Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Warzywa marynowane

0
172 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.75 szklanka
400 g
Papryka czerwona
400 g
Papryka żółta
500 g
Marchewka
500 g
Cukinia
0.5 szklanka
Oliwa z oliwek
0.5 szklanka
Ocet winny
2 łyżek
Cukier
4 ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
250 ml
Jogurt naturalny
1 łyżka
Sok z cytryny
1 łyżeczka
Gorczyca
1 łyżeczka
Kolendra mielona
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Tymianek
1 trochę
Rozmaryn

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.21 g
Węglowodany
28.98 g
Tłuszcze
24.43 g
Wartość energetyczna
362.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

172 min
Krok 1
10 min
Papryki umyj, oczyść, pokrój w paski.
Krok 2
10 min
Marchewki obierz, przekrój wzdłuż na ćwiartki, a cukinie pokrój na plasterki.
Krok 3
14 min
Oliwę rozgrzej na patelni, włóż paprykę i marchewkę, smaż 8 minut, dodaj cukinię, smaż jeszcze 5 minut.
Krok 4
3 min
3 ząbki czosnku obierz, pokrój, dorzuć do warzyw, posyp ziołami, solą i pieprzem.
Krok 5
2 min
Wraz z oliwą przełóż do miski.
Krok 6
5 min
Bulion zagotuj z octem winnym, cukrem, listkami laurowymi, ziarnami gorczycy i kolendry.
Krok 7
120 min
Wywarem zalej warzywa, odstaw na 2 godziny.
Krok 8
3 min
Pozostały ząbek czosnku obierz i posiekaj.
Krok 9
3 min
Majonez wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, sokiem z cytryny i czosnkiem, przypraw do smaku.
Krok 10
2 min
Warzywa osącz z marynaty, przełóż na półmisek, podawaj z białym sosem.
Warzywa marynowane

Krok 1 z 10

Papryki umyj, oczyść, pokrój w paski.

Warzywa marynowane

Krok 2 z 10

Marchewki obierz, przekrój wzdłuż na ćwiartki, a cukinie pokrój na plasterki.

Warzywa marynowane

Krok 3 z 10

Oliwę rozgrzej na patelni, włóż paprykę i marchewkę, smaż 8 minut, dodaj cukinię, smaż jeszcze 5 minut.

Warzywa marynowane

Krok 4 z 10

3 ząbki czosnku obierz, pokrój, dorzuć do warzyw, posyp ziołami, solą i pieprzem.

Warzywa marynowane

Krok 5 z 10

Wraz z oliwą przełóż do miski.

Warzywa marynowane

Krok 6 z 10

Bulion zagotuj z octem winnym, cukrem, listkami laurowymi, ziarnami gorczycy i kolendry.

Warzywa marynowane

Krok 7 z 10

Wywarem zalej warzywa, odstaw na 2 godziny.

Warzywa marynowane

Krok 8 z 10

Pozostały ząbek czosnku obierz i posiekaj.

Warzywa marynowane

Krok 9 z 10

Majonez wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, sokiem z cytryny i czosnkiem, przypraw do smaku.

Warzywa marynowane

Krok 10 z 10

Warzywa osącz z marynaty, przełóż na półmisek, podawaj z białym sosem.

Dekoracyjne i smaczne warzywa marynowane to barwna kompozycja czerwonej i żółtej papryki, marchewki, cukinii oraz ząbków czosnku. Warzywa najlepiej zacząć przygotowywać mniej więcej 2,5 – 3 godziny przed podaniem, bo po podsmażeniu muszą postać jakiś czas w octowej zalewie z dodatkiem Bulionu warzywnego WINIARY z cukrem, liściem laurowym, gorczycą i kolendrą. Odsączone z zalewy warzywa podajemy z białym sosem z Majonezu Light WINIARY i naturalnego jogurtu, doprawionym czosnkiem i sokiem z cytryny. Doskonale smakują ze świeżą bagietką i plastrem zimnej pieczeni wołowej.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika