Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Buraki kiszone

(0)
120 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Buraki
0.5  łyżeczka
Gorczyca
2  gałązek
Kolendra świeża
1  plaster
Chleb żytni
500  ml
Woda
0.5  łyżeczka
Sól
4  ząbków
Czosnek
1  gałązka
Koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.96 g
Węglowodany
28.69 g
Tłuszcze
0.75 g
Wartość energetyczna
132.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Poznaj przepis na smakowity dodatek do obiadu, jakim są buraki kiszone. Cały proces przebiega podobnie jak z kiszeniem ogórków. Wszystkie dodatki wkładamy na dno, najlepiej glinianego naczynia a na nie układamy plastry buraków i zalewamy wodą. Takie buraczki po zakiszeniu możemy przechowywać w lodówce. Zrób tym razem dla odmiany przepyszne buraki kiszone.

Przygotowanie

7210 min
  • Krok 1

    6 min
    Buraki oczyść, umyj i obierz ze skórki, po czym pokrój w plasterki grubości ok. 3 mm.
  • Krok 2

    3 min
    Na dnie glinianego naczynia ułóż kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru, kilka listków kolendry, gorczycę i skórkę z czerstwego chleba. Na ziołach ułóż plasterki buraków. Całość zalej wodą tak, by przykryła wszystkie buraczki.
  • Krok 3

    7200 min
    Naczynie przykryj czystą płócienną ściereczką i odstaw w ciepłe, zaciemnione miejsce na ok. 5-6 dni. Pamiętaj, żeby skórkę od chleba wyjąć przed rozpoczęciem procesu fermentacji.
  • Krok 4

    1 min
    Po zakiszeniu buraczki przechowuj w lodówce.
Buraki kiszone

Krok 1 z 4

Buraki oczyść, umyj i obierz ze skórki, po czym pokrój w plasterki grubości ok. 3 mm.

Buraki kiszone

Krok 2 z 4

Na dnie glinianego naczynia ułóż kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru, kilka listków kolendry, gorczycę i skórkę z czerstwego chleba. Na ziołach ułóż plasterki buraków. Całość zalej wodą tak, by przykryła wszystkie buraczki.

Buraki kiszone

Krok 3 z 4

Naczynie przykryj czystą płócienną ściereczką i odstaw w ciepłe, zaciemnione miejsce na ok. 5-6 dni. Pamiętaj, żeby skórkę od chleba wyjąć przed rozpoczęciem procesu fermentacji.

Buraki kiszone

Krok 4 z 4

Po zakiszeniu buraczki przechowuj w lodówce.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Dla sportowców
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Na zimno
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kiszone rzodkiewki

    1 godz Łatwy
  • Kanapki z szynką

    23 min Łatwy
  • Chleb domowy

    2 godz Średni
  • Zakwas z buraków czerwonych

    120 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu