Cukinia w occie
48min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.33 g
Węglowodany
15.96 g
Tłuszcze
1.2 g
Wartość energetyczna
88.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
48 min
Krok 1
5 min
Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Cukinie umyć i pokroić w półplasterki, a następnie przełożyć do garnka z gotującą się wodą.
Krok 2
3 min
Gotować przez 3 minuty, odcedzić.
Krok 3
5 min
W osobnym garnku zagotować 2 litry wody wraz z octem i cukrem. Następnie dodać sól, cukier, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Wszystko razem gotować przez około 4 minuty.
Krok 4
5 min
4 półlitrowe słoiki wyparzyć i osuszyć. Ułożyć w nich cukinię i zalać gorącą zalewą.
Krok 5
30 min
Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.
Cukinia w occie może być dobrą przegryzką, albo dodatkiem do dania głównego. Przygotowanie jej nie jest trudne, a każda chwila spędzona w kuchni jest tego warta. Do zalewy dodajmy czosnek, liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie. Dzięki temu cukinia przesiąknie najróżniejszymi smakami i zapachami. Pycha!
Komentarze 0