Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

(1)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ogórek
1 
Cebula
0.5 
Marchewka
200  ml
Ocet
500  ml
Woda
1  łyżka
Gorczyca
8  kulek
Pieprz czarny
4  kulek
Ziele angielskie
1  Płaska łyżka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
2 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Nasiona kopru włoskiego
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.87 g
Węglowodany
7.45 g
Tłuszcze
0.36 g
Wartość energetyczna
775.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ogórki konserwowe to przetwór, który warto mieć w swojej spiżarni, zwłaszcza zimą, kiedy sezon na świeże warzywa za nami. Słoiki z ogórkami zalewamy ciepłą zalewą przyrządzaną z wody, octu, gorczycy, ziela angielskiego, listka laurowego, nasion kopru i cukru. Tak przygotowane ogórki konserwowe możemy zajadać przez cały rok jako dodatek do sałatek czy drugiego dania.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    Umyte ogórki przelej wrzątkiem po czym ułóż dosyć ciasno w słoiku na dnie którego wcześniej ułóż marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz cebulę pokrojoną w ‘piórka”.
  • Krok 2

    5 min
    Wodę i ocet wlej do rondelka i wrzuć wszystkie dodatki (gorczycę, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, cukier, sól, listek laurowy i nasiona kopru).
  • Krok 3

    13 min
    Tak przygotowaną zalewę zagotuj po czym odstaw do przestygnięcia tak, aby zalewa była ciepła (zalewa po spróbowaniu powinna być mocno winna i lekko słodka oraz aromatyczna od dodatków, których użyjesz – po prostu musi być smaczna).
  • Krok 4

    3 min
    Ciepłą zalewę wraz z dodatkami wlej do słoików z ogórkami i każdy mocno zakręć.
  • Krok 5

    2 min
    Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
  • Krok 6

    30 min
    Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Następnie słoiki wyjmij z wody i stawiaj odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
  • Krok 8

    2 min
    Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Ogórki konserwowe

Krok 1 z 8

Umyte ogórki przelej wrzątkiem po czym ułóż dosyć ciasno w słoiku na dnie którego wcześniej ułóż marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz cebulę pokrojoną w ‘piórka”.

Ogórki konserwowe

Krok 2 z 8

Wodę i ocet wlej do rondelka i wrzuć wszystkie dodatki (gorczycę, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, cukier, sól, listek laurowy i nasiona kopru).

Ogórki konserwowe

Krok 3 z 8

Tak przygotowaną zalewę zagotuj po czym odstaw do przestygnięcia tak, aby zalewa była ciepła (zalewa po spróbowaniu powinna być mocno winna i lekko słodka oraz aromatyczna od dodatków, których użyjesz – po prostu musi być smaczna).

Ogórki konserwowe

Krok 4 z 8

Ciepłą zalewę wraz z dodatkami wlej do słoików z ogórkami i każdy mocno zakręć.

Ogórki konserwowe

Krok 5 z 8

Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.

Ogórki konserwowe

Krok 6 z 8

Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Ogórki konserwowe

Krok 7 z 8

Następnie słoiki wyjmij z wody i stawiaj odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.

Ogórki konserwowe

Krok 8 z 8

Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
O Olaf

Fajnie że można zapisać w PDF bez zbędnych reklam i obrazków.

Winiary
Expert

Miło nam, że ta forma zapisywania przepisu przypadła Ci do gustu. :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Przekąski
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grzyby marynowane

    Grzyby marynowane

    1 godz 25 min Średni
  • Pikle

    Pikle

    1 godz 30 min Łatwy
  • Kiszone rzodkiewki

    Kiszone rzodkiewki

    1 godz Łatwy
  • Sałatka szwedzka

    Sałatka szwedzka

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu