Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ogórki konserwowe

(1)
1 godz 10 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ogórek
1 
Cebula
0.5 
Marchewka
200  ml
Ocet
500  ml
Woda
1  łyżka
Gorczyca
8  kulek
Pieprz czarny
4  kulek
Ziele angielskie
1  Płaska łyżka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
2 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Nasiona kopru włoskiego

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.68 g
Węglowodany
22.52 g
Tłuszcze
1.15 g
Wartość energetyczna
2328.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Umyte ogórki przelej wrzątkiem po czym ułóż dosyć ciasno w słoiku na dnie którego wcześniej ułóż marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz cebulę pokrojoną w ‘piórka”.
Krok 2
5 min
Wodę i ocet wlej do rondelka i wrzuć wszystkie dodatki (gorczycę, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, cukier, sól, listek laurowy i nasiona kopru).
Krok 3
13 min
Tak przygotowaną zalewę zagotuj po czym odstaw do przestygnięcia tak, aby zalewa była ciepła (zalewa po spróbowaniu powinna być mocno winna i lekko słodka oraz aromatyczna od dodatków, których użyjesz – po prostu musi być smaczna).
Krok 4
3 min
Ciepłą zalewę wraz z dodatkami wlej do słoików z ogórkami i każdy mocno zakręć.
Krok 5
2 min
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
Krok 6
30 min
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 7
5 min
Następnie słoiki wyjmij z wody i stawiaj odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
Krok 8
2 min
Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Ogórki konserwowe

Krok 1 z 8

Umyte ogórki przelej wrzątkiem po czym ułóż dosyć ciasno w słoiku na dnie którego wcześniej ułóż marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz cebulę pokrojoną w ‘piórka”.

Ogórki konserwowe

Krok 2 z 8

Wodę i ocet wlej do rondelka i wrzuć wszystkie dodatki (gorczycę, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, cukier, sól, listek laurowy i nasiona kopru).

Ogórki konserwowe

Krok 3 z 8

Tak przygotowaną zalewę zagotuj po czym odstaw do przestygnięcia tak, aby zalewa była ciepła (zalewa po spróbowaniu powinna być mocno winna i lekko słodka oraz aromatyczna od dodatków, których użyjesz – po prostu musi być smaczna).

Ogórki konserwowe

Krok 4 z 8

Ciepłą zalewę wraz z dodatkami wlej do słoików z ogórkami i każdy mocno zakręć.

Ogórki konserwowe

Krok 5 z 8

Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.

Ogórki konserwowe

Krok 6 z 8

Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Ogórki konserwowe

Krok 7 z 8

Następnie słoiki wyjmij z wody i stawiaj odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.

Ogórki konserwowe

Krok 8 z 8

Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Ogórki konserwowe to przetwór, który warto mieć w swojej spiżarni, zwłaszcza zimą, kiedy sezon na świeże warzywa za nami. Słoiki z ogórkami zalewamy ciepłą zalewą przyrządzaną z wody, octu, gorczycy, ziela angielskiego, listka laurowego, nasion kopru i cukru. Tak przygotowane ogórki konserwowe możemy zajadać przez cały rok jako dodatek do sałatek czy drugiego dania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 07/28/2021 - 18:41 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha