Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?
Dodaj do CookBook

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

(0)
5 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Filet śledziowy
3 
Cebula
5  kulek
Ziele angielskie
3 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
2  łyżeczek
Gorczyca
4  łyżek
Ocet
2  szklanek
Woda
2  łyżeczek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.9 g
Wartość energetyczna
240.7 kcal
Tłuszcze
11.9 g
Białko
23.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Śledzie po wiejsku, czyli śledzie w octowej zalewie z cebulką. Aromat i smak ryb wzmocnisz, dodając do nich przyprawy – mielony pieprz, gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. To danie idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości, ponieważ dobrze komponuje się z każdym pieczywem, a także z surówkami i sałatkami. Wypróbuj nasz przepis i dowiedz się, jak zrobić dobre śledzie po wiejsku!

Śledzie po wiejsku - przepis
Przygotowanie śledzi po wiejsku rozpoczynamy od moczenia filetów. Zazwyczaj trwa to kilka godzin, jednak jest to uzależnione od tego, jak słone były śledzie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie kawałki ryby kroimy na cztero- lub pięciocentymetrowe kawałki. Układamy je w słoikach na przemian z pokrojonym przed chwilą warzywem, dodając mielony pieprz. Potem przygotowujemy wywar, który zagotowujemy i zostawiamy do ostudzenia. Składniki, które zawsze muszą znaleźć się w takiej zalewie to woda, ocet i cukier. Dodatkowo umieszczamy w niej przyprawy, które nadają smaku rybie: ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, sól i pieprz. Zalewamy nią śledzie i wstawiamy je do lodówki, aby przeszły wspaniałym aromatem. Trzeba pamiętać, że jest to potrawa, która najlepiej smakuje, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, dlatego warto przygotować ją kilka dni przed świętami. Przechowujemy je w chłodnym miejscu do trzech tygodni.

Śledzie - ulubiona ryba Polaków
Nie sposób wyobrazić sobie świąt Bożego Narodzenia bez śledzi po wiejsku. Powszechnie spożywany śledź bałtycki występuje we wschodnim Bałtyku i zawiera mniej tłuszczu niż jego atlantycki rodzaj. Dla Polaków ta ryba to klasa sama w sobie i wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie bez nich żadnych imprez czy przyjęć. Bardzo cenią sobie rolmopsy, czyli zawijane filety i marynowane przez kilkadziesiąt dni, a także matjasy, które mają bardzo delikatne i tłuste mięso. Na święta królują filety w zalewie octowej.

Wartości odżywcze śledzi
Bogate w witaminy A i D śledzie wpływają na zdrowie skóry i kości, a kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają zachować doskonałą pamięć i sprawność poznawczą. Dodatkowo wysoka zawartość jodu, cynku i miedzi pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Śledź jest najlepszym źródłem żelaza i witaminy B12 ze wszystkich ryb, dlatego włączenie go do diety pomaga uniknąć anemii i zmęczenia.
Przepis na śledzie po wiejsku jest niezwykle prosty, a efekt iście zachwycający. Ukochane przez Polaków ryby to dla niektórych prawdziwy rarytas, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Przygotowanie

330 min
  • Krok 1

    180 min
    Filety śledziowe moczymy w wodzie przez ok. 3 godziny.
  • Krok 2

    5 min
    Szykujemy cebulę i kroimy ją na piórka.
  • Krok 3

    4 min
    Śledzie kroimy w odcinki 4-5 centymetrowe.
  • Krok 4

    1 min
    Układamy na przemian pokrojoną cebulę i filety śledziowe. Na koniec dodajemy mielony pieprz.
  • Krok 5

    40 min
    Wszystkie składniki do wywaru zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.
  • Krok 6

    100 min
    Po ostudzeniu zalewy, zalewamy nią śledzie. wstawić do lodówki, aby śledzie przeszły zalewą.
Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Krok 1 z 6

Filety śledziowe moczymy w wodzie przez ok. 3 godziny.

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Krok 2 z 6

Szykujemy cebulę i kroimy ją na piórka.

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Krok 3 z 6

Śledzie kroimy w odcinki 4-5 centymetrowe.

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Krok 4 z 6

Układamy na przemian pokrojoną cebulę i filety śledziowe. Na koniec dodajemy mielony pieprz.

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Krok 5 z 6

Wszystkie składniki do wywaru zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Krok 6 z 6

Po ostudzeniu zalewy, zalewamy nią śledzie. wstawić do lodówki, aby śledzie przeszły zalewą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Brak informacji o alergenach
  • Dodatek
  • Entrant
  • Impreza
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Zima
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bigos z kapusty kiszonej - jak zrobić?

    Bigos z kapusty kiszonej - jak zrobić?

    3 godz 33 min Łatwy
  • Gulasz wieprzowy - jak zrobić?

    Gulasz wieprzowy - jak zrobić?

    1 godz 25 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    3 godz 27 min Łatwy
  • Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

    Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu