Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Karczek czy inaczej karkówka, to nic innego jak część schabu wieprzowego, który po odpowiednim przyrządzeniu jest wyjątkowo smaczny i kruchy. Karczek na ciepło może stanowić idealny dodatek do obiadu, nawet tego niedzielnego. Wystarczy wzbogacić go o dodatek kremowego, aromatycznego sosu. Jednak karczek może stać się również pyszną domową wędliną. Sprawdzi się na kanapkach i jako prosta przystawka na imprezowym stole. Aby pieczony karczek wieprzowy kusił swoim aromatem, należy zamarynować go w odpowiednio dobranej kompozycji przypraw. Ten przepis podpowie Ci, jakie zioła najlepiej pasują do mięsa o tak delikatnej strukturze. Jeśli nie pominiesz żadnego składniku, przekonasz się, że karczek w ziołach to jedna z najlepszych propozycji obiadowych!
Karczek pieczony w ziołach - jak zamarynować?
Karczek w ziołach po upieczeniu będzie kruchy, aromatyczny i wyrazisty. Z powodzeniem zastąpi kotlety do obiadu czy sklepową wędlinę na kanapki. Jeśli przygotujesz pieczony karczek w plastrach, możesz serwować go wraz z gotowanymi ziemniakami, sosem i surówką. Natomiast pieczony karczek wieprzowy w kawałku, po przestudzeniu będzie nadawał się do krojenia na cienkie plastry - do kanapek, do sałatek, jako samodzielna przekąska. Sekretem idealnej karkówki jest zamarynowanie jej w odpowiedniej kompozycji ziół. Przygotuj ją samodzielnie z majeranku, kolendry, gorczycy, słodkiej papryki, rozmarynu, pieprzu i soli. Mięso natrzyj jeszcze czosnkiem, a obok niego w naczyniu ułóż liście laurowe i ziarna jałowca. Tak przygotowaną karkówkę polecamy Ci marynować w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Karczek w ziołach z naszej receptury z pewnością podbije kubki smakowe całej Twojej rodziny!
Jak przygotować pieczony karczek na obiad?
Pieczony karczek na obiad nie powinien być suchy. Jeśli zamarynujesz go zgodnie z naszymi zaleceniami, nacierając mięso olejem, unikniesz przesuszenia potrawy. Bardzo ważne jest również, aby pieczony karczek w plastrach czy kawałku przyrządzać w zamkniętym naczyniu, czyli w brytfannie przykrytej pokrywką. Możesz także upiec karkówkę w rękawie. Nie zapomnij też, by po wyjęciu z piekarnika pozwolić mięsu odpocząć, zanim odkryjesz je lub otworzysz rękaw. Pieczony karczek wieprzowy powinien być gotowy po około 2 godzinach w piekarniku, jeśli wykorzystasz do przepisu zalecaną ilość mięsa. Zasada jest prosta - mięso pieczemy tyle godzin, ile waży.
Karczek pieczony w ziołach to prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna potrawa. Pamiętaj, że zamarynowane plastry mięsa możesz również grillować, jeśli owiniesz je szczelnie folią aluminiową.
Mięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Obok mięsa położyć kilka listków laurowych i ziaren jałowca.
Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny.
Następnie karczek piec w 200 stopniach, tyle godzin, ile kilogramów waży (czyli 2 kg pieczemy 2 godziny).