Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kaszotto borowikowe z piersią z kurczaka i gremolatą
Dodaj do CookBook

Kaszotto borowikowe z piersią z kurczaka i gremolatą

(0)
33 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy WINIARY
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
200  g
Borowiki (mrożone)
2 
Pierś z kurczaka
300  g
Kasza gryczana
80  g
Masło
1  gałązka
Tymianek
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
1  pęczek
Pietruszka
30  g
Ser grana padano
1  łyżka
Olej
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
58.6 g
Wartość energetyczna
610.9 kcal
Tłuszcze
28.8 g
Białko
35.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kaszotto to danie jednogarnkowe podobne do risotto. Głównym składnikiem nie jest jednak specjalny, kleisty ryż, tylko kasza gryczana lub kasza pęczak. Zazwyczaj tego typu dania są wegetariańskie, jednak opisane poniżej kaszotto borowikowe proponujemy w wersji mięsnej z dodatkiem piersi z kurczaka. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Znakomicie rozgrzewa i dodaje energii, zwłaszcza w zimniejsze dni.

 

Dzięki zastosowaniu dwóch rodzajów bulionu danie wychodzi bardzo aromatyczne. Z kaszą wspaniale komponują się leśne grzyby. W przepisie wskazaliśmy borowiki mrożone, ale jeśli masz w domu własnoręcznie uzbierane i wysuszone na sznurku, oczywiście również możesz je dodać do kaszotto. Pamiętaj jednak, żeby odpowiednio wcześniej zostały namoczone - dzięki temu nie będą zbyt twarde.

 

Idealny sos, który sprawia, że ziarna kaszy sklejają się ze sobą jak ryż w risotto, powstaje z masła i startego sera. Istotne jest, żeby zgodnie z przepisem użyć włoskiego grana padano. Roztopiony ser nadaje daniu właściwą, zwartą konsystencję. Podobny efekt można osiągnąć sięgając po inny twardy ser, jednak grana padano różni się od parmezanu smakiem - jest łagodniejszy dzięki czemu nie przyćmi grzybowego aromatu i kurczaka w tym daniu. Ważnym składnikiem jest także tymianek i pietruszka. Te zioła znakomicie pasują do potraw z grzybami. Idealnie, jeśli są świeże, w ostateczności można użyć także sproszkowanych przypraw. Elementem wieńczącym dzieło jest doprawienie jeszcze solą i pieprzem.

 

Kaszotto borowikowe bez trudu przygotujesz także w wersji wege. Wystarczy wyłączyć z listy składników produkty pochodzenia zwierzęcego. W ich miejsce można dodać na przykład suszone pomidory, a także naturalne roślinne zamienniki białka - bób, groch, zieloną fasolkę, ewentualnie inne warzywa strączkowe.

 

Aromatyczne kaszotto nadaje się nie tylko na obiad w domu, ale również do zabrania do pracy. Po odgrzaniu także będzie smakować wyśmienicie, dlatego nie ma powodów do obaw, jeśli wyjdzie Ci zbyt duża porcja.

 

Opisywany przepis pomoże ci przygotować danie z kaszy pełne aromatu. Zwłaszcza, jeśli będziesz pamiętać o ulubionych przyprawach, jak suszony czosnek, rozmaryn, liść laurowy. Czas przygotowania tej potrawy nie jest bardzo długi, a trudno o lepsze propozycje z grzybowym sosem!

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    10 min
    Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu z dodatkiem kostki grzybowej WINIARY.
  • Krok 2

    5 min
    Kurczaka oraz borowiki oczyść i pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    1 min
    Czosnek pokrój w plasterki.
  • Krok 4

    6 min
    W rondelku zagotuj 400 ml wody z jedną łyżką bulionu drobiowego WINIARY.
  • Krok 5

    10 min
    Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego kurczaka i borowiki. Smaż ok. 3-4 minuty. Dodaj posiekany czosnek oraz gałązkę tymianku. Następnie dodaj ugotowaną kaszę gryczaną. Dolej rozrobiony bulion drobiowy WINIARY i gotuj razem ok. 3-4 minuty. Na koniec wrzuć masło, starty ser grana padano i posiekaną pietruszkę.
  • Krok 6

    1 min
    Mieszaj aż do rozpuszczenia masła i zgęstnienia całego kaszotto, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Kaszotto borowikowe z piersią z kurczaka i gremolatą

Krok 1 z 6

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu z dodatkiem kostki grzybowej WINIARY.

Kaszotto borowikowe z piersią z kurczaka i gremolatą

Krok 2 z 6

Kurczaka oraz borowiki oczyść i pokrój w kostkę.

Kaszotto borowikowe z piersią z kurczaka i gremolatą

Krok 3 z 6

Krok 3 Krok 3

Czosnek pokrój w plasterki.

Kaszotto borowikowe z piersią z kurczaka i gremolatą

Krok 4 z 6

Krok 4 Krok 4

W rondelku zagotuj 400 ml wody z jedną łyżką bulionu drobiowego WINIARY.

Kaszotto borowikowe z piersią z kurczaka i gremolatą

Krok 5 z 6

Krok 5 Krok 5

Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego kurczaka i borowiki. Smaż ok. 3-4 minuty. Dodaj posiekany czosnek oraz gałązkę tymianku. Następnie dodaj ugotowaną kaszę gryczaną. Dolej rozrobiony bulion drobiowy WINIARY i gotuj razem ok. 3-4 minuty. Na koniec wrzuć masło, starty ser grana padano i posiekaną pietruszkę.

Kaszotto borowikowe z piersią z kurczaka i gremolatą

Krok 6 z 6

Krok 6 Krok 6

Mieszaj aż do rozpuszczenia masła i zgęstnienia całego kaszotto, a następnie dopraw solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaszotto z kurczakiem i papryką

    Kaszotto z kurczakiem i papryką

    38 min Łatwy
  • Kaszotto borowikowe z dynią i kolorowymi marchewkami

    Kaszotto borowikowe z dynią i kolorowymi marchewkami

    40 min Łatwy
  • Kaszotto buraczkowe z fetą i orzechami włoskimi

    Kaszotto buraczkowe z fetą i orzechami włoskimi

    25 min Łatwy
  • Kaszotto buraczkowe z dodatkiem wędzonego pstrąga

    Kaszotto buraczkowe z dodatkiem wędzonego pstrąga

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu