Ogórki konserwowe
70min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.68 g
Węglowodany
22.52 g
Tłuszcze
1.15 g
Wartość energetyczna
2328.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
10 min
Umyte ogórki przelej wrzątkiem po czym ułóż dosyć ciasno w słoiku na dnie którego wcześniej ułóż marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz cebulę pokrojoną w ‘piórka”.
Krok 2
5 min
Wodę i ocet wlej do rondelka i wrzuć wszystkie dodatki (gorczycę, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, cukier, sól, listek laurowy i nasiona kopru).
Krok 3
13 min
Tak przygotowaną zalewę zagotuj po czym odstaw do przestygnięcia tak, aby zalewa była ciepła (zalewa po spróbowaniu powinna być mocno winna i lekko słodka oraz aromatyczna od dodatków, których użyjesz – po prostu musi być smaczna).
Krok 4
3 min
Ciepłą zalewę wraz z dodatkami wlej do słoików z ogórkami i każdy mocno zakręć.
Krok 5
2 min
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
Krok 6
30 min
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 7
5 min
Następnie słoiki wyjmij z wody i stawiaj odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
Krok 8
2 min
Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Ogórki konserwowe to przetwór, który warto mieć w swojej spiżarni, zwłaszcza zimą, kiedy sezon na świeże warzywa za nami. Słoiki z ogórkami zalewamy ciepłą zalewą przyrządzaną z wody, octu, gorczycy, ziela angielskiego, listka laurowego, nasion kopru i cukru. Tak przygotowane ogórki konserwowe możemy zajadać przez cały rok jako dodatek do sałatek czy drugiego dania.
Komentarze 0