Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest testolandia81

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Pieczarki małe
2 
Cebula
1 
Marchewka
2  szklanek
Woda
3  łyżek
Cukier
0.5  szklanka
Ocet 10%
1  łyżeczka
Sól
8  cm
Chrzan
10 
Ziele angielskie
trochę
Pieprz czarny
1  g
Gorczyca mielona
trochę
Goździki mielone
1  g
Liść laurowy
4  ząbków
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.5 g
Węglowodany
23.64 g
Tłuszcze
1.04 g
Wartość energetyczna
119.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepyszne grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej. To fantastyczny dodatek do dania głównego, albo sposób na krótką przegryzkę. Bardzo dobrze smakują i wyjątkowo atrakcyjnie pachną, co sprawia, że są naprawdę pożądanym dodatkiem w każdej kuchni. Mniam!

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Świeże grzyby czyścimy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie odcedzamy grzybki, przelewamy zimną wodą. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Następnie układamy w słoikach, a na nią dodajemy grzyby.
  • Krok 3

    5 min
    Pomiędzy grzyby wkładamy obgotowaną cebulę, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki, liść laurowy, kawałek chrzanu i kilka plasterków czosnku.
  • Krok 4

    5 min
    Zalewę sporządzamy zagotowując wodę z solą i cukrem. Następnie dodajemy ocet.
  • Krok 5

    5 min
    Gorącą zalewę wlewamy do słoików, które natychmiast zamykamy. Pasteryzujemy 45 minut.
Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 1 z 5

Świeże grzyby czyścimy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 2 z 5

Następnie odcedzamy grzybki, przelewamy zimną wodą. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Następnie układamy w słoikach, a na nią dodajemy grzyby.

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 3 z 5

Pomiędzy grzyby wkładamy obgotowaną cebulę, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki, liść laurowy, kawałek chrzanu i kilka plasterków czosnku.

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 4 z 5

Zalewę sporządzamy zagotowując wodę z solą i cukrem. Następnie dodajemy ocet.

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 5 z 5

Gorącą zalewę wlewamy do słoików, które natychmiast zamykamy. Pasteryzujemy 45 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Inny
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grzyby w koncentracie pomidorowym

    Grzyby w koncentracie pomidorowym

    45 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

    Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

    4 godz 56 min Łatwy
  • Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    13 godz 23 min Średni
  • Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    5 godz 21 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu