Pikle
90min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.82 g
Węglowodany
12.94 g
Tłuszcze
0.54 g
Wartość energetyczna
57.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
10 min
Oczyszczone, umyte i obrane ogórki pokrój wzdłuż i wydrąż z nich miąższ z pestkami łyżeczką.
Krok 2
5 min
Następnie każdą z połówek ponownie pokrój w ten sam sposób (możesz również od razu ogórki przekroić wzdłuż na 4 części i wyciąć z nich pestki nożykiem). Jeżeli ogórki są zbyt długie, każdy kawałek przekrój na pół w poprzek.
Krok 3
10 min
Tak przygotowane ogórki zasyp solą i pozostaw najlepiej na noc ułożone w misce lub glinianym garnku (naczynie lub miska nie powinny być wykonane z tworzywa sztucznego).
Krok 4
5 min
Kolejnego dnia wylej powstały sok, który puściły ogórki i włóż je do czystych, wyparzonych słoików.
Krok 5
10 min
Zalewę przygotuj zagotowując wodę, cukier, ocet, gorczycę i jeszcze ciepłą zalej przygotowane wcześniej ogórki.
Krok 6
3 min
Przed zamknięciem do każdego słoiczka wrzuć po 2 ziarenka ziela angielskiego i szczelnie zakręć.
Krok 7
2 min
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
Krok 8
5 min
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
Krok 9
30 min
Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 10
10 min
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Pikle to przepyszne przetwory z ogórka, wykorzystywane jako sałatka do obiadu, dodatek do kanapki czy hamburgera. Zdecydowanie są obowiązkowe na półce przewidującej gospodyni. Wykonanie przetworów jest niezwykle proste, a raz przygotowane mogą zostać wykorzystane w późniejszym okresie. Zobacz, jak wykonać domowe pikle, które będą niezbędnym dodatkiem każdego obiadu.
Komentarze 0