Karczek czy inaczej karkówka, to nic innego jak część schabu wieprzowego, który po odpowiednim przyrządzeniu jest wyjątkowo smaczny i kruchy. Karczek na ciepło może stanowić idealny dodatek do obiadu, nawet tego niedzielnego. Wystarczy wzbogacić go o dodatek kremowego, aromatycznego sosu. Jednak karczek może stać się również pyszną domową wędliną. Sprawdzi się na kanapkach i jako prosta przystawka na imprezowym stole. Aby pieczony karczek wieprzowy kusił swoim aromatem, należy zamarynować go w odpowiednio dobranej kompozycji przypraw. Ten przepis podpowie Ci, jakie zioła najlepiej pasują do mięsa o tak delikatnej strukturze. Jeśli nie pominiesz żadnego składniku, przekonasz się, że karczek w ziołach to jedna z najlepszych propozycji obiadowych!
Karczek pieczony w ziołach - jak zamarynować?
Karczek w ziołach po upieczeniu będzie kruchy, aromatyczny i wyrazisty. Z powodzeniem zastąpi kotlety do obiadu czy sklepową wędlinę na kanapki. Jeśli przygotujesz pieczony karczek w plastrach, możesz serwować go wraz z gotowanymi ziemniakami, sosem i surówką. Natomiast pieczony karczek wieprzowy w kawałku, po przestudzeniu będzie nadawał się do krojenia na cienkie plastry - do kanapek, do sałatek, jako samodzielna przekąska. Sekretem idealnej karkówki jest zamarynowanie jej w odpowiedniej kompozycji ziół. Przygotuj ją samodzielnie z majeranku, kolendry, gorczycy, słodkiej papryki, rozmarynu, pieprzu i soli. Mięso natrzyj jeszcze czosnkiem, a obok niego w naczyniu ułóż liście laurowe i ziarna jałowca. Tak przygotowaną karkówkę polecamy Ci marynować w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Karczek w ziołach z naszej receptury z pewnością podbije kubki smakowe całej Twojej rodziny!
Jak przygotować pieczony karczek na obiad?
Pieczony karczek na obiad nie powinien być suchy. Jeśli zamarynujesz go zgodnie z naszymi zaleceniami, nacierając mięso olejem, unikniesz przesuszenia potrawy. Bardzo ważne jest również, aby pieczony karczek w plastrach czy kawałku przyrządzać w zamkniętym naczyniu, czyli w brytfannie przykrytej pokrywką. Możesz także upiec karkówkę w rękawie. Nie zapomnij też, by po wyjęciu z piekarnika pozwolić mięsu odpocząć, zanim odkryjesz je lub otworzysz rękaw. Pieczony karczek wieprzowy powinien być gotowy po około 2 godzinach w piekarniku, jeśli wykorzystasz do przepisu zalecaną ilość mięsa. Zasada jest prosta - mięso pieczemy tyle godzin, ile waży.
Karczek pieczony w ziołach to prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna potrawa. Pamiętaj, że zamarynowane plastry mięsa możesz również grillować, jeśli owiniesz je szczelnie folią aluminiową.