Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rolowany, pieczony karczek wieprzowy
Dodaj do CookBook

Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

(0)
2 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
50  ml
Przyprawa w płynie MAGGI
1.5  kg
Karkówka wieprzowa
80  g
Miód
80  g
Musztarda
1.5  łyżeczek
Sól
80  g
Pieprz czarny
trochę
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.5 g
Wartość energetyczna
349.9 kcal
Tłuszcze
15.7 g
Białko
36.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rolowany, pieczony karczek wieprzowy to niekwestionowany gwóźdź programu rodzinnego obiadu. Pieczona karkówka zachwyca intensywnym smakiem, a to dzięki temu, że przed pieczeniem nacieramy ją oliwą, oprószamy solą i kruszonym pieprzem. Po pieczeniu natomiast karczek wieprzowy polewamy glazurą z majonezu, miodu, Maggi i musztardy. Pyszności!

Przygotowanie

130 min
  • Krok 1

    10 min
    Karkówkę zwiąż dokładnie naturalnym sznurkiem, tak aby w przekroju była okrągła. Natrzyj mięso oliwą i oprósz solą z każdej strony.
  • Krok 2

    10 min
    Pieprz rozsyp na blacie lub dużej desce. Używając wałka do ciasta rozkrusz ziarenka pieprzu. Rozłóż pokruszony pieprz na desce i rolując, obtocz karkówkę dokładnie z każdej strony, tak aby cała była równomiernie pokryta pieprzem.
  • Krok 3

    90 min
    Rozgrzej piekarnik do 160°C. Ułóż karkówkę na blaszce z kratką i piecz przez 1,5 godziny.
  • Krok 4

    5 min
    W tym czasie przygotuj glazurę. Wymieszaj ze sobą majonez, miód, Maggi i musztardę.
  • Krok 5

    15 min
    Po półtorej godziny wyciągnij mięso, zdejmij delikatnie sznurek. Polej karkówkę dokładnie glazurą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

Krok 1 z 5

Karkówkę zwiąż dokładnie naturalnym sznurkiem, tak aby w przekroju była okrągła. Natrzyj mięso oliwą i oprósz solą z każdej strony.

Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

Krok 2 z 5

Pieprz rozsyp na blacie lub dużej desce. Używając wałka do ciasta rozkrusz ziarenka pieprzu. Rozłóż pokruszony pieprz na desce i rolując, obtocz karkówkę dokładnie z każdej strony, tak aby cała była równomiernie pokryta pieprzem.

Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

Krok 3 z 5

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Ułóż karkówkę na blaszce z kratką i piecz przez 1,5 godziny.

Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

Krok 4 z 5

W tym czasie przygotuj glazurę. Wymieszaj ze sobą majonez, miód, Maggi i musztardę.

Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

Krok 5 z 5

Po półtorej godziny wyciągnij mięso, zdejmij delikatnie sznurek. Polej karkówkę dokładnie glazurą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180°C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Bufet
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Duszone potrawy
  • Dzień Niepodległości
  • Entrant
  • Grill
  • Gulasz
  • Inne
  • Inne
  • Inny
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Lunch
  • Na zimno
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Pieczenie
  • Pieczywo
  • Rodzinny posiłek
  • Skraby ze spiżarni
  • Slow cooking
  • Smażone na głębokim tłuszczu
  • środek do polerowania kuchni
  • Tradycyjne danie
  • Tradycyjny przepis
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Z mięsem
  • Z piekarnika
  • Źródło białka
  • Zupy
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu