Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oczyszczone, umyte i obrane ogórki pokrój wzdłuż i wydrąż z nich miąższ z pestkami łyżeczką.
Następnie każdą z połówek ponownie pokrój w ten sam sposób (możesz również od razu ogórki przekroić wzdłuż na 4 części i wyciąć z nich pestki nożykiem). Jeżeli ogórki są zbyt długie, każdy kawałek przekrój na pół w poprzek.
Tak przygotowane ogórki zasyp solą i pozostaw najlepiej na noc ułożone w misce lub glinianym garnku (naczynie lub miska nie powinny być wykonane z tworzywa sztucznego).
Kolejnego dnia wylej powstały sok, który puściły ogórki i włóż je do czystych, wyparzonych słoików.
Zalewę przygotuj zagotowując wodę, cukier, ocet, gorczycę i jeszcze ciepłą zalej przygotowane wcześniej ogórki.
Przed zamknięciem do każdego słoiczka wrzuć po 2 ziarenka ziela angielskiego i szczelnie zakręć.
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0