Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karczek w sosie pieczeniowym
Dodaj do CookBook

Karczek w sosie pieczeniowym

(0)
2 godz 39 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Sos pieczeniowy ciemny w słoiku WINIARY
300  g
Karkówka
2  łyżek
Mąka pszenna
1 
Papryczka chili drobno posiekana
1  łyżeczka
Sos sojowy
1  dag
Olej
2  ząbków
Czosnek
1 
Ziarna jałowca
trochę
Rozmaryn świeży lub suszony
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10 g
Wartość energetyczna
211.4 kcal
Tłuszcze
9.6 g
Białko
22.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na karczek w sosie pieczeniowym to pomysł na smakowite i aromatyczne danie. Dodatek ziół i zmielonych ziaren jałowca sprawia, że mięso nabiera niepowtarzalnego aromatu. Choć cały proces gotowania nie trwa zbyt długo, warto wygospodarować dodatkowy czas, w którym przyprawione mięso „odpoczywa”, nabierając aromatów z przypraw.

Jak przygotować karczek w sosie pieczeniowym?  Potrzebny będzie sos pieczeniowy ciemny WINIARY w słoiczku oraz aromatyczne przyprawy. Do tego oczywiście karkówka (bez kości), którą kroimy na grubsze plastry (na 1 porcję ok. 100-150 g mięsa) i marynujemy w sosie sojowym z posiekanym chilli, niewielką ilością oleju (dla zwiększenia objętości), zmiażdżonym czosnkiem oraz rozmarynem. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

Następnie każdy plaster obtaczamy w mące i smażymy na odrobinie tłuszczu, aż mięso nabierze złocistego koloru. Przekładamy do rondla, dolewamy nieco wody i dusimy do miękkości. Sosy przygotowujemy według przepisów na opakowaniu i dolewamy do mięsa, kiedy to będzie już miękkie. Dusimy na wolnym ogniu przez około 8 minut i... karczek w sosie pieczeniowym gotowy!

Karczek w sosie pieczeniowym można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Z pewnością podbije każde podniebienie!

Przygotowanie

159 min
  • Krok 1

    5 min
    Karkówkę pokroić na grubsze plastry.
  • Krok 2

    3 min
    Ziarno jałowca zemleć w młynku, wymieszać z sosem sojowym, rozmarynem, posiekanym chilli i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dodać trochę oleju dla zwiększenia objętości i uzyskania pożądanej konsystencji marynaty.
  • Krok 3

    120 min
    Plastry karkówki nasmarować tak powstałą marynatą i odstawić na 1- 2 godz. do lodówki.
  • Krok 4

    15 min
    Po tym czasie każdy plaster karkówki obtaczać w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  • Krok 5

    10 min
    Mięso przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dusić do miękkości mięsa.
  • Krok 6

    5 min
    Sos przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 7

    1 min
    Karkówkę polać sosem, podawać z ziemniakami albo kluskami śląskimi.
Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 1 z 7

Karkówkę pokroić na grubsze plastry.

Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 2 z 7

Ziarno jałowca zemleć w młynku, wymieszać z sosem sojowym, rozmarynem, posiekanym chilli i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dodać trochę oleju dla zwiększenia objętości i uzyskania pożądanej konsystencji marynaty.

Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 3 z 7

Plastry karkówki nasmarować tak powstałą marynatą i odstawić na 1- 2 godz. do lodówki.

Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 4 z 7

Po tym czasie każdy plaster karkówki obtaczać w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 5 z 7

Mięso przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dusić do miękkości mięsa.

Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 6 z 7

Sos przygotować według przepisu na opakowaniu.

Karczek w sosie pieczeniowym

Krok 7 z 7

Karkówkę polać sosem, podawać z ziemniakami albo kluskami śląskimi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Uroczystość
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

    Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

    2 godz 10 min Łatwy
  • Karczek pieczony w ziołach

    Karczek pieczony w ziołach

    26 godz 10 min Łatwy
  • Karczek w ziołach prowansalskich

    Karczek w ziołach prowansalskich

    8 godz 25 min Łatwy
  • Karczek zapiekany z pieczarkami i serem

    Karczek zapiekany z pieczarkami i serem

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu