Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej
90min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
5 min
Świeże grzyby czyścimy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.
Krok 2
5 min
Następnie odcedzamy grzybki, przelewamy zimną wodą i układamy w słoikach.
Krok 3
5 min
Pomiędzy grzyby wkładamy obgotowaną cebulę, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki, liść laurowy i kawałek chrzanu.
Krok 4
5 min
Zalewę sporządzamy zagotowując wodę z solą i cukrem. Następnie dodajemy ocet.
Krok 5
5 min
Gorącą zalewę wlewamy do słoików, które natychmiast zamykamy. Pasteryzujemy 45 minut.
Przepyszne grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej. To fantastyczny dodatek do dania głównego, albo sposób na krótką przegryzkę. Bardzo dobrze smakują i wyjątkowo atrakcyjnie pachną, co sprawia, że są naprawdę pożądanym dodatkiem w każdej kuchni. Mniam!
Komentarze 0