Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

0
56 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Buraki
1 
Jabłka
1.5 l
Woda
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
2 łyżek
Masło
3 kulek
Ziele angielskie
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Natka pietruszki
2 szklanek
Kasza jęczmienna
0.5 szklanka
Sok jabłkowy
0.5 łyżeczka
Tymianek
2 
Liść laurowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.32 g
Węglowodany
73.32 g
Wartość energetyczna
410.23 kcal
Tłuszcze
9.24 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 2
30 min
Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
5 min
Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek (nie przypal!).
Krok 4
5 min
Następnie dodaj kaszę, podsmaż chwilę i wlej sok albo cydr. Mieszaj, aż kasza wchłonie płyn.
Krok 5
2 min
Dodaj buraki. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 6
1 min
Przygotuj bulion – we wrzątku rozpuść 2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY.
Krok 7
5 min
Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Po kilku chochlach możesz dodać też starte na tarce jabłko (doda przyjemnej kwasowości). Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka, ale jednak ciągle al dente (musi być trochę twarda w środku).
Krok 8
2 min
Na sam koniec dodaj jeszcze łyżkę masła (nada kremowości), natkę pietruszki, tymianek i dopraw do smaku. Wymieszaj.
Krok 9
1 min
Pęczotto podawaj z kozim serem albo białym twarożkiem.
Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 1 z 9

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 2 z 9

Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 3 z 9

Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek (nie przypal!).

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 4 z 9

Następnie dodaj kaszę, podsmaż chwilę i wlej sok albo cydr. Mieszaj, aż kasza wchłonie płyn.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 5 z 9

Dodaj buraki. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 6 z 9

Przygotuj bulion – we wrzątku rozpuść 2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 7 z 9

Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Po kilku chochlach możesz dodać też starte na tarce jabłko (doda przyjemnej kwasowości). Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka, ale jednak ciągle al dente (musi być trochę twarda w środku).

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 8 z 9

Na sam koniec dodaj jeszcze łyżkę masła (nada kremowości), natkę pietruszki, tymianek i dopraw do smaku. Wymieszaj.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Krok 9 z 9

Pęczotto podawaj z kozim serem albo białym twarożkiem.

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i kozim serem lub białym ma wielowymiarowy smak przypraw (m.in. czosnku, tymianku, ziela angielskiego) – kasza pęczak podczas gotowania wchłania Bulion warzywny WINIARY oraz cydr i przesiąka smakiem pozostałych składników (m.in. buraków i kwaskowatych jabłuszek). Sycącą kaszę pęczak z burakami i ziołami podawaj z białym serem. W wersji bezalkoholowej w przepisie na kaszotto zamień cydr na sok jabłkowy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika