Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

(0)
1 godz 30 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest testolandia81

Składniki

-
4 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Pieczarki małe
2 
Cebula
1 
Marchewka
2  szklanek
Woda
3  łyżek
Cukier
0.5  szklanka
Ocet 10%
1  łyżeczka
Sól
8  cm
Chrzan
10 
Ziele angielskie
trochę
Pieprz czarny
1  g
Gorczyca mielona
trochę
Goździki mielone
1  g
Liść laurowy
4  ząbków

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.5 g
Węglowodany
23.64 g
Tłuszcze
1.04 g
Wartość energetyczna
119.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepyszne grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej. To fantastyczny dodatek do dania głównego, albo sposób na krótką przegryzkę. Bardzo dobrze smakują i wyjątkowo atrakcyjnie pachną, co sprawia, że są naprawdę pożądanym dodatkiem w każdej kuchni. Mniam!
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Świeże grzyby czyścimy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.
Krok 2
5 min
Następnie odcedzamy grzybki, przelewamy zimną wodą. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Następnie układamy w słoikach, a na nią dodajemy grzyby.
Krok 3
5 min
Pomiędzy grzyby wkładamy obgotowaną cebulę, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki, liść laurowy, kawałek chrzanu i kilka plasterków czosnku.
Krok 4
5 min
Zalewę sporządzamy zagotowując wodę z solą i cukrem. Następnie dodajemy ocet.
Krok 5
5 min
Gorącą zalewę wlewamy do słoików, które natychmiast zamykamy. Pasteryzujemy 45 minut.
Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 1 z 5

Świeże grzyby czyścimy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 2 z 5

Następnie odcedzamy grzybki, przelewamy zimną wodą. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Następnie układamy w słoikach, a na nią dodajemy grzyby.

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 3 z 5

Pomiędzy grzyby wkładamy obgotowaną cebulę, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki, liść laurowy, kawałek chrzanu i kilka plasterków czosnku.

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 4 z 5

Zalewę sporządzamy zagotowując wodę z solą i cukrem. Następnie dodajemy ocet.

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Krok 5 z 5

Gorącą zalewę wlewamy do słoików, które natychmiast zamykamy. Pasteryzujemy 45 minut.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika