Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kanapki, przepisy na kanapki, pomysł na kanapki, kanapki pomysły

Przepisy na pyszne dipy

Pasty kanapkowe przyrządzisz niemal ze wszystkiego – ryby, jajka, fasoli, awokado, dyni, a nawet… buraka. Zajadaj się kanapkami z kolorowymi pastami!

Przepisy 26

Kanapki z pastą jajeczną

Kanapki z pastą jajeczną

20 min Łatwy
Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

70 ze 100
1 godz 53 min Łatwy
Pasta jajeczna z serkiem topionym i pietruszką

Pasta jajeczna z serkiem topionym i pietruszką

17 min Łatwy
Sałatka ze szprotek w oleju

Sałatka ze szprotek w oleju

15 min Łatwy
Znakomity klasyczny hummus

Znakomity klasyczny hummus

11 godz 10 min Łatwy
Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

14 godz 20 min Średni
Pasta rybna

Pasta rybna

12 min Łatwy
Purée z dyni z cebulą

Purée z dyni z cebulą

28 min Łatwy
Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

50 min
Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

21 min Łatwy
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

20 min Łatwy
Pasta jajeczna z chrupiącym boczkiem

Pasta jajeczna z chrupiącym boczkiem

40 min Łatwy
Prosta pasta jajeczna z majonezem

Prosta pasta jajeczna z majonezem

40 ze 100
16 min Łatwy
Pasta z tuńczyka z sosem z tabasco

Pasta z tuńczyka z sosem z tabasco

20 min Łatwy
Pasta z żółtego sera z porami

Pasta z żółtego sera z porami

25 min Łatwy
Pasta serowa

Pasta serowa

20 min Łatwy
Kanapki z pastą rybną ze szprotek

Kanapki z pastą rybną ze szprotek

22 min Łatwy
Pasta z makreli z ryżem

Pasta z makreli z ryżem

1 godz 9 min Średni
Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

6 godz 40 min Średni
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

30 min Łatwy
Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

20 min Łatwy
Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

13 godz Trudny
Pasta z sera białego i tuńczyka

Pasta z sera białego i tuńczyka

30 min Łatwy
Pasta z wędzonego tofu a`la makrela

Pasta z wędzonego tofu a`la makrela

20 min Łatwy
Smalec z fasoli z jabłkiem

Smalec z fasoli z jabłkiem

20 min
Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

20 min Łatwy

Pasty do kanapek – ratunek na nudę 

Kanapki to kulinarne rozwiązanie, które towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Możemy podawać je na śniadanie, drugie śniadanie, kolację. Możemy nawet serwować je na imprezie. Taka frekwencja może prowadzić jednak do pewnej monotonii i sprawić, że kanapki zaczną się nam nudzić. Dobrze więc urozmaicać je na różne sposoby, a jednym z nich są pasty do kanapek. Obecnie szeroki wybór past do kanapek znajdziemy w sklepach, jednak możemy z powodzeniem przygotować je samodzielnie. Pasty do kanapek przyrządzone we własnej kuchni będą nie tylko dużo tańsze od sklepowych, ale niejednokrotnie smaczniejsze, a na dodatek nie będą zawierały konserwantów i innych chemicznych polepszaczy smaku. Możemy zaoszczędzić nieco czasu, przygotowując więcej porcji pasty do kanapek i przechowywać ją w lodówce przez kilka dni (w zależności od użytych składników). 

Z czego zrobić pasty do kanapek 

Pasty do kanapek można przygotować z wielu różnych składników. Popularność zdobywają obecnie pasty warzywne, wegetariańskie lub wegańskie, w których używa się zmiksowanych na gładką masę warzyw: pomidorów (także pomidorów suszonych), ciecierzycy, papryki, soczewicy, fasoli itp. W takich pastach do kanapek ważna jest odpowiednia kompozycja przypraw, w tym soli oraz ziół. Do bardziej tradycyjnych past do kanapek należą natomiast pasta jajeczna i rybna. Pastę jajeczną uzyskujemy z rozdrobnionych, ugotowanych na twardo jajek, z dodatkiem majonezu lub jogurtu naturalnego (albo obu tych składników zmieszanych w odpowiednich proporcjach). Do takiej pasty świetnie pasuje także koperek. W przypadku rybnych past do kanapek zwykle stosuje się bazę w postaci serka śmietankowego lub twarogu, do których dodaje się przygotowaną wcześniej rybę. Najlepiej sprawdzają się ryby wędzone lub z puszki. Do past rybnych często dodaje się też odrobinę musztardy w charakterze przyprawy. Możemy przygotować także mięsne pasty do kanapek. Świetnie do tego sprawdzi się mięso szarpane – trzeba najpierw ugotować je w kawałku, a gdy będzie miękkie – poszarpać widelcem na strzępy. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu