Marchewka marynowana
55min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.46 g
Węglowodany
65.26 g
Tłuszcze
1.81 g
Wartość energetyczna
277.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
20 min
Przygotowujemy marynatę. Do garnka wlewamy ocet i wodę. Dodajemy cukier, sól, gorczycę ziele angielskie i liść laurowy. Całość zagotowujemy.
Krok 2
10 min
Marchew obieramy i kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w pióra - przekąłdamy do wyparzonych słoików.
Krok 3
25 min
Pasteryzujemy warzywa przez 25 minut i odstawiamy na zimę.
Marchewka marynowana to świetny pomysł, aby własnoręcznie przygotować zapasy na zimowe chłody. Do marynaty wybieraj dojrzałą, ale młodą i słodką marchew – uzyskasz wtedy najlepszy efekt. Marchewka marynowana świetnie pasuje do potraw mięsnych lub jako uzupełnienie sałatek warzywnych.
Komentarze 0