Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Poznaj przepis na smakowity dodatek do obiadu, jakim są buraki kiszone. Cały proces przebiega podobnie jak z kiszeniem ogórków. Wszystkie dodatki wkładamy na dno, najlepiej glinianego naczynia a na nie układamy plastry buraków i zalewamy wodą. Takie buraczki po zakiszeniu możemy przechowywać w lodówce. Zrób tym razem dla odmiany przepyszne buraki kiszone.
Przygotowanie
7210 min
Krok 1
6 min
Buraki oczyść, umyj i obierz ze skórki, po czym pokrój w plasterki grubości ok. 3 mm.
Krok 2
3 min
Na dnie glinianego naczynia ułóż kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru, kilka listków kolendry, gorczycę i skórkę z czerstwego chleba. Na ziołach ułóż plasterki buraków. Całość zalej wodą tak, by przykryła wszystkie buraczki.
Krok 3
7200 min
Naczynie przykryj czystą płócienną ściereczką i odstaw w ciepłe, zaciemnione miejsce na ok. 5-6 dni. Pamiętaj, żeby skórkę od chleba wyjąć przed rozpoczęciem procesu fermentacji.
Krok 4
1 min
Po zakiszeniu buraczki przechowuj w lodówce.
Krok 1
z
4
Buraki oczyść, umyj i obierz ze skórki, po czym pokrój w plasterki grubości ok. 3 mm.
Krok 2
z
4
Na dnie glinianego naczynia ułóż kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru, kilka listków kolendry, gorczycę i skórkę z czerstwego chleba. Na ziołach ułóż plasterki buraków. Całość zalej wodą tak, by przykryła wszystkie buraczki.
Krok 3
z
4
Naczynie przykryj czystą płócienną ściereczką i odstaw w ciepłe, zaciemnione miejsce na ok. 5-6 dni. Pamiętaj, żeby skórkę od chleba wyjąć przed rozpoczęciem procesu fermentacji.
Krok 4
z
4
Po zakiszeniu buraczki przechowuj w lodówce.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0