Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Buraki kiszone

(0)
120 godz 10 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Buraki
0.5  łyżeczka
Gorczyca
2  gałązek
Kolendra świeża
1  plaster
Chleb żytni
500  ml
Woda
0.5  łyżeczka
Sól
4  ząbków
1  gałązka
Koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.96 g
Węglowodany
28.69 g
Tłuszcze
0.75 g
Wartość energetyczna
132.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

7210 min
Krok 1
6 min
Buraki oczyść, umyj i obierz ze skórki, po czym pokrój w plasterki grubości ok. 3 mm.
Krok 2
3 min
Na dnie glinianego naczynia ułóż kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru, kilka listków kolendry, gorczycę i skórkę z czerstwego chleba. Na ziołach ułóż plasterki buraków. Całość zalej wodą tak, by przykryła wszystkie buraczki.
Krok 3
7200 min
Naczynie przykryj czystą płócienną ściereczką i odstaw w ciepłe, zaciemnione miejsce na ok. 5-6 dni. Pamiętaj, żeby skórkę od chleba wyjąć przed rozpoczęciem procesu fermentacji.
Krok 4
1 min
Po zakiszeniu buraczki przechowuj w lodówce.
Buraki kiszone

Krok 1 z 4

Buraki oczyść, umyj i obierz ze skórki, po czym pokrój w plasterki grubości ok. 3 mm.

Buraki kiszone

Krok 2 z 4

Na dnie glinianego naczynia ułóż kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru, kilka listków kolendry, gorczycę i skórkę z czerstwego chleba. Na ziołach ułóż plasterki buraków. Całość zalej wodą tak, by przykryła wszystkie buraczki.

Buraki kiszone

Krok 3 z 4

Naczynie przykryj czystą płócienną ściereczką i odstaw w ciepłe, zaciemnione miejsce na ok. 5-6 dni. Pamiętaj, żeby skórkę od chleba wyjąć przed rozpoczęciem procesu fermentacji.

Buraki kiszone

Krok 4 z 4

Po zakiszeniu buraczki przechowuj w lodówce.

Poznaj przepis na smakowity dodatek do obiadu, jakim są buraki kiszone. Cały proces przebiega podobnie jak z kiszeniem ogórków. Wszystkie dodatki wkładamy na dno, najlepiej glinianego naczynia a na nie układamy plastry buraków i zalewamy wodą. Takie buraczki po zakiszeniu możemy przechowywać w lodówce. Zrób tym razem dla odmiany przepyszne buraki kiszone.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha