Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Buraki kiszone
Dodaj do CookBook

Buraki kiszone

(0)
120 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Buraki
0.5  łyżeczka
Gorczyca
2  gałązek
Kolendra świeża
1  plaster
Chleb żytni
500  ml
Woda
0.5  łyżeczka
Sól
4  ząbków
Czosnek
1  gałązka
Koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.7 g
Wartość energetyczna
132.7 kcal
Tłuszcze
0.8 g
Białko
5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Poznaj przepis na smakowity dodatek do obiadu, jakim są buraki kiszone. Cały proces ich przygotowania, przebiega podobnie jak z kiszeniem ogórków. Wszystkie dodatki wkładamy na dno, najlepiej glinianego naczynia, a na nie układamy plastry buraków i zalewamy wodą. Takie buraczki po zakiszeniu możemy przechowywać w lodówce.


Prosty przepis na buraki kiszone

Kiszenie buraków to doskonały sposób na konserwowanie żywności i uzyskanie cennego składnika do wielu tradycyjnych dań polskiej kuchni. Zakwas buraczany jest bardzo popularny w krajach słowiańskich takich jak Polska, Ukraina, Białoruś, Rosja oraz w regionie kaukaskim. Jego przygotowanie jest łatwe i nie wymaga posiadania specjalistycznych przyborów kuchennych. A jak ukisić buraki? Sekretem tego dania jest wybranie buraków ćwikłowych o odpowiedniej wielkości. Oprócz buraków, potrzebny Ci będzie jeszcze czosnek, jeden plaster czerstwego chleba żytniego i 0,5 l wody. Jeśli zakwas ma mieć głęboki i pełen aromatu smak, to dodaj do niego również świeżą kolendrę, koperek, gorczycę i sól.

Przepis na buraki kiszone jest niezwykle prosty. Najpierw przygotuj sobie stanowisko robocze i ubierz jednorazowe rękawice przeznaczone do kontaktu z żywnością. Następnie surowe buraki oczyść, umyj i ostrożnie obierz ze skórki. Kolejnym krokiem będzie pokrojenie buraków na około 3 mm plasterki. Do glinianego naczynia włóż czosnek, gałązkę kopru, listki kolendry, gorczycę i skórkę z chleba. Na tak przygotowanym podłożu umieść plasterki buraków. Całość zalej wodą z dodatkiem soli i przykryj materiałową ściereczką. Naczynie odstaw w ciepłe i zacienione miejsce na okres od 5 do 6 dni. Po tym czasie kiszone buraczki możesz już schować do lodówki. Przy czym pamiętaj, żeby wyjąć skórkę od chleba przed rozpoczęciem procesu fermentacji.


Buraki kiszone - doskonały dodatek do świątecznych dań

Buraki kiszone to proste danie, które trzeba przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym. Zakwas kisi się sam, a jedyne co musisz zrobić to połączyć ze sobą składniki we właściwych proporcjach. A do jakich dań można go dodać? Najczęściej kiszone buraczki wykorzystuje się do zrobienia wigilijnego barszczu, soku buraczanego lub surówki z kiszonych buraków. Buraki kiszone to idealny sposób na stworzenie świątecznej atmosfery i przygotowanie uroczystej kolacji dla całej rodziny. Zakwas ma kwaskowaty i orzeźwiający smak. W zależności od rodzaju i ilości dodatków może być lekko ostry lub słony. Dzięki fermentacji zmienia się nie tylko smak buraków, ale także ich zapach. Sok z kiszonych buraczków możesz też z powodzeniem wypić bez żadnych dodatków. Ten napój doda Ci energii do działania i doskonale rozgrzeje organizm w chłodne, zimowe dni.

Przygotowanie

7210 min
  • Krok 1

    6 min
    Buraki oczyść, umyj i obierz ze skórki, po czym pokrój w plasterki grubości ok. 3 mm.
  • Krok 2

    3 min
    Na dnie glinianego naczynia ułóż kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru, kilka listków kolendry, gorczycę i skórkę z czerstwego chleba. Na ziołach ułóż plasterki buraków. Całość zalej wodą tak, by przykryła wszystkie buraczki.
  • Krok 3

    7200 min
    Naczynie przykryj czystą płócienną ściereczką i odstaw w ciepłe, zaciemnione miejsce na ok. 5-6 dni. Pamiętaj, żeby skórkę od chleba wyjąć przed rozpoczęciem procesu fermentacji.
  • Krok 4

    1 min
    Po zakiszeniu buraczki przechowuj w lodówce.
Buraki kiszone

Krok 1 z 4

Buraki oczyść, umyj i obierz ze skórki, po czym pokrój w plasterki grubości ok. 3 mm.

Buraki kiszone

Krok 2 z 4

Na dnie glinianego naczynia ułóż kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru, kilka listków kolendry, gorczycę i skórkę z czerstwego chleba. Na ziołach ułóż plasterki buraków. Całość zalej wodą tak, by przykryła wszystkie buraczki.

Buraki kiszone

Krok 3 z 4

Naczynie przykryj czystą płócienną ściereczką i odstaw w ciepłe, zaciemnione miejsce na ok. 5-6 dni. Pamiętaj, żeby skórkę od chleba wyjąć przed rozpoczęciem procesu fermentacji.

Buraki kiszone

Krok 4 z 4

Po zakiszeniu buraczki przechowuj w lodówce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Boże Narodzenie
  • Dla sportowców
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Na zimno
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąski
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zima
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

    Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

    56 min Łatwy
  • Kluski z czerstwego pieczywa z gotowanym burakiem w bulionie warzywnym

    Kluski z czerstwego pieczywa z gotowanym burakiem w bulionie warzywnym

    1 godz 25 min Średni
  • Pieczone buraki z marchewką i ziemniakami oraz prażonymi pestkami słonecznika

    Pieczone buraki z marchewką i ziemniakami oraz prażonymi pestkami słonecznika

    54 min Łatwy
  • Bajgiel z pieczonym burakiem

    Bajgiel z pieczonym burakiem

    1 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu