Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

(0)
5 godz 30 min
Łatwy
Autorem przepisu jest kacha958

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Filet śledziowy
3 
Cebula
5  kulek
Ziele angielskie
3 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
2  łyżeczek
Gorczyca
4  łyżek
Ocet
2  szklanek
Woda
2  łyżeczek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.45 g
Węglowodany
8.91 g
Tłuszcze
11.89 g
Wartość energetyczna
240.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Śledzie po wiejsku, czyli śledzie w octowej zalewie z cebulką. Aromat i smak ryb wzmocnisz, dodając do nich przyprawy – mielony pieprz, gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. To danie idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości, ponieważ dobrze komponuje się z każdym pieczywem, a także z surówkami i sałatkami. Wypróbuj nasz przepis i dowiedz się, jak zrobić dobre śledzie po wiejsku!

Śledzie po wiejsku - przepis
Przygotowanie śledzi po wiejsku rozpoczynamy od moczenia filetów. Zazwyczaj trwa to kilka godzin, jednak jest to uzależnione od tego, jak słone były śledzie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie kawałki ryby kroimy na cztero- lub pięciocentymetrowe kawałki. Układamy je w słoikach na przemian z pokrojonym przed chwilą warzywem, dodając mielony pieprz. Potem przygotowujemy wywar, który zagotowujemy i zostawiamy do ostudzenia. Składniki, które zawsze muszą znaleźć się w takiej zalewie to woda, ocet i cukier. Dodatkowo umieszczamy w niej przyprawy, które nadają smaku rybie: ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, sól i pieprz. Zalewamy nią śledzie i wstawiamy je do lodówki, aby przeszły wspaniałym aromatem. Trzeba pamiętać, że jest to potrawa, która najlepiej smakuje, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, dlatego warto przygotować ją kilka dni przed świętami. Przechowujemy je w chłodnym miejscu do trzech tygodni.

Śledzie - ulubiona ryba Polaków
Nie sposób wyobrazić sobie świąt Bożego Narodzenia bez śledzi po wiejsku. Powszechnie spożywany śledź bałtycki występuje we wschodnim Bałtyku i zawiera mniej tłuszczu niż jego atlantycki rodzaj. Dla Polaków ta ryba to klasa sama w sobie i wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie bez nich żadnych imprez czy przyjęć. Bardzo cenią sobie rolmopsy, czyli zawijane filety i marynowane przez kilkadziesiąt dni, a także matjasy, które mają bardzo delikatne i tłuste mięso. Na święta królują filety w zalewie octowej.

Wartości odżywcze śledzi
Bogate w witaminy A i D śledzie wpływają na zdrowie skóry i kości, a kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają zachować doskonałą pamięć i sprawność poznawczą. Dodatkowo wysoka zawartość jodu, cynku i miedzi pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Śledź jest najlepszym źródłem żelaza i witaminy B12 ze wszystkich ryb, dlatego włączenie go do diety pomaga uniknąć anemii i zmęczenia.
Przepis na śledzie po wiejsku jest niezwykle prosty, a efekt iście zachwycający. Ukochane przez Polaków ryby to dla niektórych prawdziwy rarytas, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Przygotowanie

330 min
  • Krok 1

    180 min
    Filety śledziowe moczymy w wodzie przez ok. 3 godziny.
  • Krok 2

    5 min
    Szykujemy cebulę i kroimy ją na piórka.
  • Krok 3

    4 min
    Śledzie kroimy w odcinki 4-5 centymetrowe.
  • Krok 4

    1 min
    Układamy na przemian pokrojoną cebulę i filety śledziowe. Na koniec dodajemy mielony pieprz.
  • Krok 5

    40 min
    Wszystkie składniki do wywaru zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.
  • Krok 6

    100 min
    Po ostudzeniu zalewy, zalewamy nią śledzie. wstawić do lodówki, aby śledzie przeszły zalewą.
Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Krok 1 z 6

Filety śledziowe moczymy w wodzie przez ok. 3 godziny.

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Krok 2 z 6

Szykujemy cebulę i kroimy ją na piórka.

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Krok 3 z 6

Śledzie kroimy w odcinki 4-5 centymetrowe.

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Krok 4 z 6

Układamy na przemian pokrojoną cebulę i filety śledziowe. Na koniec dodajemy mielony pieprz.

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Krok 5 z 6

Wszystkie składniki do wywaru zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Krok 6 z 6

Po ostudzeniu zalewy, zalewamy nią śledzie. wstawić do lodówki, aby śledzie przeszły zalewą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Brak informacji o alergenach
  • Dodatek
  • Entrant
  • Impreza
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Zima
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie w occie

    Śledzie w occie

    49 godz 45 min Łatwy
  • Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku

    4 godz Łatwy
  • Śledź w śmietanie z ogórkiem

    Śledź w śmietanie z ogórkiem

    1 godz 25 min Łatwy
  • Matiasy w oleju - jak zrobić?

    Matiasy w oleju - jak zrobić?

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu