Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karczek pieczony w ziołach
Dodaj do CookBook

Karczek pieczony w ziołach

(0)
26 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest BonAppetitMalgorzata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Karkówka
4  ząbków
Czosnek
trochę
Majeranek
trochę
Słodka papryka
trochę
Kolendra
trochę
Gorczyca
trochę
Rozmaryn
trochę
Owoce jałowca
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
trochę
Liść laurowy
0.5  szklanka
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.7 g
Wartość energetyczna
383.4 kcal
Tłuszcze
24.1 g
Białko
38 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Karczek czy inaczej karkówka, to nic innego jak część schabu wieprzowego, który po odpowiednim przyrządzeniu jest wyjątkowo smaczny i kruchy. Karczek na ciepło może stanowić idealny dodatek do obiadu, nawet tego niedzielnego. Wystarczy wzbogacić go o dodatek kremowego, aromatycznego sosu. Jednak karczek może stać się również pyszną domową wędliną. Sprawdzi się na kanapkach i jako prosta przystawka na imprezowym stole. Aby pieczony karczek wieprzowy kusił swoim aromatem, należy zamarynować go w odpowiednio dobranej kompozycji przypraw. Ten przepis podpowie Ci, jakie zioła najlepiej pasują do mięsa o tak delikatnej strukturze. Jeśli nie pominiesz żadnego składniku, przekonasz się, że karczek w ziołach to jedna z najlepszych propozycji obiadowych!


Karczek pieczony w ziołach - jak zamarynować?

Karczek w ziołach po upieczeniu będzie kruchy, aromatyczny i wyrazisty. Z powodzeniem zastąpi kotlety do obiadu czy sklepową wędlinę na kanapki. Jeśli przygotujesz pieczony karczek w plastrach, możesz serwować go wraz z gotowanymi ziemniakami, sosem i surówką. Natomiast pieczony karczek wieprzowy w kawałku, po przestudzeniu będzie nadawał się do krojenia na cienkie plastry - do kanapek, do sałatek, jako samodzielna przekąska. Sekretem idealnej karkówki jest zamarynowanie jej w odpowiedniej kompozycji ziół. Przygotuj ją samodzielnie z majeranku, kolendry, gorczycy, słodkiej papryki, rozmarynu, pieprzu i soli. Mięso natrzyj jeszcze czosnkiem, a obok niego w naczyniu ułóż liście laurowe i ziarna jałowca. Tak przygotowaną karkówkę polecamy Ci marynować w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Karczek w ziołach z naszej receptury z pewnością podbije kubki smakowe całej Twojej rodziny!


Jak przygotować pieczony karczek na obiad?

Pieczony karczek na obiad nie powinien być suchy. Jeśli zamarynujesz go zgodnie z naszymi zaleceniami, nacierając mięso olejem, unikniesz przesuszenia potrawy. Bardzo ważne jest również, aby pieczony karczek w plastrach czy kawałku przyrządzać w zamkniętym naczyniu, czyli w brytfannie przykrytej pokrywką. Możesz także upiec karkówkę w rękawie. Nie zapomnij też, by po wyjęciu z piekarnika pozwolić mięsu odpocząć, zanim odkryjesz je lub otworzysz rękaw. Pieczony karczek wieprzowy powinien być gotowy po około 2 godzinach w piekarniku, jeśli wykorzystasz do przepisu zalecaną ilość mięsa. Zasada jest prosta - mięso pieczemy tyle godzin, ile waży.

Karczek pieczony w ziołach to prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna potrawa. Pamiętaj, że zamarynowane plastry mięsa możesz również grillować, jeśli owiniesz je szczelnie folią aluminiową.

Przygotowanie

1570 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Obok mięsa położyć kilka listków laurowych i ziaren jałowca.
  • Krok 2

    1440 min
    Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny.
  • Krok 3

    120 min
    Następnie karczek piec w 200 stopniach, tyle godzin, ile kilogramów waży (czyli 2 kg pieczemy 2 godziny).
Karczek pieczony w ziołach

Krok 1 z 3

Mięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Obok mięsa położyć kilka listków laurowych i ziaren jałowca.

Karczek pieczony w ziołach

Krok 2 z 3

Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny.

Karczek pieczony w ziołach

Krok 3 z 3

Następnie karczek piec w 200 stopniach, tyle godzin, ile kilogramów waży (czyli 2 kg pieczemy 2 godziny).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Przyjazny dla Keto
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

    Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

    2 godz 10 min Łatwy
  • Karczek w ziołach prowansalskich

    Karczek w ziołach prowansalskich

    8 godz 25 min Łatwy
  • Karczek w sosie pieczeniowym

    Karczek w sosie pieczeniowym

    2 godz 39 min Łatwy
  • Karczek zapiekany z pieczarkami i serem

    Karczek zapiekany z pieczarkami i serem

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu