Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek
780min
Łatwy
4
Buraki
200 g
Migdały
150 g
Siemię lniane
100 g
Oliwki
50 g
Kapary
50 g
Suszone pomidory
1
Cebula
250 ml
Woda
1
Sok z cytryny
1 trochę
Sól
0.5 kostka
2 łyżek
Sos sojowy
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
13.99 g
Węglowodany
25.71 g
Tłuszcze
30.52 g
Wartość energetyczna
403.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
780 min
Krok 1
5 min
Buraki umyj, wysusz i zawiń każdy osobno w folię aluminiową.
Krok 2
60 min
Włóż do piekarnika i piecz przez w temp 200 stopni ok. 1-1,5 h, aż buraki będą miękkie (sprawdź za pomocą ostrego noża).
Krok 3
8 min
Gdy buraki już ostygną, obierz je ze skóry i pokrój w kostkę.
Krok 4
5 min
Migdały zmiel w malakserze na mąkę wraz z siemieniem lnianym. Możesz to też zrobić w blenderze.
Krok 5
5 min
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie.
Krok 6
8 min
Pokrojone buraki wrzuć do miski, dodaj oliwki, suszone pomidory, kapary oraz cebulę. Wszystko razem zblenduj na gładką masę.
Krok 7
6 min
Pół kostki Bulionu Warzywnego WINIARY rozpuść we wrzątku i dodaj do masy wraz z kilkoma łyżkami sosu sojowego (do smaku), sokiem z cytryny, przyprawami. Dobrze wymieszaj i dodaj zmielone migdały oraz siemię.
Krok 8
30 min
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, dopraw w razie potrzeby. Masę przełóż do foremki – keksówki (długość ok. 30 cm x 12) i piecz przez pół godziny w piekarniku (170°C).
Krok 9
180 min
Wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj np. z chlebem i Sosem Czosnkowym WINIARY.
Pasztet z buraków możesz wykorzystać jako pastę do kanapek na zimno, ale podawać także w plastrach na ciepło jak pieczeń. Złożony smak pasztetu buraczkowego osiągamy dzięki połączeniu takich, jak migdały, kapary, suszone pomidory czy sos sojowy. Wszystkie składniki zmiksowane na jednolitą masę idealnie się uzupełniają, a pasztet z buraczków smakuje rewelacyjnie ze świeżymi pajdami chleba i np. Sosem Czosnkowym WINIARY.
Komentarze 0