MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem
56 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
32 19.6g / 32%
54 74.4g / 54%
14 20.1g / 14%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

(2)
56 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2.5 
Buraki
0.5 
Jabłka (najlepiej kwaśne, ale możesz użyć innych)
1.25  l
Woda
1 
Cebula
1.5  ząbków
1.5  łyżek
Masło
3  kulek
Ziele angielskie
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Natka pietruszki
1.5  szklanek
Kasza jęczmienna (np. pęczak) lub inna o grubych ziarnach
0.5  szklanka
Sok jabłkowy lub cydr
0.5  łyżeczka
Tymianek
2 
Liść laurowy
100  g
Ser biały lub ser kozi

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
74.41 g
Wartość energetyczna
542.77 kcal
Tłuszcze
19.67 g
Białko
20.19 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kaszotto (pęczotto) z burakiem i kozim serem lub białym ma wielowymiarowy smak przypraw (m.in. czosnku, tymianku, ziela angielskiego) – kasza pęczak podczas gotowania wchłania Bulion warzywny WINIARY oraz cydr i przesiąka smakiem pozostałych składników (m.in. buraków i kwaskowatych jabłuszek). Sycącą kaszę pęczak z burakami i ziołami podawaj z białym serem. W wersji bezalkoholowej w przepisie na kaszotto zamień cydr na sok jabłkowy.

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Krok 2

    30 min
    Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 3

    5 min
    Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek (nie przypal!).
  • Krok 4

    5 min
    Następnie dodaj kaszę, podsmaż chwilę i wlej sok albo cydr. Mieszaj, aż kasza wchłonie płyn.
  • Krok 5

    2 min
    Dodaj buraki. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
  • Krok 6

    1 min
    Przygotuj bulion – we wrzątku rozpuść 2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY.
  • Krok 7

    5 min
    Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Po kilku chochlach możesz dodać też starte na tarce jabłko (doda przyjemnej kwasowości). Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka, ale jednak ciągle al dente (musi być trochę twarda w środku).
  • Krok 8

    2 min
    Na sam koniec dodaj jeszcze łyżkę masła (nada kremowości), natkę pietruszki, tymianek i dopraw do smaku. Wymieszaj.
  • Krok 9

    1 min
    Pęczotto podawaj z kozim serem albo białym twarożkiem.
Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 1 z 9

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 2 z 9

Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 3 z 9

Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek (nie przypal!).

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 4 z 9

Następnie dodaj kaszę, podsmaż chwilę i wlej sok albo cydr. Mieszaj, aż kasza wchłonie płyn.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 5 z 9

Dodaj buraki. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 6 z 9

Przygotuj bulion – we wrzątku rozpuść 2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 7 z 9

Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Po kilku chochlach możesz dodać też starte na tarce jabłko (doda przyjemnej kwasowości). Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka, ale jednak ciągle al dente (musi być trochę twarda w środku).

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 8 z 9

Na sam koniec dodaj jeszcze łyżkę masła (nada kremowości), natkę pietruszki, tymianek i dopraw do smaku. Wymieszaj.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 9 z 9

Pęczotto podawaj z kozim serem albo białym twarożkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite