Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przyprawy Winiary

Pomysły na dania z gorczycą - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na dania z gorczycą. Potrawy z tym składnikiem to głównie dania oparte na warzywnych marynatach. Sprawdź nasze propozycje!

Przepisy 30
Prawdziwki marynowane

Prawdziwki marynowane

3 godz 35 min Łatwy
Karczek pieczony w ziołach

Karczek pieczony w ziołach

70
26 godz 10 min Łatwy
Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

45 min Łatwy
Cukinia w occie

Cukinia w occie

48 min Łatwy
Marynowane rydze - jak zrobić?

Marynowane rydze - jak zrobić?

1 godz 40 min Łatwy
Warzywa marynowane

Warzywa marynowane

2 godz 52 min Średni
Ogórki po cygańsku

Ogórki po cygańsku

1 godz 35 min Łatwy
Marchewka marynowana

Marchewka marynowana

55 min Łatwy
Pikle

Pikle

1 godz 30 min Łatwy
Marynowane pieczarki

Marynowane pieczarki

45 min Łatwy
Marynowane śledzie w sosie pomidorowym

Marynowane śledzie w sosie pomidorowym

47 min Łatwy
Skrzydełka z grilla

Skrzydełka z grilla

80
12 godz 25 min Łatwy
Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

30 min Łatwy
Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

1 godz 10 min Łatwy
Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

1 godz 30 min Średni
Warzywna sałatka do słoików na zimę

Warzywna sałatka do słoików na zimę

1 godz 30 min Łatwy
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą

Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą

3 godz 50 min Łatwy
Piersi z kurczaka w zalewie octowej

Piersi z kurczaka w zalewie octowej

45
13 godz 6 min Łatwy
Papryka w occie

Papryka w occie

15 min Łatwy
Kurki w zalewie octowej

Kurki w zalewie octowej

30 min Łatwy
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

4 godz Łatwy
Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa

153 godz 25 min Średni
Ogórki konserwowe z miodem

Ogórki konserwowe z miodem

52 min Łatwy
Papryka marynowana

Papryka marynowana

1 godz 30 min Średni
Buraki kiszone

Buraki kiszone

120 godz 10 min Łatwy
Marynowane patisony

Marynowane patisony

37 min Łatwy
Sałatka wielowarzywna na zimę

Sałatka wielowarzywna na zimę

50 min Łatwy
Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

1 godz Łatwy
Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

5 godz 30 min Łatwy
Dynia i gruszki w occie z goździkami

Dynia i gruszki w occie z goździkami

48 min Łatwy

Drobne ziarenka białej gorczycy mają pewną niezwykłą właściwość – dodane do marynat sprawiają, że warzywa są smaczniejsze i nie tracą jędrności. Natomiast czarna gorczyca jest doskonałą przyprawą do wędlin, a także różnych rodzajów masła ziołowego, majonezów, surówek oraz marynat i zalew octowych. Obie odmiany gorczycy używane są do wyrobu musztardy. Potrawy z gorczycą to przede wszystkim warzywne marynaty: konserwowe i kiszone ogórki, papryka oraz cukinia w occie, sałatki z zielonych pomidorów i różne kolorowe warzywne mieszanki, marynowane rzodkiewki, a także rydze czy pieczarki. Z dodatkiem gorczycy można przyrządzić także pikantny sos musztardowy do śledzi, aromatyczne dania z wędlin oraz fantazyjne marynaty do mięs.

Kalorie

508 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Nasiona gorczycy są stosowane jako środek leczniczy w medycynie naturalnej. Gorczycy białej przypisuje się właściwości łagodzące bóle żołądka i podrażnienia. W postaci wodnych wyciągów jest ona środkiem mogącym łagodzić nadkwasotę i wrzody. Nasiona gorczycy białej wspierają perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnianie się. Z kolei olejek otrzymywany z nasion gorczycy czarnej (w postaci 2-procentowego roztworu) wchodzi w skład maści stosowanych podczas bólów reumatycznych, a rozdrobnione nasiona gorczycy czarnej stosuje się w leczeniu nerwobólów korzonkowych. Gorczyca zawiera w większych ilościach witaminy E i B1 oraz selen, mangan, a nawet żelazo. Pamiętajmy jednak, że jemy ją z reguły w niewielkich ilościach, zatem nie jest dla nas dobrym źródłem tych składników. Ciekawostki Istnieją przeciwskazania co do stosowania gorczycy – nie powinny po nią sięgać osoby z chorą tarczycą (ma działanie wolotwórcze), a czarnej gorczycy absolutnie nie wolno trzymać długo na skórze (np. w postaci okładów), aby nie dopuścić do stanu zapalnego. Nie wolno jej także spożywać w zbyt dużych ilościach, ponieważ mogłoby to poskutkować przekrwieniem błon śluzowych układu pokarmowego.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu