Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

(0)
13 godz
Trudny
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Buraki
200  g
Migdały
150  g
Siemię lniane
100  g
Oliwki
50  g
Kapary
50  g
Suszone pomidory
1 
Cebula
250  ml
Woda
1 
Sok z cytryny
trochę
Sól
0.5  kostka
Bulion warzywny Winiary
2  łyżek
Sos sojowy
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.99 g
Węglowodany
25.71 g
Tłuszcze
30.52 g
Wartość energetyczna
403.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pasztet z buraków możesz wykorzystać jako pastę do kanapek na zimno, ale podawać także w plastrach na ciepło jak pieczeń. Złożony smak pasztetu buraczkowego osiągamy dzięki połączeniu takich, jak migdały, kapary, suszone pomidory czy sos sojowy. Wszystkie składniki zmiksowane na jednolitą masę idealnie się uzupełniają, a pasztet z buraczków smakuje rewelacyjnie ze świeżymi pajdami chleba i np. Sosem Czosnkowym WINIARY.

Przygotowanie

780 min
  • Krok 1

    5 min
    Buraki umyj, wysusz i zawiń każdy osobno w folię aluminiową.
  • Krok 2

    60 min
    Włóż do piekarnika i piecz przez w temp 200 stopni ok. 1-1,5 h, aż buraki będą miękkie (sprawdź za pomocą ostrego noża).
  • Krok 3

    8 min
    Gdy buraki już ostygną, obierz je ze skóry i pokrój w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Migdały zmiel w malakserze na mąkę wraz z siemieniem lnianym. Możesz to też zrobić w blenderze.
  • Krok 5

    5 min
    Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie.
  • Krok 6

    8 min
    Pokrojone buraki wrzuć do miski, dodaj oliwki, suszone pomidory, kapary oraz cebulę. Wszystko razem zblenduj na gładką masę.
  • Krok 7

    6 min
    Pół kostki Bulionu Warzywnego WINIARY rozpuść we wrzątku i dodaj do masy wraz z kilkoma łyżkami sosu sojowego (do smaku), sokiem z cytryny, przyprawami. Dobrze wymieszaj i dodaj zmielone migdały oraz siemię.
  • Krok 8

    30 min
    Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, dopraw w razie potrzeby. Masę przełóż do foremki – keksówki (długość ok. 30 cm x 12) i piecz przez pół godziny w piekarniku (170°C).
  • Krok 9

    180 min
    Wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj np. z chlebem i Sosem Czosnkowym WINIARY.
Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 1 z 9

Buraki umyj, wysusz i zawiń każdy osobno w folię aluminiową.

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 2 z 9

Włóż do piekarnika i piecz przez w temp 200 stopni ok. 1-1,5 h, aż buraki będą miękkie (sprawdź za pomocą ostrego noża).

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 3 z 9

Gdy buraki już ostygną, obierz je ze skóry i pokrój w kostkę.

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 4 z 9

Migdały zmiel w malakserze na mąkę wraz z siemieniem lnianym. Możesz to też zrobić w blenderze.

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 5 z 9

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie.

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 6 z 9

Pokrojone buraki wrzuć do miski, dodaj oliwki, suszone pomidory, kapary oraz cebulę. Wszystko razem zblenduj na gładką masę.

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 7 z 9

Pół kostki Bulionu Warzywnego WINIARY rozpuść we wrzątku i dodaj do masy wraz z kilkoma łyżkami sosu sojowego (do smaku), sokiem z cytryny, przyprawami. Dobrze wymieszaj i dodaj zmielone migdały oraz siemię.

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 8 z 9

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, dopraw w razie potrzeby. Masę przełóż do foremki – keksówki (długość ok. 30 cm x 12) i piecz przez pół godziny w piekarniku (170°C).

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 9 z 9

Wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj np. z chlebem i Sosem Czosnkowym WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Śniadanie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

    Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

    56 min Łatwy
  • Krem z buraka z kozim serem

    Krem z buraka z kozim serem

    2 godz Łatwy
  • Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

    Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

    2 godz 55 min Łatwy
  • Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

    Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

    1 godz 52 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu