Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kanapki, przepisy na kanapki, pomysł na kanapki, kanapki pomysły

Przepisy na pyszne dipy

Pasty kanapkowe przyrządzisz niemal ze wszystkiego – ryby, jajka, fasoli, awokado, dyni, a nawet… buraka. Zajadaj się kanapkami z kolorowymi pastami!

Przepisy 41
Chrupiące kanapki z pastą jajeczną i pastą z suszonych pomidorów

Chrupiące kanapki z pastą jajeczną i pastą z suszonych pomidorów

22 min Łatwy
Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

23 min Łatwy
Pasta z pieczonych buraków z serem kozim

Pasta z pieczonych buraków z serem kozim

50 min Łatwy
Kanapka z pastą z wędzonej makreli

Kanapka z pastą z wędzonej makreli

20 min Łatwy
Pasta z łososia w formie prezentów

Pasta z łososia w formie prezentów

30 min Łatwy
Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

15 min Łatwy
Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

15 min Łatwy
Pasta z wędzoną makrelą na krakersach

Pasta z wędzoną makrelą na krakersach

20 min Łatwy
Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

20 min Łatwy
Smalec z fasoli z jabłkiem

Smalec z fasoli z jabłkiem

20 min Średni
Hummus buraczany

Hummus buraczany

9 min Łatwy
Hummus z grochu

Hummus z grochu

14 min Łatwy
Purée z dyni z cebulą

Purée z dyni z cebulą

28 min Łatwy
Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

6 godz 40 min Średni
Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

50 min Łatwy
Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

14 godz 20 min Średni
Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

21 min Łatwy
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

36 min Łatwy
Pasta jajeczna z chrupiącym boczkiem

Pasta jajeczna z chrupiącym boczkiem

40 min Łatwy
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

30 min Łatwy
Pasta serowa

Pasta serowa

20 min Łatwy
Smalec z czosnkiem, cebulką i majerankiem

Smalec z czosnkiem, cebulką i majerankiem

25 min Łatwy
Sałatka ze szprotek w oleju

Sałatka ze szprotek w oleju

15 min Łatwy
Pasta z makreli z ryżem

Pasta z makreli z ryżem

1 godz 9 min Średni
Znakomity klasyczny hummus

Znakomity klasyczny hummus

11 godz 10 min Łatwy
Pasta rybna

Pasta rybna

12 min Łatwy
Pasta z sera białego i tuńczyka

Pasta z sera białego i tuńczyka

30 min Łatwy
Pasta z żółtego sera z porami

Pasta z żółtego sera z porami

25 min Łatwy
Pasta z soczewicy zielonej

Pasta z soczewicy zielonej

1 godz 17 min Średni
Kanapki z pastą jajeczną

Kanapki z pastą jajeczną

20 min Łatwy
Pasta z tuńczyka z sosem z tabasco

Pasta z tuńczyka z sosem z tabasco

20 min Łatwy
Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

13 godz Trudny
Kanapki z pastą rybną ze szprotek

Kanapki z pastą rybną ze szprotek

22 min Łatwy
Prosta pasta jajeczna z majonezem

Prosta pasta jajeczna z majonezem

40
16 min Łatwy
Crostini z bazyliowym kremem

Crostini z bazyliowym kremem

31 min Łatwy
Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

70
1 godz 53 min Łatwy
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

20 min Łatwy
Pasta jajeczna z serkiem topionym i pietruszką

Pasta jajeczna z serkiem topionym i pietruszką

17 min Łatwy
Pasta z wędzonego tofu a`la makrela

Pasta z wędzonego tofu a`la makrela

20 min Łatwy
Pasta z makreli wędzonej i jajek

Pasta z makreli wędzonej i jajek

20 min Łatwy
Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

20 min Łatwy

Pasty do kanapek – ratunek na nudę 

Kanapki to kulinarne rozwiązanie, które towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Możemy podawać je na śniadanie, drugie śniadanie, kolację. Możemy nawet serwować je na imprezie. Taka frekwencja może prowadzić jednak do pewnej monotonii i sprawić, że kanapki zaczną się nam nudzić. Dobrze więc urozmaicać je na różne sposoby, a jednym z nich są pasty do kanapek. Obecnie szeroki wybór past do kanapek znajdziemy w sklepach, jednak możemy z powodzeniem przygotować je samodzielnie. Pasty do kanapek przyrządzone we własnej kuchni będą nie tylko dużo tańsze od sklepowych, ale niejednokrotnie smaczniejsze, a na dodatek nie będą zawierały konserwantów i innych chemicznych polepszaczy smaku. Możemy zaoszczędzić nieco czasu, przygotowując więcej porcji pasty do kanapek i przechowywać ją w lodówce przez kilka dni (w zależności od użytych składników). 

Z czego zrobić pasty do kanapek 

Pasty do kanapek można przygotować z wielu różnych składników. Popularność zdobywają obecnie pasty warzywne, wegetariańskie lub wegańskie, w których używa się zmiksowanych na gładką masę warzyw: pomidorów (także pomidorów suszonych), ciecierzycy, papryki, soczewicy, fasoli itp. W takich pastach do kanapek ważna jest odpowiednia kompozycja przypraw, w tym soli oraz ziół. Do bardziej tradycyjnych past do kanapek należą natomiast pasta jajeczna i rybna. Pastę jajeczną uzyskujemy z rozdrobnionych, ugotowanych na twardo jajek, z dodatkiem majonezu lub jogurtu naturalnego (albo obu tych składników zmieszanych w odpowiednich proporcjach). Do takiej pasty świetnie pasuje także koperek. W przypadku rybnych past do kanapek zwykle stosuje się bazę w postaci serka śmietankowego lub twarogu, do których dodaje się przygotowaną wcześniej rybę. Najlepiej sprawdzają się ryby wędzone lub z puszki. Do past rybnych często dodaje się też odrobinę musztardy w charakterze przyprawy. Możemy przygotować także mięsne pasty do kanapek. Świetnie do tego sprawdzi się mięso szarpane – trzeba najpierw ugotować je w kawałku, a gdy będzie miękkie – poszarpać widelcem na strzępy. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu