Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rolowany, pieczony karczek wieprzowy to niekwestionowany gwóźdź programu rodzinnego obiadu. Pieczona karkówka zachwyca intensywnym smakiem, a to dzięki temu, że przed pieczeniem nacieramy ją oliwą, oprószamy solą i kruszonym pieprzem. Po pieczeniu natomiast karczek wieprzowy polewamy glazurą z majonezu, miodu, Maggi i musztardy. Pyszności!
Przygotowanie
130 min
Krok 1
10 min
Karkówkę zwiąż dokładnie naturalnym sznurkiem, tak aby w przekroju była okrągła. Natrzyj mięso oliwą i oprósz solą z każdej strony.
Krok 2
10 min
Pieprz rozsyp na blacie lub dużej desce. Używając wałka do ciasta rozkrusz ziarenka pieprzu. Rozłóż pokruszony pieprz na desce i rolując, obtocz karkówkę dokładnie z każdej strony, tak aby cała była równomiernie pokryta pieprzem.
Krok 3
90 min
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Ułóż karkówkę na blaszce z kratką i piecz przez 1,5 godziny.
Krok 4
5 min
W tym czasie przygotuj glazurę. Wymieszaj ze sobą majonez, miód, Maggi i musztardę.
Krok 5
15 min
Po półtorej godziny wyciągnij mięso, zdejmij delikatnie sznurek. Polej karkówkę dokładnie glazurą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Krok 1
z
5
Karkówkę zwiąż dokładnie naturalnym sznurkiem, tak aby w przekroju była okrągła. Natrzyj mięso oliwą i oprósz solą z każdej strony.
Krok 2
z
5
Pieprz rozsyp na blacie lub dużej desce. Używając wałka do ciasta rozkrusz ziarenka pieprzu. Rozłóż pokruszony pieprz na desce i rolując, obtocz karkówkę dokładnie z każdej strony, tak aby cała była równomiernie pokryta pieprzem.
Krok 3
z
5
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Ułóż karkówkę na blaszce z kratką i piecz przez 1,5 godziny.
Krok 4
z
5
W tym czasie przygotuj glazurę. Wymieszaj ze sobą majonez, miód, Maggi i musztardę.
Krok 5
z
5
Po półtorej godziny wyciągnij mięso, zdejmij delikatnie sznurek. Polej karkówkę dokładnie glazurą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0