Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
11.3g / 10%
Węglowodany
73.3g / 70%
Tłuszcze
9.2g / 19%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

+

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Wróć

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

(2)
56min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Buraki
1 
Jabłka (najlepiej kwaśne, ale możesz użyć innych)
1.5  l
Woda
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Masło
3  kulek
Ziele angielskie
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Natka pietruszki
2  kostek
WINIARY Bulion warzywny
2  szklanek
Kasza jęczmienna (np. pęczak) lub inna o grubych ziarnach
0.5  szklanka
Sok jabłkowy
0.5  łyżeczka
Tymianek
2 
Liść laurowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.32 g
Węglowodany
73.32 g
Tłuszcze
9.24 g
Wartość energetyczna
410.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kaszotto (pęczotto) z burakiem i kozim serem lub białym ma wielowymiarowy smak przypraw (m.in. czosnku, tymianku, ziela angielskiego) – kasza pęczak podczas gotowania wchłania Bulion warzywny WINIARY oraz cydr i przesiąka smakiem pozostałych składników (m.in. buraków i kwaskowatych jabłuszek). Sycącą kaszę pęczak z burakami i ziołami podawaj z białym serem. W wersji bezalkoholowej w przepisie na kaszotto zamień cydr na sok jabłkowy.

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Krok 2

    30 min
    Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 3

    5 min
    Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek (nie przypal!).
  • Krok 4

    5 min
    Następnie dodaj kaszę, podsmaż chwilę i wlej sok albo cydr. Mieszaj, aż kasza wchłonie płyn.
  • Krok 5

    2 min
    Dodaj buraki. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
  • Krok 6

    1 min
    Przygotuj bulion – we wrzątku rozpuść 2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY.
  • Krok 7

    5 min
    Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Po kilku chochlach możesz dodać też starte na tarce jabłko (doda przyjemnej kwasowości). Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka, ale jednak ciągle al dente (musi być trochę twarda w środku).
  • Krok 8

    2 min
    Na sam koniec dodaj jeszcze łyżkę masła (nada kremowości), natkę pietruszki, tymianek i dopraw do smaku. Wymieszaj.
  • Krok 9

    1 min
    Pęczotto podawaj z kozim serem albo białym twarożkiem.
Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 1 z 9

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 2 z 9

Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 3 z 9

Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek (nie przypal!).

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 4 z 9

Następnie dodaj kaszę, podsmaż chwilę i wlej sok albo cydr. Mieszaj, aż kasza wchłonie płyn.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 5 z 9

Dodaj buraki. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 6 z 9

Przygotuj bulion – we wrzątku rozpuść 2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 7 z 9

Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Po kilku chochlach możesz dodać też starte na tarce jabłko (doda przyjemnej kwasowości). Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka, ale jednak ciągle al dente (musi być trochę twarda w środku).

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 8 z 9

Na sam koniec dodaj jeszcze łyżkę masła (nada kremowości), natkę pietruszki, tymianek i dopraw do smaku. Wymieszaj.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 9 z 9

Pęczotto podawaj z kozim serem albo białym twarożkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Risotto z grzybami leśnymi

    1 godz 25 min Łatwy
  • Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

    45 min Łatwy
  • Klasyczne meksykańskie burrito

    53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu