Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Cukinia w occie

(0)
48min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Krystyna32
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Cukinia
2  łyżek
Sól
8  kulek
Pieprz czarny
1  szklanka
Ocet
5  łyżeczek
Cukier
4 
Liść laurowy
5  ząbków
Czosnek
2  łyżeczek
Gorczyca
8  kulek
Ziele angielskie całe
2  l
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.33 g
Węglowodany
15.96 g
Tłuszcze
1.2 g
Wartość energetyczna
88.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Cukinia w occie może być dobrą przegryzką, albo dodatkiem do dania głównego. Przygotowanie jej nie jest trudne, a każda chwila spędzona w kuchni jest tego warta. Do zalewy dodajmy czosnek, liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie. Dzięki temu cukinia przesiąknie najróżniejszymi smakami i zapachami. Pycha!

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    5 min
    Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Cukinie umyć i pokroić w półplasterki, a następnie przełożyć do garnka z gotującą się wodą.
  • Krok 2

    3 min
    Gotować przez 3 minuty, odcedzić.
  • Krok 3

    5 min
    W osobnym garnku zagotować 2 litry wody wraz z octem i cukrem. Następnie dodać sól, cukier, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Wszystko razem gotować przez około 4 minuty.
  • Krok 4

    5 min
    4 półlitrowe słoiki wyparzyć i osuszyć. Ułożyć w nich cukinię i zalać gorącą zalewą.
  • Krok 5

    30 min
    Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.
Cukinia w occie

Krok 1 z 5

Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Cukinie umyć i pokroić w półplasterki, a następnie przełożyć do garnka z gotującą się wodą.

Cukinia w occie

Krok 2 z 5

Gotować przez 3 minuty, odcedzić.

Cukinia w occie

Krok 3 z 5

W osobnym garnku zagotować 2 litry wody wraz z octem i cukrem. Następnie dodać sól, cukier, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Wszystko razem gotować przez około 4 minuty.

Cukinia w occie

Krok 4 z 5

4 półlitrowe słoiki wyparzyć i osuszyć. Ułożyć w nich cukinię i zalać gorącą zalewą.

Cukinia w occie

Krok 5 z 5

Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Marynowane rydze

    1 godz 40 min Łatwy
  • Marynowane kabaczki w przyprawie

    1 godz 12 min Łatwy
  • Dynia w occie

    40 min Łatwy
  • Sałatka z ogórków i papryki

    2 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu