Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karczek w sosie pieczeniowym

0
168 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
1 paczka
WINIARY Sos pieczeniowy jasny
1 kg
Karkówka
3 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Zioła prowansalskie
1 dag
Sos Tabasco
4 kulek
Owoce jałowca
1 dag
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
8.65 g
Wartość energetyczna
196.81 kcal
Białko
24.75 g
Węglowodany
4.09 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

168 min
Krok 1
5 min
Karkówkę pokroić na grubsze plastry.
Krok 2
5 min
Ziarna jałowca zemleć w młynku, wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem.
Krok 3
120 min
Plastry karkówki obsypać ziołami, odstawić na 2 godz.w chłodne miejsce.
Krok 4
15 min
Po tym czasie każdy plaster karkówki obtaczać w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Krok 5
10 min
Mięso przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dusić do miękkości mięsa.
Krok 6
5 min
Sosy przygotować według przepisu na opakowaniu.
Krok 7
8 min
Dodać rozrobiony sos do mięsa, dusić jeszcze na wolnym ogniu ok. 8 minut
Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 1 z 7

Karkówkę pokroić na grubsze plastry.

Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 2 z 7

Ziarna jałowca zemleć w młynku, wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem.

Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 3 z 7

Plastry karkówki obsypać ziołami, odstawić na 2 godz.w chłodne miejsce.

Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 4 z 7

Po tym czasie każdy plaster karkówki obtaczać w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 5 z 7

Mięso przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dusić do miękkości mięsa.

Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 6 z 7

Sosy przygotować według przepisu na opakowaniu.

Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 7 z 7

Dodać rozrobiony sos do mięsa, dusić jeszcze na wolnym ogniu ok. 8 minut

Przepis na karczek w sosie pieczeniowym to pomysł na smakowite i aromatyczne danie. Dodatek ziół prowansalskich i zmielonych ziaren jałowca sprawia, że mięso nabiera niepowtarzalnego aromatu. Choć cały proces gotowania nie trwa zbyt długo, warto wygospodarować dodatkowy czas, w którym przyprawione mięso „odpoczywa”, nabierając aromatów z przypraw.

Jak przygotować karczek w sosie pieczeniowym ? Potrzebne będą dwa opakowania sosu instant – sos pieczeniowy ciemny WINIARY oraz sos pieczeniowy jasny WINIARY. Do tego oczywiście karkówka (bez kości), około kilograma, jeśli chcemy uzyskać 8 porcji. Zaczynamy od pokrojenia jej na grubsze plastry i obsypujemy zmielonymi ziarnami jałowca, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Następnie każdy plaster obtaczamy w mące i smażymy na odrobinie tłuszczu, aż mięso nabierze złocistego koloru. Przekładamy do rondla, dolewamy nieco wody i dusimy do miękkości. Sosy przygotowujemy według przepisów na opakowaniu i dolewamy do mięsa, kiedy to będzie już miękkie. Dusimy na wolnym ogniu przez około 8 minut i... karczek w sosie pieczeniowym gotowy!

Karczek w sosie pieczeniowym można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Z pewnością podbije każde podniebienie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika