Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa koreańska
Dodaj do CookBook

Zupa koreańska

(0)
1 godz 3 min
Średni
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Sos sojowy
trochę
Płatki chilli
1  łyżeczka
Olej sezamowy
0.5  łyżka
Sezam
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
2  łodyg
Szczypior z dymki
100  g
Biała rzodkiew
90  g
Cebula
40  g
Filety anchois
2  ząbków
Czosnek
trochę
Pieprz czarny
trochę
Cukier
100  g
Cukinia
60  g
Marchewka
100  g
Mięso mielone wołowe
6  szklanek
Woda
0.5  opakowanie
Makaron mie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.4 g
Wartość energetyczna
218.1 kcal
Tłuszcze
4.1 g
Białko
13.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa koreańska, nazywana też oryginalnie Janchi Guksu, to jedno z najpopularniejszych dań w Azji, zwłaszcza w Korei. Ta aromatyczna potrawa jest niezastąpiona podczas rodzinnych wydarzeń i uroczystości, takich jak wesela. Wpisuje się ona idealnie w menu podczas tak wyjątkowych dni właśnie z powodu swojej nazwy, którą tłumaczy się jako „świąteczny makaron”.

Dla tych, którzy w swojej kuchni chcą cieszyć się nowymi doznaniami smakowymi z odległych regionów, przygotowywanie takich regionalnych przysmaków to doskonała okazja do kulinarnych podróży. Niezależnie od tego, czy dania azjatyckie należą do Twoich ulubionych potraw, czy też zdecydowałeś się poeksperymentować z nowymi przepisami, inspirowanymi kuchnią azjatycką, warto wypróbować przepis na tę aromatyczną zupę koreańską. Ten przepis łączy w sobie wiele smaków pochodzących z warzyw, makaronu, przypraw i mięsa.

Brzmi ciekawie? Nie czekaj, ugotuj to danie razem z nami. Ciesz się przepisem i świętuj w azjatyckim stylu z bliskimi! Smacznego!

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    3 min
    Wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego z płatkami ostrej papryki, dodaj 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, nasiona sezamu, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku i 1 łodyżkę posiekanej zielonej cebuli. Odłóż na bok.
  • Krok 2

    7 min
    Do dużego garnka włóż pokrojoną rzodkiewkę, cebulę, posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku, białą część pozostałej zielonej cebuli i 6 szklanek wody, zagotuj.
  • Krok 3

    15 min
    Gdy zacznie wrzeć, zwiększ ogień do średniego i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Dodaj anchois, pozostały sos sojowy, sól i pieprz i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
  • Krok 5

    1 min
    Usuń wszystkie składniki z zupy i pozostaw płyn na ogniu, aby utrzymać temperaturę.
  • Krok 6

    1 min
    Wołowinę dopraw 1 łyżeczką sosu sojowego, dodaj 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, cukier, 1/2 łyżeczki czosnku i odrobinę pieprzu. Odstaw.
  • Krok 7

    7 min
    Cukinię zetrzyj na tarce, posyp odrobiną soli i odstaw na 5-10 minut.
  • Krok 8

    4 min
    Ręcznie odciśnij płyn z cukinii, odlej go, a cukinię usmaż na niewielkiej ilości oleju przez 1-2 minuty, na średnim ogniu. Przełóż na talerz.
  • Krok 9

    5 min
    Na tej samej patelni, na której smażyła się cukinia, podsmaż pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerz z cukinią.
  • Krok 10

    3 min
    Na tej samej patelni podsmaż wołowinę przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
  • Krok 11

    5 min
    Makaron mie zalej 1 litrem gorącej wody oraz sosem przygotowanym w 1. kroku. Pozostaw na 3-5 minut, następnie wymieszaj.
  • Krok 12

    2 min
    W 2 miskach rozłóż makaron i przygotowany wcześniej bulion, na wierzch ułóż warzywa i mięso.
Zupa koreańska

Krok 1 z 12

Wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego z płatkami ostrej papryki, dodaj 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, nasiona sezamu, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku i 1 łodyżkę posiekanej zielonej cebuli. Odłóż na bok.

Zupa koreańska

Krok 2 z 12

Do dużego garnka włóż pokrojoną rzodkiewkę, cebulę, posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku, białą część pozostałej zielonej cebuli i 6 szklanek wody, zagotuj.

Zupa koreańska

Krok 3 z 12

Gdy zacznie wrzeć, zwiększ ogień do średniego i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

Zupa koreańska

Krok 4 z 12

Dodaj anchois, pozostały sos sojowy, sól i pieprz i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Zupa koreańska

Krok 5 z 12

Usuń wszystkie składniki z zupy i pozostaw płyn na ogniu, aby utrzymać temperaturę.

Zupa koreańska

Krok 6 z 12

Wołowinę dopraw 1 łyżeczką sosu sojowego, dodaj 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, cukier, 1/2 łyżeczki czosnku i odrobinę pieprzu. Odstaw.

Zupa koreańska

Krok 7 z 12

Cukinię zetrzyj na tarce, posyp odrobiną soli i odstaw na 5-10 minut.

Zupa koreańska

Krok 8 z 12

Ręcznie odciśnij płyn z cukinii, odlej go, a cukinię usmaż na niewielkiej ilości oleju przez 1-2 minuty, na średnim ogniu. Przełóż na talerz.

Zupa koreańska

Krok 9 z 12

Na tej samej patelni, na której smażyła się cukinia, podsmaż pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerz z cukinią.

Zupa koreańska

Krok 10 z 12

Na tej samej patelni podsmaż wołowinę przez 2-3 minuty na średnim ogniu.

Zupa koreańska

Krok 11 z 12

Makaron mie zalej 1 litrem gorącej wody oraz sosem przygotowanym w 1. kroku. Pozostaw na 3-5 minut, następnie wymieszaj.

Zupa koreańska

Krok 12 z 12

W 2 miskach rozłóż makaron i przygotowany wcześniej bulion, na wierzch ułóż warzywa i mięso.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia koreańska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu