Bajgiel z pieczonym burakiem
61min
Łatwy
4
Bajgiel
500 g
Buraki
1 trochę
Sól
3 gałązek
Rozmaryn świeży
200 g
Ser kozi twardy
2 łyżeczek
Miód
1 łyżka
Ocet balsamiczny
1 łyżka
Oliwa z oliwek
1 trochę
1 trochę
Mix sałat
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
27.72 g
Węglowodany
66.95 g
Tłuszcze
26.09 g
Wartość energetyczna
608.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
61 min
Krok 1
10 min
Buraki obierz i pokrój na ćwiartki. Polej 1 łyżką oliwy, dodaj miód i zioła.
Krok 2
30 min
Następnie piecz w brytfance – pod przykryciem lub zawinięte w folię – około 30–45 minut.
Krok 3
5 min
Po tym czasie przełóż buraczki razem z sosem do miski, dopraw miodem i octem balsamicznym oraz solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia.
Krok 4
8 min
Bajgle przyrumień lekko na patelni lub na grillu. Przekrój na połówki. Dolne części posmaruj Sosem Curry WINIARY i ułóż odsączone buraczki (jeśli są za duże, możesz po upieczeniu pokroić je w plasterki).
Krok 5
5 min
Na to ułóż warstwę rukoli wymieszanej ze szpinakiem i roszponką oraz solidną porcję koziego sera.
Krok 6
3 min
Całość możesz dodatkowo polać sosem powstałym z pieczenia buraków oraz Sosem Curry WINIARY. Każdą kanapkę przykryj wierzchnią częścią bajgla.
Bajgiel z pieczonym burakiem to przekąska idealna dla wszystkich, którzy chcą odpocząć od mięsa w diecie! Przyrumienione pieczywo smarujemy aromatycznym Sosem curry Winiary, a następnie dopełniamy dodatkami – pieczonymi w miodzie i ziołach buraczkami, porządną porcją pysznego, koziego sera, a także zielonym dodatkiem rukoli, szpinaku i roszponki. Bajgle z pieczonym buraczkiem smakują jeszcze lepiej, kiedy całość polejemy sosem powstałym podczas pieczenia warzyw. Pycha!
Komentarze 0