Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cukinia w occie

0
48 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Cukinia
2 łyżek
Sól
8 kulek
Pieprz czarny
1 szklanka
Ocet
5 łyżeczek
Cukier
4 
Liść laurowy
5 ząbków
Czosnek
2 łyżeczek
Gorczyca
8 kulek
Ziele angielskie całe
2 l
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
1.2 g
Węglowodany
15.96 g
Białko
3.33 g
Wartość energetyczna
88.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
5 min
Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Cukinie umyć i pokroić w półplasterki, a następnie przełożyć do garnka z gotującą się wodą.
Krok 2
3 min
Gotować przez 3 minuty, odcedzić.
Krok 3
5 min
W osobnym garnku zagotować 2 litry wody wraz z octem i cukrem. Następnie dodać sól, cukier, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Wszystko razem gotować przez około 4 minuty.
Krok 4
5 min
4 półlitrowe słoiki wyparzyć i osuszyć. Ułożyć w nich cukinię i zalać gorącą zalewą.
Krok 5
30 min
Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.
Cukinia w occie

Krok 1 z 5

Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Cukinie umyć i pokroić w półplasterki, a następnie przełożyć do garnka z gotującą się wodą.

Cukinia w occie

Krok 2 z 5

Gotować przez 3 minuty, odcedzić.

Cukinia w occie

Krok 3 z 5

W osobnym garnku zagotować 2 litry wody wraz z octem i cukrem. Następnie dodać sól, cukier, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Wszystko razem gotować przez około 4 minuty.

Cukinia w occie

Krok 4 z 5

4 półlitrowe słoiki wyparzyć i osuszyć. Ułożyć w nich cukinię i zalać gorącą zalewą.

Cukinia w occie

Krok 5 z 5

Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.

Cukinia w occie może być dobrą przegryzką, albo dodatkiem do dania głównego. Przygotowanie jej nie jest trudne, a każda chwila spędzona w kuchni jest tego warta. Do zalewy dodajmy czosnek, liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie. Dzięki temu cukinia przesiąknie najróżniejszymi smakami i zapachami. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika