Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karczek w ziołach prowansalskich

0
8 godz 25 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Motorek70

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  łyżeczka
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
80  dag
Karkówka
100  ml
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Zioła prowansalskie
3  ząbków
1  łyżeczka
Miód

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
37.82 g
Węglowodany
3.21 g
Tłuszcze
33.97 g
Wartość energetyczna
476.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

505 min
Krok 1
15 min
Karczek dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cztery kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy roztopiony miód, zioła prowansalskie, jarzynkę, obrany i przeciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2
480 min
Przygotowaną marynatą smarujemy mięso z każdej strony, przekładamy do garnka i dajemy na noc do lodówki.
Krok 3
10 min
Na rozgrzanej patelni smażymy zamarynowane mięso. Podlewamy odrobiną wody i dalej smażymy, aż do miękkości. W razie potrzeby dolewamy po troszku wody, aby mięso się nie przypaliło.
Karczek w ziołach prowansalskich

Krok 1 z 3

Karczek dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cztery kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy roztopiony miód, zioła prowansalskie, jarzynkę, obrany i przeciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.

Karczek w ziołach prowansalskich

Krok 2 z 3

Przygotowaną marynatą smarujemy mięso z każdej strony, przekładamy do garnka i dajemy na noc do lodówki.

Karczek w ziołach prowansalskich

Krok 3 z 3

Na rozgrzanej patelni smażymy zamarynowane mięso. Podlewamy odrobiną wody i dalej smażymy, aż do miękkości. W razie potrzeby dolewamy po troszku wody, aby mięso się nie przypaliło.

Pomysł na obiad, który na długo zostaje w pamięci, ale nie na talerzu. Karczek w ziołach prowansalskich odznacza się niesamowitym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Dodatek w postaci przyprawy Jarzynka WINIARY wzbogaci jego zalety i wydobędzie jeszcze więcej smakowych doznań. Idealny pomysł na niedzielny obiad z całą rodziną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
37.8g / 32%
Węglowodany
3.2g / 3%
Tłuszcze
34g / 65%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika