Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka z sosem z anchois

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
2 2 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
1 główka
Sałata lodowa
1 
Ogórek świeży
1 
Pomidory
5 dag
Cebula
15 
Oliwki nadziewane papryką
40 dag
Ziemniaki
1 pęczek
Fasolka szparagowa zielona
2 
Jajko gotowane na twardo
1 łyżeczka
Kapary w zalewie
3 
Anchois
1 puszka
Tuńczyk w sosie własnym
1 łyżeczka
Sok z limonki
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
28.64 g
Węglowodany
48.5 g
Białko
18.19 g
Wartość energetyczna
503.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
2 min
Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, włożyć do miski, opruszyć solą, skropić oliwą, wymieszać i odstawić.
Krok 2
3 min
Przygotować sos: wszystkie skąłdniki sosu zblendować, doprawić sokiem z limonki i pieprzem, odstawić, aby smaki się "przegryzły".
Krok 3
10 min
Fasolkę ugotować na parze. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niedużą kostke. Podobnie w kostkę pokroić pomidora, ogórka i cebulę. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie te składniki włożyć do miski, posolić, popieprzyć i wymieszać.
Krok 4
5 min
Na talerzu ułożyc liście sałaty, na nich mieszankę warzyw, na niej plastry jajka (po jednym jajku na porcję), posypać sałatkę fasolką szparagową, polać sosem i posypac szczypiorkiem i od razu podawać.
Sałatka z sosem z anchois

Krok 1 z 4

Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, włożyć do miski, opruszyć solą, skropić oliwą, wymieszać i odstawić.

Sałatka z sosem z anchois

Krok 2 z 4

Przygotować sos: wszystkie skąłdniki sosu zblendować, doprawić sokiem z limonki i pieprzem, odstawić, aby smaki się "przegryzły".

Sałatka z sosem z anchois

Krok 3 z 4

Fasolkę ugotować na parze. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niedużą kostke. Podobnie w kostkę pokroić pomidora, ogórka i cebulę. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie te składniki włożyć do miski, posolić, popieprzyć i wymieszać.

Sałatka z sosem z anchois

Krok 4 z 4

Na talerzu ułożyc liście sałaty, na nich mieszankę warzyw, na niej plastry jajka (po jednym jajku na porcję), posypać sałatkę fasolką szparagową, polać sosem i posypac szczypiorkiem i od razu podawać.

Sałatka z sosem z anchois to wspaniały sposób na udekorowanie dania głównego. Anchois wzmacnia smak potrawy, dzięki czemu jest wyrazista i jeszcze bardziej wpasowuje się w nasze gusta. Nie wierzycie? Spróbujcie sami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika