Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na karczek w sosie pieczeniowym to pomysł na smakowite i aromatyczne danie. Dodatek ziół i zmielonych ziaren jałowca sprawia, że mięso nabiera niepowtarzalnego aromatu. Choć cały proces gotowania nie trwa zbyt długo, warto wygospodarować dodatkowy czas, w którym przyprawione mięso „odpoczywa”, nabierając aromatów z przypraw.
Jak przygotować karczek w sosie pieczeniowym? Potrzebny będzie sos pieczeniowy ciemny WINIARY w słoiczku oraz aromatyczne przyprawy. Do tego oczywiście karkówka (bez kości), którą kroimy na grubsze plastry (na 1 porcję ok. 100-150 g mięsa) i marynujemy w sosie sojowym z posiekanym chilli, niewielką ilością oleju (dla zwiększenia objętości), zmiażdżonym czosnkiem oraz rozmarynem. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Następnie każdy plaster obtaczamy w mące i smażymy na odrobinie tłuszczu, aż mięso nabierze złocistego koloru. Przekładamy do rondla, dolewamy nieco wody i dusimy do miękkości. Sosy przygotowujemy według przepisów na opakowaniu i dolewamy do mięsa, kiedy to będzie już miękkie. Dusimy na wolnym ogniu przez około 8 minut i... karczek w sosie pieczeniowym gotowy!
Karczek w sosie pieczeniowym można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Z pewnością podbije każde podniebienie!
Karkówkę pokroić na grubsze plastry.
Ziarno jałowca zemleć w młynku, wymieszać z sosem sojowym, rozmarynem, posiekanym chilli i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dodać trochę oleju dla zwiększenia objętości i uzyskania pożądanej konsystencji marynaty.
Plastry karkówki nasmarować tak powstałą marynatą i odstawić na 1- 2 godz. do lodówki.
Po tym czasie każdy plaster karkówki obtaczać w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Mięso przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dusić do miękkości mięsa.
Sos przygotować według przepisu na opakowaniu.
Karkówkę polać sosem, podawać z ziemniakami albo kluskami śląskimi.