Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek
Dodaj do CookBook

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

(0)
13 godz
Trudny
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Buraki
200  g
Migdały
150  g
Siemię lniane
100  g
Oliwki
50  g
Kapary
50  g
Suszone pomidory
1 
Cebula
250  ml
Woda
1 
Sok z cytryny
trochę
Sól
0.5  kostka
Bulion warzywny Winiary
2  łyżek
Sos sojowy
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.7 g
Wartość energetyczna
403.9 kcal
Tłuszcze
30.5 g
Białko
14 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pasztet z buraków możesz wykorzystać jako pastę do kanapek na zimno, ale podawać także w plastrach na ciepło jak pieczeń. Złożony smak pasztetu buraczkowego osiągamy dzięki połączeniu takich, jak migdały, kapary, suszone pomidory czy sos sojowy. Wszystkie składniki zmiksowane na jednolitą masę idealnie się uzupełniają, a pasztet z buraczków smakuje rewelacyjnie ze świeżymi pajdami chleba i np. Sosem Czosnkowym WINIARY.

Przygotowanie

780 min
  • Krok 1

    5 min
    Buraki umyj, wysusz i zawiń każdy osobno w folię aluminiową.
  • Krok 2

    60 min
    Włóż do piekarnika i piecz przez w temp 200 stopni ok. 1-1,5 h, aż buraki będą miękkie (sprawdź za pomocą ostrego noża).
  • Krok 3

    8 min
    Gdy buraki już ostygną, obierz je ze skóry i pokrój w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Migdały zmiel w malakserze na mąkę wraz z siemieniem lnianym. Możesz to też zrobić w blenderze.
  • Krok 5

    5 min
    Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie.
  • Krok 6

    8 min
    Pokrojone buraki wrzuć do miski, dodaj oliwki, suszone pomidory, kapary oraz cebulę. Wszystko razem zblenduj na gładką masę.
  • Krok 7

    6 min
    Pół kostki Bulionu Warzywnego WINIARY rozpuść we wrzątku i dodaj do masy wraz z kilkoma łyżkami sosu sojowego (do smaku), sokiem z cytryny, przyprawami. Dobrze wymieszaj i dodaj zmielone migdały oraz siemię.
  • Krok 8

    30 min
    Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, dopraw w razie potrzeby. Masę przełóż do foremki – keksówki (długość ok. 30 cm x 12) i piecz przez pół godziny w piekarniku (170°C).
  • Krok 9

    180 min
    Wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj np. z chlebem i Sosem Czosnkowym WINIARY.
Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 1 z 9

Buraki umyj, wysusz i zawiń każdy osobno w folię aluminiową.

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 2 z 9

Włóż do piekarnika i piecz przez w temp 200 stopni ok. 1-1,5 h, aż buraki będą miękkie (sprawdź za pomocą ostrego noża).

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 3 z 9

Gdy buraki już ostygną, obierz je ze skóry i pokrój w kostkę.

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 4 z 9

Migdały zmiel w malakserze na mąkę wraz z siemieniem lnianym. Możesz to też zrobić w blenderze.

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 5 z 9

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie.

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 6 z 9

Pokrojone buraki wrzuć do miski, dodaj oliwki, suszone pomidory, kapary oraz cebulę. Wszystko razem zblenduj na gładką masę.

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 7 z 9

Pół kostki Bulionu Warzywnego WINIARY rozpuść we wrzątku i dodaj do masy wraz z kilkoma łyżkami sosu sojowego (do smaku), sokiem z cytryny, przyprawami. Dobrze wymieszaj i dodaj zmielone migdały oraz siemię.

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 8 z 9

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, dopraw w razie potrzeby. Masę przełóż do foremki – keksówki (długość ok. 30 cm x 12) i piecz przez pół godziny w piekarniku (170°C).

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

Krok 9 z 9

Wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj np. z chlebem i Sosem Czosnkowym WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bogate w błonnik
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Śniadanie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pyzy z pasztetem

    Pyzy z pasztetem

    1 godz Łatwy
  • Pasztet w cieście francuskim

    Pasztet w cieście francuskim

    1 godz 11 min Średni
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami

    Pasztet drobiowy ze śliwkami

    1 godz 21 min Łatwy
  • Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

    Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

    42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu