Rolowany, pieczony karczek wieprzowy
2 godz 10 min
Łatwy
2
łyżek
50
ml
Przyprawa w płynie MAGGI
1.5
kg
Karkówka wieprzowa
80
g
Miód
80
g
Musztarda
1.5
łyżeczek
Sól
80
g
Pieprz czarny
trochę
Oliwa
.
Wartości odżywcze
Białko
36.81 g
Węglowodany
15.5 g
Tłuszcze
15.68 g
Wartość energetyczna
349.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
130 min
Krok 1
10 min
Karkówkę zwiąż dokładnie naturalnym sznurkiem, tak aby w przekroju była okrągła. Natrzyj mięso oliwą i oprósz solą z każdej strony.
Krok 2
10 min
Pieprz rozsyp na blacie lub dużej desce. Używając wałka do ciasta rozkrusz ziarenka pieprzu. Rozłóż pokruszony pieprz na desce i rolując, obtocz karkówkę dokładnie z każdej strony, tak aby cała była równomiernie pokryta pieprzem.
Krok 3
90 min
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Ułóż karkówkę na blaszce z kratką i piecz przez 1,5 godziny.
Krok 4
5 min
W tym czasie przygotuj glazurę. Wymieszaj ze sobą majonez, miód, Maggi i musztardę.
Krok 5
15 min
Po półtorej godziny wyciągnij mięso, zdejmij delikatnie sznurek. Polej karkówkę dokładnie glazurą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Rolowany, pieczony karczek wieprzowy to niekwestionowany gwóźdź programu rodzinnego obiadu. Pieczona karkówka zachwyca intensywnym smakiem, a to dzięki temu, że przed pieczeniem nacieramy ją oliwą, oprószamy solą i kruszonym pieprzem. Po pieczeniu natomiast karczek wieprzowy polewamy glazurą z majonezu, miodu, Maggi i musztardy. Pyszności!
Komentarze 0