. Powycinaj twarde części i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 4
5 min
Śledzie opłucz zimną wodą, osusz i pokrój w paski.
Krok 5
3 min
Cebulę posiekaj w piórka.
Krok 6
2 min
Szczypiorek i koperek grubo posiekaj.
Krok 7
3 min
Połącz wszystkie składniki sałatki w misce. Podawaj z grubo mielonym pieprzem.
Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem znakomicie łączy w sobie smak śledzia i świeżych wiosennych warzyw. Ziemniaczki, jarmuż i czerwona cebula w zestawieniu z majonezowym dressingiem z kaparów i anchois dadzą znakomite połączenie środkowoeuropejskich i śródziemnomorskich smaków. Przyrządź sałatkę i zachwyć się jej lekkością.
Komentarze 0