Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pikle
Dodaj do CookBook

Pikle

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ogórek
50  ml
Ocet winny biały
250  ml
Woda
1  Płaska łyżka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Gorczyca
4  kulek
Ziele angielskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.9 g
Wartość energetyczna
57 kcal
Tłuszcze
0.5 g
Białko
1.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pikle zna z pewnością każdy z nas. Uwielbiają je kobiety w ciąży, ale także młodsi i starsi, którzy cenią sobie lekko kwaśny, słonawy smak. Okazuje się również, że klasyczne pikle były także jedną z ulubionych przekąsek samej królowej Elżbiety I. Jednak źródeł ich powstania można upatrywać już w starożytnych cywilizacjach. Oczywiście dawniej ich przygotowanie wymagało znacznie więcej pracy, z uwagi na ograniczone możliwości i limitowany dostęp do poszczególnych produktów. Obecnie jednak przepis na pikle z ogórków jest wyjątkowo prosty, a każdy, nawet bez większego doświadczenia kulinarnego, może je przygotować. Wystarczy tylko kilka chwil!


Przepis na pikle - prosty sposób na przygotowanie smakowitego dodatku

Pikle z ogórków to dodatek, który zakorzenił się na dobre w polskiej kuchni. Z pewnością wiele osób pamięta, jak babcie i mamy przygotowywały słoiczki z przetworami na zimę. Wśród nich, oprócz sałatek z marynowanych warzyw i buraczków zawsze znajdowały się także smakowite pikle. Ich przygotowanie, wbrew pozorom, jest bardzo proste. Przepis na pikle wymaga jedynie kilku składników, a także chwili, którą poświęcimy na gotowanie słoiczków. Oczywiście, trzeba wziąć pod uwagę, że pikle potrzebują nieco więcej czasu spędzonego na "leżakowaniu" w piwnicy lub w spiżarni. Po kilku dniach i kilku obróceniach słoiczków nasze przetwory będą gotowe!


Pikle z ogórków - wyśmienity dodatek i przekąska na każdą okazję!

Pikle z ogórków to dodatek, który śmiało można nazwać uniwersalnym. Okazuje się, że będzie on sprawdzał się podczas każdej okazji. Pikle mogą bowiem spełnić rolę oryginalnej sałatki do dań mięsnych! Ich smak będzie świetnie komponował się z soczystym mięsem w towarzystwie młodych ziemniaczków. Co więcej, możemy je również wykorzystać jako przekąskę na imprezę! Wystarczy pokroić je w cienkie paseczki - słupki - a następnie w dekoracyjny sposób zaserwować na talerzu. Pikle z ogórków mogą także sprawdzić się jako jeden ze składników klasycznej sałatki jarzynowej, a także pomóc nam w przygotowaniu oryginalnych, urodzinowych koreczków. Zastosowań klasycznych pikli jest naprawdę wiele. Wystarczy tylko poświęcić chwilę na ich przygotowanie, a z pewnością nie będziemy tego żałować. Dzięki nim możemy przygotować unikalne sałatki, dodatki do dań głównych, a także imprezowe przekąski.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Oczyszczone, umyte i obrane ogórki pokrój wzdłuż i wydrąż z nich miąższ z pestkami łyżeczką.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie każdą z połówek ponownie pokrój w ten sam sposób (możesz również od razu ogórki przekroić wzdłuż na 4 części i wyciąć z nich pestki nożykiem). Jeżeli ogórki są zbyt długie, każdy kawałek przekrój na pół w poprzek.
  • Krok 3

    10 min
    Tak przygotowane ogórki zasyp solą i pozostaw najlepiej na noc ułożone w misce lub glinianym garnku (naczynie lub miska nie powinny być wykonane z tworzywa sztucznego).
  • Krok 4

    5 min
    Kolejnego dnia wylej powstały sok, który puściły ogórki i włóż je do czystych, wyparzonych słoików.
  • Krok 5

    10 min
    Zalewę przygotuj zagotowując wodę, cukier, ocet, gorczycę i jeszcze ciepłą zalej przygotowane wcześniej ogórki.
  • Krok 6

    3 min
    Przed zamknięciem do każdego słoiczka wrzuć po 2 ziarenka ziela angielskiego i szczelnie zakręć.
  • Krok 7

    2 min
    Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
  • Krok 8

    5 min
    Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
  • Krok 9

    30 min
    Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  • Krok 10

    10 min
    Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Pikle

Krok 1 z 10

Oczyszczone, umyte i obrane ogórki pokrój wzdłuż i wydrąż z nich miąższ z pestkami łyżeczką.

Pikle

Krok 2 z 10

Następnie każdą z połówek ponownie pokrój w ten sam sposób (możesz również od razu ogórki przekroić wzdłuż na 4 części i wyciąć z nich pestki nożykiem). Jeżeli ogórki są zbyt długie, każdy kawałek przekrój na pół w poprzek.

Pikle

Krok 3 z 10

Tak przygotowane ogórki zasyp solą i pozostaw najlepiej na noc ułożone w misce lub glinianym garnku (naczynie lub miska nie powinny być wykonane z tworzywa sztucznego).

Pikle

Krok 4 z 10

Kolejnego dnia wylej powstały sok, który puściły ogórki i włóż je do czystych, wyparzonych słoików.

Pikle

Krok 5 z 10

Zalewę przygotuj zagotowując wodę, cukier, ocet, gorczycę i jeszcze ciepłą zalej przygotowane wcześniej ogórki.

Pikle

Krok 6 z 10

Przed zamknięciem do każdego słoiczka wrzuć po 2 ziarenka ziela angielskiego i szczelnie zakręć.

Pikle

Krok 7 z 10

Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.

Pikle

Krok 8 z 10

Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.

Pikle

Krok 9 z 10

Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Pikle

Krok 10 z 10

Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu