Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dania z paluszkami krabowymi

Przepisy na dania z paluszkami krabowymi

Z paluszków krabowych surimi możemy przygotować eleganckie przystawki i wieloskładnikowe, kolorowe sałatki (mnóstwo ciekawych pomysłów!), krabowe pasty oraz oczywiście różne rodzaje sushi.

Przepisy 14
Sałatka z paluszkami krabowymi, ananasem i żółtym serem

Sałatka z paluszkami krabowymi, ananasem i żółtym serem

37 min Łatwy
Ogórek z paluszkami surimi

Ogórek z paluszkami surimi

28 min Łatwy
Paluszki krabowe w cieście

Paluszki krabowe w cieście

55 min Łatwy
Sałatka z ryżem i surimi

Sałatka z ryżem i surimi

51 min Łatwy
Sałatka z kurczakiem i surimi

Sałatka z kurczakiem i surimi

33 min Łatwy
Sałatka z krewetek i paluszków krabowych

Sałatka z krewetek i paluszków krabowych

12 godz 35 min Łatwy
Sałatka z pieczonym kurczakiem i paluszkami krabowymi

Sałatka z pieczonym kurczakiem i paluszkami krabowymi

32 min Łatwy
Sałatka z paluszków krabowych i z ryżem

Sałatka z paluszków krabowych i z ryżem

27 min Łatwy
Chłodnik z paluszkami surimi

Chłodnik z paluszkami surimi

1 godz 25 min Łatwy
Słodka sałatka z paluszkiem krabowym i ryżem brązowym

Słodka sałatka z paluszkiem krabowym i ryżem brązowym

40 min Łatwy
Sałatka Surimi

Sałatka Surimi

25 min Łatwy
Sałatka z serkiem wiejskim

Sałatka z serkiem wiejskim

20 min Łatwy
Rolowany ogórek wypełniony sałatką krabową

Rolowany ogórek wypełniony sałatką krabową

30 min Łatwy
Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym

Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym

20 min Łatwy

Surimi, czyli popularne paluszki krabowe 

Choć surimi nazywane są zamiennie paluszkami krabowymi (albo paluszkami z kraba), tak naprawdę nie zawierają mięsa krabów – do ich wyrobu używa się mięsa chudych ryb (np. mintaja). Charakterystyczny „krabowy” smak nadają im ekstrakty lub aromaty. Surimi są składnikiem wielu potraw kuchni japońskiej, ale i w polskiej znajdziemy sporo ciekawych przepisów na dania z surimi. 

Surimi w kuchni polskiej 

W Polsce surimi najczęściej dodawane są do sałatek. Tnie się je wtedy na grubsze plastry, a biało-czerwone krążki o postrzępionych brzegach doskonale wzbogacają wizualną stronę każdej sałatki. Dodają też rybny akcent do smakowej kompozycji. Najlepiej smakują w zestawieniu z chrupiącymi warzywami (papryką, sałatą lodową), ponieważ same mają dość miękką konsystencję – ten kontrast świetnie sprawdza się w sałatkach z surimi. Poza tym używane są często do przygotowania pasty krabowej, którą możemy kłaść na kanapki, ale także użyć jako farsz lub składnik farszu, na przykład do nadziewanych pomidorów. 

Surimi w kuchni orientalnej 

W kuchni orientalnej surimi ma wiele zastosowań, z czego dwa upowszechniły się już w Polsce. Pierwszy to coraz bardziej lubiane u nas sushi. W tym kontekście surimi sprawdza się zwłaszcza w przypadku osób, którym nie odpowiada koncepcja zjadania surowych ryb w formie sushi. Nie muszą one rezygnować z tej potrawy, jeśli zamiast surowej ryby użyją przetworzonych paluszków krabowych (innym rozwiązaniem jest sięgnięcie na przykład po wędzonego łososia). Drugą popularną rolą, jaką odgrywa surimi w kuchni japońskiej i szerzej – dalekowschodniej jest dodatek do ramen. Ramen to zupa, która podawana jest z bardzo dużą ilością dodatków. Poza makaronem do ramen dodawać można wiele składników: grzyby, cienko krojone mięso, zieloną cebulkę, jajko, wodorosty i właśnie: surimi. Kompozycja dodatków nie jest stała, różni się w zależności od przepisu, jednak surimi stanowi jeden z łatwiej dostępnych, a jednocześnie mniej oczywistych dodatków do ramen. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu