Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Cukinia w occie

Cukinia w occie

(0)
48min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Krystyna32

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Cukinia
2  łyżek
Sól
8  kulek
Pieprz czarny
1  szklanka
Ocet
5  łyżeczek
Cukier
4 
Liść laurowy
5  ząbków
Czosnek
2  łyżeczek
Gorczyca
8  kulek
Ziele angielskie całe
2  l
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.33 g
Węglowodany
15.96 g
Tłuszcze
1.2 g
Wartość energetyczna
88.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Cukinia w occie może być dobrą przegryzką, albo dodatkiem do dania głównego. Przygotowanie jej nie jest trudne, a każda chwila spędzona w kuchni jest tego warta. Do zalewy dodajmy czosnek, liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie. Dzięki temu cukinia przesiąknie najróżniejszymi smakami i zapachami. Pycha!

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    5 min
    Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Cukinie umyć i pokroić w półplasterki, a następnie przełożyć do garnka z gotującą się wodą.
  • Krok 2

    3 min
    Gotować przez 3 minuty, odcedzić.
  • Krok 3

    5 min
    W osobnym garnku zagotować 2 litry wody wraz z octem i cukrem. Następnie dodać sól, cukier, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Wszystko razem gotować przez około 4 minuty.
  • Krok 4

    5 min
    4 półlitrowe słoiki wyparzyć i osuszyć. Ułożyć w nich cukinię i zalać gorącą zalewą.
  • Krok 5

    30 min
    Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.
Cukinia w occie

Krok 1 z 5

Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Cukinie umyć i pokroić w półplasterki, a następnie przełożyć do garnka z gotującą się wodą.

Cukinia w occie

Krok 2 z 5

Gotować przez 3 minuty, odcedzić.

Cukinia w occie

Krok 3 z 5

W osobnym garnku zagotować 2 litry wody wraz z octem i cukrem. Następnie dodać sól, cukier, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Wszystko razem gotować przez około 4 minuty.

Cukinia w occie

Krok 4 z 5

4 półlitrowe słoiki wyparzyć i osuszyć. Ułożyć w nich cukinię i zalać gorącą zalewą.

Cukinia w occie

Krok 5 z 5

Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Marynowane rydze - jak zrobić?

    Marynowane rydze - jak zrobić?

    1 godz 40 min Łatwy
  • Pomidory w zalewie

    Pomidory w zalewie

    30 min Łatwy
  • Marynowane kabaczki w przyprawie

    Marynowane kabaczki w przyprawie

    1 godz 12 min Łatwy
  • Dynia w occie

    Dynia w occie

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu