Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej
Dodaj do CookBook

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest testolandia81
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Pieczarki małe
2 
Cebula
1 
Marchewka
2  szklanek
Woda
3  łyżek
Cukier
0.5  szklanka
Ocet 10%
1  łyżeczka
Sól
8  cm
Chrzan
10 
Ziele angielskie
trochę
Pieprz czarny
1  g
Gorczyca mielona
trochę
Goździki mielone
1  g
Liść laurowy
4  ząbków
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.6 g
Wartość energetyczna
119.3 kcal
Tłuszcze
1 g
Białko
6.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepyszne grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej. To fantastyczny dodatek do dania głównego, albo sposób na krótką przegryzkę. Bardzo dobrze smakują i wyjątkowo atrakcyjnie pachną, co sprawia, że są naprawdę pożądanym dodatkiem w każdej kuchni. Mniam!

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Świeże grzyby czyścimy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie odcedzamy grzybki, przelewamy zimną wodą. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Następnie układamy w słoikach, a na nią dodajemy grzyby.
  • Krok 3

    5 min
    Pomiędzy grzyby wkładamy obgotowaną cebulę, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki, liść laurowy, kawałek chrzanu i kilka plasterków czosnku.
  • Krok 4

    5 min
    Zalewę sporządzamy zagotowując wodę z solą i cukrem. Następnie dodajemy ocet.
  • Krok 5

    5 min
    Gorącą zalewę wlewamy do słoików, które natychmiast zamykamy. Pasteryzujemy 45 minut.
Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 1 z 5

Świeże grzyby czyścimy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 2 z 5

Następnie odcedzamy grzybki, przelewamy zimną wodą. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Następnie układamy w słoikach, a na nią dodajemy grzyby.

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 3 z 5

Pomiędzy grzyby wkładamy obgotowaną cebulę, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki, liść laurowy, kawałek chrzanu i kilka plasterków czosnku.

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 4 z 5

Zalewę sporządzamy zagotowując wodę z solą i cukrem. Następnie dodajemy ocet.

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 5 z 5

Gorącą zalewę wlewamy do słoików, które natychmiast zamykamy. Pasteryzujemy 45 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Inny
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grzyby z patelni w sosie śmietanowym

    Grzyby z patelni w sosie śmietanowym

    40 min Łatwy
  • Nadziewane grzyby portobello

    Nadziewane grzyby portobello

    1 godz Łatwy
  • Smażone suszone grzyby

    Smażone suszone grzyby

    12 godz 25 min Średni
  • Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

    Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

    42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu