Buraki kiszone
7210min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.96 g
Węglowodany
28.69 g
Tłuszcze
0.75 g
Wartość energetyczna
132.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
7210 min
Krok 1
6 min
Buraki oczyść, umyj i obierz ze skórki, po czym pokrój w plasterki grubości ok. 3 mm.
Krok 2
3 min
Na dnie glinianego naczynia ułóż kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru, kilka listków kolendry, gorczycę i skórkę z czerstwego chleba. Na ziołach ułóż plasterki buraków. Całość zalej wodą tak, by przykryła wszystkie buraczki.
Krok 3
7200 min
Naczynie przykryj czystą płócienną ściereczką i odstaw w ciepłe, zaciemnione miejsce na ok. 5-6 dni. Pamiętaj, żeby skórkę od chleba wyjąć przed rozpoczęciem procesu fermentacji.
Krok 4
1 min
Po zakiszeniu buraczki przechowuj w lodówce.
Poznaj przepis na smakowity dodatek do obiadu, jakim są buraki kiszone. Cały proces przebiega podobnie jak z kiszeniem ogórków. Wszystkie dodatki wkładamy na dno, najlepiej glinianego naczynia a na nie układamy plastry buraków i zalewamy wodą. Takie buraczki po zakiszeniu możemy przechowywać w lodówce. Zrób tym razem dla odmiany przepyszne buraki kiszone.
Komentarze 0