Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przyprawy Winiary

Pomysły na dania z gorczycą - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na dania z gorczycą. Potrawy z tym składnikiem to głównie dania oparte na warzywnych marynatach. Sprawdź nasze propozycje!

Przepisy 30

Buraki kiszone

Buraki kiszone

120 godz 10 min Łatwy
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

4 godz Łatwy
Marynowane rydze - jak zrobić?

Marynowane rydze - jak zrobić?

1 godz 40 min Łatwy
Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

5 godz 30 min Łatwy
Ogórki konserwowe z miodem

Ogórki konserwowe z miodem

52 min Łatwy
Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa

153 godz 25 min Średni
Warzywa marynowane

Warzywa marynowane

2 godz 52 min Średni
Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

45 min Łatwy
Piersi z kurczaka w zalewie octowej

Piersi z kurczaka w zalewie octowej

45 ze 100
13 godz 5 min Łatwy
Prawdziwki marynowane

Prawdziwki marynowane

3 godz 35 min Łatwy
Karczek pieczony w ziołach

Karczek pieczony w ziołach

70 ze 100
26 godz 10 min Łatwy
Marynowane śledzie w sosie pomidorowym

Marynowane śledzie w sosie pomidorowym

47 min Łatwy
Marchewka marynowana

Marchewka marynowana

55 min Łatwy
Papryka marynowana

Papryka marynowana

1 godz 30 min Średni
Ogórki po cygańsku

Ogórki po cygańsku

1 godz 35 min Łatwy
Sałatka wielowarzywna na zimę

Sałatka wielowarzywna na zimę

50 min Łatwy
Pikle

Pikle

1 godz 30 min Łatwy
Skrzydełka z grilla

Skrzydełka z grilla

80 ze 100
12 godz 25 min Łatwy
Marynowane pieczarki

Marynowane pieczarki

45 min Łatwy
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą

Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą

3 godz 50 min Łatwy
Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

1 godz 10 min Łatwy
Cukinia w occie

Cukinia w occie

48 min Łatwy
Papryka w occie

Papryka w occie

15 min Łatwy
Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

30 min Łatwy
Marynowane patisony

Marynowane patisony

37 min Łatwy
Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

1 godz Łatwy
Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

1 godz 30 min Średni
Warzywna sałatka do słoików na zimę

Warzywna sałatka do słoików na zimę

1 godz 30 min Łatwy
Kurki w zalewie octowej

Kurki w zalewie octowej

30 min Łatwy
Dynia i gruszki w occie z goździkami

Dynia i gruszki w occie z goździkami

48 min Łatwy

Drobne ziarenka białej gorczycy mają pewną niezwykłą właściwość – dodane do marynat sprawiają, że warzywa są smaczniejsze i nie tracą jędrności. Natomiast czarna gorczyca jest doskonałą przyprawą do wędlin, a także różnych rodzajów masła ziołowego, majonezów, surówek oraz marynat i zalew octowych. Obie odmiany gorczycy używane są do wyrobu musztardy. Potrawy z gorczycą to przede wszystkim warzywne marynaty: konserwowe i kiszone ogórki, papryka oraz cukinia w occie, sałatki z zielonych pomidorów i różne kolorowe warzywne mieszanki, marynowane rzodkiewki, a także rydze czy pieczarki. Z dodatkiem gorczycy można przyrządzić także pikantny sos musztardowy do śledzi, aromatyczne dania z wędlin oraz fantazyjne marynaty do mięs.

Kalorie

508 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Nasiona gorczycy są stosowane jako środek leczniczy w medycynie naturalnej. Gorczycy białej przypisuje się właściwości łagodzące bóle żołądka i podrażnienia. W postaci wodnych wyciągów jest ona środkiem mogącym łagodzić nadkwasotę i wrzody. Nasiona gorczycy białej wspierają perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnianie się. Z kolei olejek otrzymywany z nasion gorczycy czarnej (w postaci 2-procentowego roztworu) wchodzi w skład maści stosowanych podczas bólów reumatycznych, a rozdrobnione nasiona gorczycy czarnej stosuje się w leczeniu nerwobólów korzonkowych. Gorczyca zawiera w większych ilościach witaminy E i B1 oraz selen, mangan, a nawet żelazo. Pamiętajmy jednak, że jemy ją z reguły w niewielkich ilościach, zatem nie jest dla nas dobrym źródłem tych składników. Ciekawostki Istnieją przeciwskazania co do stosowania gorczycy – nie powinny po nią sięgać osoby z chorą tarczycą (ma działanie wolotwórcze), a czarnej gorczycy absolutnie nie wolno trzymać długo na skórze (np. w postaci okładów), aby nie dopuścić do stanu zapalnego. Nie wolno jej także spożywać w zbyt dużych ilościach, ponieważ mogłoby to poskutkować przekrwieniem błon śluzowych układu pokarmowego.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu