Poznaj przepis na smakowity dodatek do obiadu, jakim są buraki kiszone. Cały proces ich przygotowania, przebiega podobnie jak z kiszeniem ogórków. Wszystkie dodatki wkładamy na dno, najlepiej glinianego naczynia, a na nie układamy plastry buraków i zalewamy wodą. Takie buraczki po zakiszeniu możemy przechowywać w lodówce.
Prosty przepis na buraki kiszone
Kiszenie buraków to doskonały sposób na konserwowanie żywności i uzyskanie cennego składnika do wielu tradycyjnych dań polskiej kuchni. Zakwas buraczany jest bardzo popularny w krajach słowiańskich takich jak Polska, Ukraina, Białoruś, Rosja oraz w regionie kaukaskim. Jego przygotowanie jest łatwe i nie wymaga posiadania specjalistycznych przyborów kuchennych. A jak ukisić buraki? Sekretem tego dania jest wybranie buraków ćwikłowych o odpowiedniej wielkości. Oprócz buraków, potrzebny Ci będzie jeszcze czosnek, jeden plaster czerstwego chleba żytniego i 0,5 l wody. Jeśli zakwas ma mieć głęboki i pełen aromatu smak, to dodaj do niego również świeżą kolendrę, koperek, gorczycę i sól.
Przepis na buraki kiszone jest niezwykle prosty. Najpierw przygotuj sobie stanowisko robocze i ubierz jednorazowe rękawice przeznaczone do kontaktu z żywnością. Następnie surowe buraki oczyść, umyj i ostrożnie obierz ze skórki. Kolejnym krokiem będzie pokrojenie buraków na około 3 mm plasterki. Do glinianego naczynia włóż czosnek, gałązkę kopru, listki kolendry, gorczycę i skórkę z chleba. Na tak przygotowanym podłożu umieść plasterki buraków. Całość zalej wodą z dodatkiem soli i przykryj materiałową ściereczką. Naczynie odstaw w ciepłe i zacienione miejsce na okres od 5 do 6 dni. Po tym czasie kiszone buraczki możesz już schować do lodówki. Przy czym pamiętaj, żeby wyjąć skórkę od chleba przed rozpoczęciem procesu fermentacji.
Buraki kiszone - doskonały dodatek do świątecznych dań
Buraki kiszone to proste danie, które trzeba przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym. Zakwas kisi się sam, a jedyne co musisz zrobić to połączyć ze sobą składniki we właściwych proporcjach. A do jakich dań można go dodać? Najczęściej kiszone buraczki wykorzystuje się do zrobienia wigilijnego barszczu, soku buraczanego lub surówki z kiszonych buraków. Buraki kiszone to idealny sposób na stworzenie świątecznej atmosfery i przygotowanie uroczystej kolacji dla całej rodziny. Zakwas ma kwaskowaty i orzeźwiający smak. W zależności od rodzaju i ilości dodatków może być lekko ostry lub słony. Dzięki fermentacji zmienia się nie tylko smak buraków, ale także ich zapach. Sok z kiszonych buraczków możesz też z powodzeniem wypić bez żadnych dodatków. Ten napój doda Ci energii do działania i doskonale rozgrzeje organizm w chłodne, zimowe dni.
Komentarze 0