Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Marynowane patisony

Marynowane patisony

(2)
37min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Izka192

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Patison
2 
Marchewka
1 
Cebula
0.5  główka
Czosnek
trochę
Ziele angielskie
3  łyżek
Sól
5  łyżek
Cukier
1  szklanka
Ocet
5  szklanek
Woda
trochę
Liść laurowy
trochę
Gorczyca
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4 g
Węglowodany
31.55 g
Tłuszcze
0.84 g
Wartość energetyczna
146.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Marynowane patisony to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub kolacji. Możesz je z powodzeniem traktować jako zamiennik sałatki. Robi się je w bardzo łatwy i szybki sposób, dlatego polecamy zrobić ich więcej na zapas, aby móc w każdej chwili urozmaicić swój posiłek. Sprawdź nasz przepis na marynowane patisony!

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    10 min
    Patisony myjemy, kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a marchew w talarki.
  • Krok 2

    5 min
    Wszystko należy włożyć do słoików i do każdego wsypać przyprawy i czosnek.
  • Krok 3

    7 min
    Zalewę należy przygotować z pozostałych składników, zagotować i nalać do słoików.
  • Krok 4

    15 min
    Słoiki następnie pasteryzujemy 15 minut.
Marynowane patisony

Krok 1 z 4

Patisony myjemy, kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a marchew w talarki.

Marynowane patisony

Krok 2 z 4

Wszystko należy włożyć do słoików i do każdego wsypać przyprawy i czosnek.

Marynowane patisony

Krok 3 z 4

Zalewę należy przygotować z pozostałych składników, zagotować i nalać do słoików.

Marynowane patisony

Krok 4 z 4

Słoiki następnie pasteryzujemy 15 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
W Witold

Czyli, kurna trochę i już :)))

Winiary
Expert

Babcino-maminą miarą o nazwie "na oko". :)

x xxxxx

Trochę czyli kurna ile?

Winiary
Expert

Xxxxx, używamy przypraw maminą metodą "na oko". Na słoik około 5-7 ziaren ziela angielskiego, płaską łyżeczkę lub pół łyżeczki ziaren gorczycy i około 4-5 liści laurowych. Można w tej kwestii kombinować samemu. Im więcej przypraw dasz i im dłużej słoik postoi, tym mocniejsza w smaku będzie zalewa i same patisony po otwarciu. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia regionalna
  • Przystawka
  • Sałatka
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kiszone mini patisony

    Kiszone mini patisony

    72 godz 25 min Łatwy
  • Ogórki konserwowe

    Ogórki konserwowe

    1 godz 10 min Łatwy
  • Marynowane kabaczki w przyprawie

    Marynowane kabaczki w przyprawie

    1 godz 12 min Łatwy
  • Fasolka szparagowa na zimę

    Fasolka szparagowa na zimę

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu