
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Ogórki konserwowe
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
13 minKrok 4
3 minKrok 5
2 minKrok 6
30 minKrok 7
5 minKrok 8
2 min
Krok 1 z 8
Umyte ogórki przelej wrzątkiem po czym ułóż dosyć ciasno w słoiku na dnie którego wcześniej ułóż marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz cebulę pokrojoną w ‘piórka”.

Krok 2 z 8
Wodę i ocet wlej do rondelka i wrzuć wszystkie dodatki (gorczycę, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, cukier, sól, listek laurowy i nasiona kopru).

Krok 3 z 8
Tak przygotowaną zalewę zagotuj po czym odstaw do przestygnięcia tak, aby zalewa była ciepła (zalewa po spróbowaniu powinna być mocno winna i lekko słodka oraz aromatyczna od dodatków, których użyjesz – po prostu musi być smaczna).

Krok 4 z 8
Ciepłą zalewę wraz z dodatkami wlej do słoików z ogórkami i każdy mocno zakręć.

Krok 5 z 8
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.

Krok 6 z 8
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Krok 7 z 8
Następnie słoiki wyjmij z wody i stawiaj odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.

Krok 8 z 8
Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1